Uzvanici iz cijelog svijeta

Kao iz bajke: Pravi pravcati kralj i kraljica prošetali pred tisućama ljudi!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Svjetska kraljevska i politička elita došla je danas u Amsterdam na ustoličenje novog nizozemskog vladara - kralja Willem-Alexandera.

Kraljica Beatrix (75) abdicirala je nakon 33 godine s dužnosti vladarice i nizozemsko prijestolje prepustila sinu i njegovoj supruzi, princezi Maximi. Willem-Alexander (46) tako postaje prvi muški vladar Nizozemske nakon 123 godine te najmlađi europski vladar. Vladat će uz svoju suprugu, 41-godišnju argentinsku ljepoticu Máximu s kojom je u braku 11 godina i s kojom ima tri kćerke - Catharinu-Amaliu, Alexiu i Arianu.

Pogledaj i ovo Lalla Salma (Foto: Getty Images) Nagađanja su brojna Misterij nestale princeze: U javnosti nije viđena već dvije godine, mediji priču ignoriraju, a kralj o svemu šuti

A upravo su ove tri ljepotice plijenile danas pažnju svjetskih medija svojim dražesnim i elegantnim izdanjem, modno usklađene i kraljevski dotjerane. Pratile su u stopu svoje roditelje, od danas kralja i kraljicu, i bile im slatka podrška tijekom povijesnog dana kako za njihovu obitelj tako i za čitavu Nizozemsku.

>> Nizozemska dobila kralja: Vozi avione, trči maraton...

Još tijekom jučerašnjeg dana u njihovu zemlju je pristiglo mnoštvo uzvanika s raznih krajeva svijeta. Došli su britanski princ Charles, švedska princeza Viktoria i španjolski princ Filipe, kao i danski, norveški i tajlandski kraljevski parovi. Japanski princ Naruhito također je došao no bez supruge Masako koja je put otkazala u posljednjem trenutku.

Bio je tamo i bivši tajnik UN-a Kofi Annan te političari Europske Unije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso.

Nakon što je nizozemska kraljica Beatrix potpisala akt o abdikaciji novi kralj i njegova supruga kraljica Maxima izašli su na balkon kraljevske palače, u pratnji dosadašnje kraljice Beatrix koja je nizozemskom narodu predstavila novog suverena.

Kralj Willem-Alexander zahvalio je svojoj majci na 33 godine službe nizozemskom narodu, a okupljenom nizozemskom narodu na potpori.

Nakon toga dosadašnja kraljica, koja će odsad nositi titulu princeze Beatrix, povukla se, a kraljevski je par s tri kćeri, među kojima je i prijestolonasljednica, najstarija kći Catharina-Amalia (9), mahanjem pozdravio okupljene na trgu Dam.

'Ja kraljica Beatrix.. povlačim se iz svoje službe kraljice'

Nizozemska kraljica Beatrix danas je nešto iza 10 sati ujutro potpisala u kraljevskoj palači akt o abdikaciji u kojem se kaže: "Ja kraljica Beatrix.. povlačim se iz svoje službe kraljice Nizozemske, a monarhija će sada biti predana mojem najstarijem sinu, Willemu-Alexanderu".

Beatrix je svojem sinu nakon potpisa stisnula ruku. Akt o abdikaciji potpisali su nakon kraljice Beatrix i novi kralj, njegova supruga te predstavnici vlade, među kojima i premijer Mark Rutte. Na glavnom amsterdamskom trgu ispred kraljevske palače okupilo se, po procjenama, oko 25 tisuća ljudi, uglavnom odjevenih u kraljevsku narančastu boju.

Nakon toga, kraljevska obitelj i uzvanici krenuli su u 600 godina staru crkvu Nieuwe Kerk gdje je održana ceremonija krunidbe novog kralja i kraljice.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene