zlatni globusi

Hollywood se priprema za dodjelu Zlatnih globusa - 'Birdman' favorit

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nekoliko dana prije dodjele Zlatnih globusa, najcjenjenijih američkih filmskih nagrada nakon Oscara, u Hollywoodu je sve napetije, a kao jedan od mogućih favorita spominje se film 'Birdman', koji je i dobio najviše nominacija.

Komedija 'Birdman' meksičkoga redatelja Alejandra Inarritua o bivšem glumcu u filmovima o super-junacima koji se želi proslaviti i u kazalištu, dobila je sedam nominacija za nagradu koju dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu (HFPA). Film, gotovo cijeli snimljen u jednom broadwayskom kazalištu, nominiran je u kategoriji najbolje komedije, a Michael Keaton nominiran je za najbolju mušku glavnu ulogu. Emma Stone i Edward Norton nominirani su za Zlatne globuse u kategorijama sporednih glumaca, a film je nominiran i za najbolju režiju, najbolji filmski scenarij i najbolju glazbu.

Pogledaj i ovo showbuzz S razlogom Nešto se ne uklapa... Što vam je čudno na ovoj fotografiji?

Neil Patrick Harris nije bio prvi izbor za voditelja Oscara

Ipak, stručnjaci nisu tako sigurni u prognozama kao prošle godine, kada je film "Dvanaest godina ropstva" bio u velikoj prednosti pred ostalima. "Birdmanu" u kategoriji najbolje filmske komedije konkuriraju "Grand Budapest Hotel" Wesa Andersona, "U šumi", "Pride" i "St. Vincent".

U kategoriji filmske drame natječu se "Boyhood" Richarda Linklatera, jedinstven film koji prati dvanaest godina odrastanja dječaka i "Igra oponašanja", film o britanskom matematičaru Alanu Turingu, koji imaju po pet nominacija. No, u toj su im kategoriji vrlo blizu "Selma", "Teorija svega" i "Foxcatcher: priča koja je šokirala svijet", ocjenjuje producent i predavač na Školi za kazalište, film i televiziju UCLA.

"Birdman" je već dobio najveći broj nominacija za nagradu Društva glumaca, a i nalazi se među najboljim dugometražnim filmovima po izboru američkih producenata i osvojio je nagradu za najbolji neovisni film.

U konkurenciji dramskih glumaca nominirani su komičar Steve Carell koji je napravio potpuni zaokret u karijeri prihvativši ulogu milijardera Johna DuPonta u filmu "Foxcatcher" i Benedict Cumberbatch koji u filmu "Igra oponašanja" glumi Turinga, matematičara zaslužnog za dešifriranje nacističkog sustava komuniciranja. U istoj konkurenciji nominirani su i Jake Gyllenhaal za ulogu sociopata koji postaje TV reporter u filmu "Noćne kronike", David Oyelowo za ulogu Martina Luthera Kinga u filmu "Selma" i Eddie Redmayne za ulogu Stephena Hawkinga u filmu "Teorija svega".

Uz Michaela Keatona, Zlatnom globusu za najboljega glumca u komediji mogu se nadati Ralph Fiennes ("Grand Budapest Hotel"), Bill Murray ("St. Vincent"), Joaquin Phoenix ("Skrivena mana") i Christoph Waltz ("Velike oči").

 

U ženskoj konkurenciji ističe se Julianne Moore s dvije nominacije - za glavnu ulogu u komediji ("Karta do zvijezda") i u drami "Still Alice" za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti. Uz Moore, u kategoriji najboljih dramskih glumica nominirane su i Jennifer Aniston ("Cake"), Felicity Jones za ulogu Hawkingove žene u filmu "Teorija svega", Rosamund Pike ("Nestala") i Reese Witherspoon ("Wild"), dok se za titulu najbolje komičarke natječu Amy Adams ("Velike oči"), Emily Blunt ("U šumi"), Helen Mirren ("Indijski začin na francuski način") i Quvenzhane Wallis ("Annie).

 

Za Zlatni globus u konkurenciji stranog filma nominirani su švedski film "Turist", izraelski "Gett", poljsko-danska koprodukcija "Ida", ruski "Levijatan" i estnoski "Mandariindid".

Nagrada Zlatni globus utemeljena je 1943. godine, a s vremenom je postala jedna od najcjenjenijih hollywoodskih filmskih nagrada koja znatno pridonosi promociji filma, posebno zahvaljujući dodjeli koja se prenosi diljem svijeta i koja je "puno zabavnija od dodjele Oscara koja kao da je zapela u pedesetim godinama prošlog stoljeća", ocijenio je profesor popularne kulture sa Sveučilišta Syracuse Robert Thompson.

Zlatni globusi dodjeljuju se i za televizijska ostvarenja pa je tako miniserija "Fargo" dobila pet nominacija, a odmah iza nje je "Pravi detektiv" s četiri.

U kategoriji najbolje komične serije nominirane su "Djevojke", "Jane the Virgin", "Narančasta je nova crna", "Silicijska dolina" i "Transparent", dok su "The Affair", "Downton Abbey", "Igra prijestolja", "Dobra žena" i "Kuća od karata" nominirane u kategoriji najbolje dramske serije.

Dodjelu 72. Zlatnog globusa održat će se u nedjelju, 11. siječnja, a treću godinu za redom vodit će je Tina Fey i Amy Poehler. (Hina)

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene