Na čemu zarađuju...

Znanstvenici proučili tekstove HITOVA, rezultat - AJME MENI!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kada roditelji izraze nezadovoljstvo glazbenim ukusom svoje djece, to nije samo generacijski jaz, oni su više u pravu nego što mislite.

Tim znanstvenika i ljubitelja glazbe, analizirao je tekstove 225 pjesma koje su se od 2005. nalazile na vrhu glazbenih ljestvica u SAD-u.

Pogledaj i ovo Maja Šuput Dala je podršku kolegici I Maja Šuput oglasila se oko goruće teme u Hrvatskoj: ''Ovo je zločin, tužna sam i s knedlom u grlu''

Jeste li se ikad zapitali o čemu zapravo govore stihovi vaše omiljene pjesme?

Rezultati istraživanja pokazali su kako prosječan rječnik jednog hita, odgovara uzrastu klinca koji ide u treći osnovne, a i vrlo je vjerojatno kako bi osnovnoškolci složili bolji tekst.

U country glazbi, kako kažu znanstvenici, ima najmanje glupih tekstova, ta vrsta glazbe je najraznovrsnija. Najlošiji tekstovi prate hip-hop i R&B glazbu. Znastvenici country glazbu smatraju najkvalitetnijom jer se u njoj vrlo rijetko koriste poštapalice u stilu, 'Oh Yeah.

I always wanted it this way, I never wanted it this way

Istraživanje provedeno u SAD-u odnosi se samo na riječi pjesama, u obzir nisu uzete metafore ili emocije koje se u pjesmi izražavaju. 

Pjesma koja je od strane znastvenika zaradila najviše bodova kao pjesma s dobrim tekstom, spada, pogađate, u country stil, a radi se o pjesmi Blakea Sheltona 'All about tonight'. Na drugom mjestu pametnih pjesama nalazi se hit 'Dani California' grupe 'Red Hot Chili Peppers'. 

Najmanje pozitivnih bodova dobila je pjesma heavy metal benda 'Three Days Grace', 'The Good Life'.

Gledajući liste prema žanrovima, Mariah Carey prednjači u pametnim tekstovima što se pop glazbe tiče, dok se u hip-hop stilu najpametnijim tekstovima smatraju oni repera Eminema.

It's Friday, Friday, gotta get killed on Friday...

Neki od primjera tekstova koji nisu dobri za razvoj vašeg djeteta su ovi: 'Baby' - Justin Bieber, 'Friday' - Rebecca Black, 'The Fox' (What Does the Fox Say?) - Ylvis, 'Best of Both Worlds' - Hannah Montana, 'Barbie Girl' - Aqua, 'Umbrella' - Rihanna

Rizi, bizi, teča, veća, cikla, bikla, cikla, bikla, Afrika, paprika

Što nam poručuju tekstovi popularnih pjesama iz regije?

Što se pak domaćih izvođača tiče, za to uistinu ne treba biti znanstvenik, imamo mi svojih 'bisera' toliko da ih možemo izvoziti ako Amerikancima ponestane inspiracije. Ipak, moramo spomenuti samo neke upitne tekstove koji su, bez obzira na dubinu, postali veliki hitovi... Severina - Moja štikla, Maja Šuput - Moj blesane, Karma - Zemljotres, Mladen Burnać - Ne zovi mala policajce, Magazin - Minus i plus, Senna M. - Beba, Jelena Rozga - Obožavam, Siniša Vuco - Volim piti...

Složit ćete se, teško je izabrati ultimativni teskstualni promašaj kada je izbor toliko velik.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene