Posebno napravljena

Kraljevska kruna koju kralj nikad neće nositi: Krasi je čak 50 bisera!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Lijepa kruna koju kralj Nizozemske nikad neće staviti na glavu, na sebi je nekad imala čak i 74 bisera, a oni su tijelom vladavine različitih vladara uklonjeni!

Tijekom 1898. godine napravljena je nova nizozemska kraljevska kruna koja se i danas koristi. Izrađena je od pozlaćenog srebra, kuglice su prekrivene kožom i staklom u boji. Podstava je napravljena od crvene svile. Zanimljivo je i da je vladari ne nose još od vremena Willema II kojeg je nasljedila kraljica Willhelmina kad su uklonjena i 24 bisera s nje, a otad nije mijenjana. Naime, Willem II je odlučio da je neće nositi, a tako su učinili i njegovi nasljednici.



Uklonjena 24 bisera prije okrunjenja kraljice

Pogledaj i ovo Meghan Markle prije ulaska u crkvu (Fpto: PIXSELL) - 4 Dokaz za sve U javnost procurio dokument koji jasno dokazuje da je Meghan Markle lagala o vjenčanju s princem Harryjem

Ta ista kruna i danas se koristi. Čak 24 od 74 bisera su uklonjena prije krunidbe kraljice Willhelmine. Zanimljivo je i da je kruna bila u privatnom vlasništvu kraljevske obitelji sve do 1963. godine, a nakon toga je darovana fundaciji kraljevske obitelji i nikad nije bila javno izložena, osim na jednoj izložbi 1990. godine te tijekom pogreba kraljeva ili kraljica.


Kraljica Maxima pažnju privlačila tijarom i kraljevski plavom haljinom

Kraljica Maxima, koja je to postala u ponedjeljak nakon što je njezin suprug Wilem Alexander postao novi nizozemski kralj, na ustoličenju se pojavila u kraljevsko plavoj haljini. Takve boje su bile i ostale haljine koje su nosile curice i žene, a riječ je o jednoj od tri boje s nizozemske zastave koja se sastoji od crvene, bijele i plave boje.

Haljina koju je nosila kreacija je tamošnjeg poznatog dizajnera Jana Taminaua, a u elegantnoj kreaciji nova kraljica privlačila je brojne poglede baš kao i vrijedna kruna na glavi koja pripada kraljevskoj riznici dragulja, a napravio ju je pariški draguljar Mellerio te ona na sebi ima čak 655 afričkih dijamanata na kruni od platine! Na dnu se nalazi još 33 kašmirska safira, a dodatni sjaj joj je napravio dizajner Oscar Martin koji je dodao set dragog kamenja kako bi se kruna štro više reflektirala svijetlost. Na dnu se nalazi i najveći safir, a nekad je on bio dio broša koji je pripadao kraljici Anni od Nizozemske.

Tijara je kupljena 1881. godine, a kupio ju je kralj Wilem III od Nizozemske za svoju suprugu, kraljicu Emmu. NAkon nje, tijaru je nosila njezina unuka, kraljica Juliana prije nego ju je dala kraljici Beatrix.



Prvi kralj nakon 100 godina!

Tijekom ponedjeljka kruna je pripala Wilemu-Alexandru koji je postao novi kralj Nizozemske. On je prvi nizozemski kralj u posljednjih sto godina, a njegova majka Betrix abdicirala je u njegovu korist. Zanimljivo je i da se bogatstvo njihove obitelji zapravo temelji se na većinskom vlasništvu u naftnoj kompaniji Royal Dutch Shell.


 
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene