450192
450192
450192
450192
450192

SJEĆANJE NA AMERIČKU PRINCEZU Tužna priča o najvećoj divi svih vremena

  • , 14.09.2016., 15:50
  • Autor:
  • komentara

Prije 34 godine Grace Kelly poginula je u prometnoj nesreći.

 
 
 
 
Grace Kelly (Foto: Getty)
Grace Kelly (Foto: Getty)

Tužna vijest obišla je svijet prije 34 godine, na današnji datum. Tada 53-godišnja princeza od Monaka, Grace Kelly, poginula je u prometnoj nesreći. Izletjela je s ceste nakon što je tijekom vožnje doživjela moždani udar. S njom je u automobilu bila njena kćerka Stephanie, tada 17-godišnja djevojka te je preživjela nesreću.

Grace Kelly ostala je do danas sinonim za gracioznost, stil, držanje, ljepotu, finoću... Bila je prava holivudska diva, fizički utjelovivši ono što nazivaju 'zlatnom erom' Hollywooda. Osim toga, bila je i jako talentirana pa je inspirirala i legendarnog Alfreda Hitchocka.

Glumila je u nekoliko njegovih filmova, a za ulogu u 'Provincijalki' osvojila je Oscara. Cijenjena i voljena od struke i kolega, predivna Grace nije bila sretna u ljubavi dok nije upoznala Rainiera III., vladara kneževine Monako. Upoznali su se tijekom snimanja Hitchcockovog filma 'Držite lopova' na francuskoj rivijeri, gdje je u Cannesu Grace upoznala Rainiera. Ubrzo su se zaručili, a kasnije imali bajkovito vjenčanje.

Neki su insinuirali da je njihova velika ljubav i brak zapravo bila stvar dogovora te da je sve bila velika laž. Rainier se, naime, morao što prije oženiti i osigurati nasljednike kako Monako ne bi bio pripojen Francuskoj, a Grace je morala pronaći muža prigodnog i za njenu izbirljivu obitelj. Njena popularnost oživjela je turizam kneževine, a i u miraz je donijela dva milijuna dolara.

Zapravo se prelijepa princeza više toga odrekla nego što je dobila udajom u kraljevsku obitelj. Prije svega, njezina sjajna karijera morala se završiti jer nitko nije htio da princeza glumi u filmovima. Povukla se čim je snimila posljednji film na koji ju je MGM obvezao. U potpunosti se posvetila obitelji, djeci, humanitarnom radu... U braku je dobila troje djece, koja su bila najvažnija. Naime, prije nego se udala, Grace je morala obaviti niz pregleda kako bi se utvrdilo da je zdrava i sposobna rađati nasljednike. Postala je kasnije majka kneza Alberta II. te princeza Caroline i Stephanie. Tragična nesreća završila je njen velebni život.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se