Koja vam je najdraža?

VIDEO Zauvijek ćemo ga pamtiti – njegove pjesme ostaju iza njega

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kemal Monteno imao je bogatu glazbenu karijeru i bio jedan od najpoznatijih glazbenika i kantautora.

Danas je u bolnici na Rebru od jake upale pluća i komplikacija nakon transplatacije bubrega preminuo sarajevski glazbenik Kemal Monteno.

Pogledaj i ovo Henry Silva - 8 U 96. godini Preminuo je glumac poznat po ulozi u filmu ''Oceanovih 11'', iza sebe ima više od 130 filmova

Monteno je svojim pjesmama osvojio srca brojnih obožavatelja, a ljubav je oduvijek bila glavni motiv njegovog stvaralaštva. Ipak, Kemal je uvijek uspio isti motiv prikazati na mnogo načina, a slavni je glazbenik uspio stvoriti i stvara jedinstven muzički izraz, kojemu nema premca na teritoriju cijele bivše Jugoslavije.

Odlazak legende: Preminuo Kemal Monte

Tijekom svoje karijere Kemal Monteno surađivao je s brojnim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi. Slavni je pjevač s nadimkom Kemo ostvario i velik niz dueta u kojima su mu se pridružili Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi.

Bogatu karijeru počinje graditi 60-ih godina prošlog stoljeća na festivalu 'Vaš šlager sezone' na kojem nastupa s pjesmom 'Lidija'. Krajem sedamdesetih publiku osvaja pjesmama 'Zemljo moja' i 'Sarajevo, ljubavi moja', a tijekom karijere objavio je ukupno 15 albuma: 'Muziko, ljubavi moja', 'Žene, žene', 'Moje pjesme, moji snovi', 'Za svoju dušu', 'Dolly Bell', 'Uvijek ti se vraćam', 'Moje najdraže pjesme', 'Romantična ploča', 'Kako da te zaboravim', 'Pjesme zaljubljenika', 'Hvala svima. Kemo i prijatelji', 'Dunje i kolači', 'Zlatna kolekcija', 'Samo malo ljubavi' i 'Šta je život'.

Zdravko Čolić i Nina Badrić oprostili su se od svog dragog prijatelja i kolege putem društvenih mreža.

Sredinom devedesetih nastupao je na Radijskom festivalu, a potom i na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. Na Melodijama Mostara 2003. nastupio s Paulom Jusić i pjesmom Nakon toliko godina koja je osvojila Grand prix, a ista je na 10. festivalu melodije Mostara proglašena „Pjesmom desetljeća“. Njegov sljedeći album Dunje i kolači nazvan je prema pjesmi koju je otpjevao s tada popularnom grupom Divas objavljen je 2004. godine.
Koncertom pod nazivom Kemo u Lisinskom, nakon deset godina vratio se u zagrebački glazbeni hram, a oduševljena publika pjevala je s njim od prve do zadnje pjesme.
Krajem 2012. u sarajevskoj Zetri obilježio je više od 40 godina karijere, a na koncertu uz njega su nastupali Goran Bregović, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Dino Merlin, Severina, Dražen Žerić Žera, Rade Šerbedžija i Hanka Paldum.

Njegov zadnji studijski album Šta je život na tržištu je od 2013., a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene