'Goli'

Hrvatski dokumentarac pobjednik SFF-a!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatski dokumentarni film "Goli" redateljice Tihe Klare Gudac i kratki film "Kokoška" u njemačko-hrvatskoj koprodukciji koji je režirala Una Gunjak proglašeni su najboljim ostvarenjima u svojim kategorijama na 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF)

'Goli' Tihe Klare Gudac priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku, a član žirija Ananda Scepka je kazao kako je riječ o angažiranom i uvjerljivom filmu kojim je zahvaljujući posvećenosti redateljice svijetu prenio istinu o jednoj velikoj tragediji.

Pogledaj i ovo showbuzz A lista Još jedna zvijezda stigla u Sarajevo!

'Hvala vam, ovo je neverojatno. Film je sniman dugo ... moram se zahvaliti cijelom timu', kazala je Gudac nakon uručenja nagrade ističući kako film posvećuje svim žrtvama totalitarnih sustava a posebice onima koji su nastradali na Golom otoku i njihovim obiteljima. I Una Gunjak je vidno uzbuđena iskazala zahvalnost cijeloj ekipi s kojom je surađivala. Njezin je film dojmljiva ratna priča o drami koju proživljava šestogodišnja djevojčica.

Sarajevo Film Festival 2014 - U konkurenciji za dobitnika su i domaći filmovi 'Cure', 'Kokoška' i 'Manjača'

Nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolji igrani film - uz novčani iznos od 16 tisuća eura - "Pjesma moje majke" je na temelju odluke žirija kojim je predsjedao mađarski redatelj Bela Tarr zaslužila zbog suptilno ispričane priče o drami jedne obitelji suočene s velim društvenim promjenama. I Feyyaz Duman koji glumi naslovnu mušku ulogu u ovom ostvarenju dobio je "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca dok je najboljom glumicom proglašena Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu 'Nevjeste'.

 Publika i kritika ranije su kao najbolji film uvjerljivo favorizirali kosovsko ostvarenje "Tri prozora i vješanje" redatelja Ise Qosje no on je na opće iznenađenje ostao bez ikakve nagrade žirija. Završnog dana 20. SFF-a sarajevska je publika kao pretpremijeru imala prilike pogledati ovogodišnjeg dobitnika "Zlatne arene" s festivala u Puli film "Broj 55" Kristijana Milića a također izvan konkurencije prokazani su i novi film Woodyja Alena "Čarolija na mjesečini" te južnokorejsko ostvarenje "Snowpiercer" redatelja Bong Joon-hoa.

Jubilarno dvadeseto izdanje SFF-a ove je godine oborilo sve rekorde, kako po broju prikazanih filmova tamo i publike koja je vidjela projekcije. Prikazano je čak 246 filmova iz 60 država a publika je imala priliku vidjeti niz sjajnih novih filmskih ostvarenja ali uživo čuti što o vlastitoj i suvremenoj filmskoj produkciji imaju kazati poznati redatelji poput Mikea Leigha, Michaela Winterbottoma i Kena Loacha.

Već čuvenim sarajevskim crvenim tepihom prošetao je i poznati meksički glumac Gael Garcia Bernal. Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra završne večeri nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto ove godine. "Ovo je bilo fantastično izdanje i najbolji festival kojega smo imali", kazao je Purivatra. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene