Savski sajam u Županji

Gibonni se prozvao kumom projekta Lijepa naša Sava

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nesvakidašnjom izvedbom najljepših posavskih tradicijskih napjeva u izvedbi dalmatinske klape Bošket obilježen je ovogodišnji Savski sajam u Županji koji je posjetilo više od tisuću i pol građana.

'Rijetko izvođenim tradicijskim pjesmama u klapskoj izvedbi željeli smo simbolično povezati kontinentalnu i jadransku Hrvatsku te istaknuti temeljne ciljeve višegodišnjega projekta Lijepa naša Sava – povratak građana rijeci Savi te promociju njezinih ekoloških, gospodarskih i turističkih potencijala na temeljima održivoga razvoja', izjavila je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević. Dodala je kako je Lijepa naša Sava najnagrađivaniji projekt Coca-Cole HBC Hrvatska koji je dosad okupio čak 50 javnih i privatnih ustanova na svim razinama.

Na Savskome sajmu u Županji predstavili su se izlagači tradicijskih obrta, zanata i rukotvorina, a predstavljene su i igračke od prirodnih materijala, suveniri i tradicijska jela.
'Ovo je dobra prilika mjesnim obrtnicima da se predstave i prodaju svoje proizvode,  a ujedno je dio županjske gospodarske aktivnosti', rekao je županjski gradonačelnik Davor Miličević tijekom obilaska sajma.

Pogledaj i ovo Damir Urban - 1 ''zaboravim sve'' Damir Urban o prijateljstvu s Gibonnijem, kćeri mezimici i podršci supruge: ''Imam nju pored sebe i ja sam siguran''

Istaknuo je da se nastavljaju radovi na izgradnji savske šetnice u duljini od četiri kilometra, a njome će se omogućiti da grad na Savi iziđe na rijeku. To će, kako je pojasnio, ujedno biti i dio turističke ponude Županje, pri čemu valja poraditi na povećanju smještajnih kapaciteta za turiste te proširiti postojeće privatne kapacitete i hotelskim smještajem.

'Županja je poznata po prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. Zahvaljujući engleskomu vlasniku tvornice tanina u Županji, prva nogometna lopta stigla je u naš grad 1880., a 1881. u Županju je stigao i prvi teniski reket', rekao je direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić. Dodao je kako je Savski sajam lijepa prilika za poticanje razvoja turističkih sadržaja povezanih sa županjskom poviješću i rijekom Savom. Savjetnik za sigurnost plovidbe u Međunarodnoj komisiji za sliv rijeke Save Goran Šukalo rekao je će ova godina u hidrološkome smislu omogućiti dolazak riječnih brodova za krstarenje (eng. cruiser) i njihov prolazak Savom sve do Siska. Naglasio je da podržavaju projekt uređenja plovnoga puta rijeke Save i da će njegovim dovršetkom cijela jugoistočna Europa dobiti na važnosti, a omogućit će se i razvoj gospodarstva, osobito kontinentalnoga turizma.

Županjski je sajam posjetio i popularni pjevač Zlatan Stipišić Gibonni.

'Već četvrtu godinu na neki sam način kum projekta Lijepa naša Sava, a na sajmu u Županji vidio sam mnogo toga što bih volio odnijeti doma. Uloga je glazbenika da gradi mostove i čini mi se da bi cijela Hrvatska trebala više znati o akcijama poput ove', rekao je Gibonni.

Iako je razvoj nogometa u Hrvatskoj krenuo iz Županje, županjski dječaci brojnim su posjetiteljima Savskoga sajma u Županji pokazali kako su se djeca igrala u vrijeme kad nije bilo ni nogometne lopte ni današnjih igračaka. Mališani u narodnim nošnjama predstavili su tako na Dječjim čobanskim igrama gotovo zaboravljene igre poput navlačenja štapa, dizanja kolca, preskakanja štapa te igru šija ili maslač, a djeca iz mjesnih kulturnoumjetničkih društava izvela su narodne pjesme i plesove.

Poseban doživljaj Županje posjetitelji su mogli osjetiti vozeći se u kočijama koje su vukli hrvatski lipicanci. Izložene su i fotografije zagrebačkoga Posavca Borisa Krstinića pod nazivom Život uz rijeku Savu te ekoodjeća i modni dodaci nadahnuti savskim motivima koje su osmislili studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba. Posjetitelji su mogli uživati i u domaćim specijalitetima poput poderanih gaća, popularnoga jela od dizanoga tijesta te u ribljemu paprikašu.

Projekt Lijepa naša Sava pokrenula je 2008. Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji s tadašnjim ministarstvima mora i regionalnoga razvoja te Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save. Ovogodišnje je izdanje projekta započelo Savskim sajmom na Bundeku, a nastavit će se  koncertom Tamare Obrovac posvećenom Savi 14. lipnja u Sisku te završnim sajmom u Slavonskome Brodu 5. srpnja.

Više podataka o projektu Lijepa naša Sava možete doznati na mrežnoj stranici www.lijepanasasava.hr i na Facebooku.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene