452757
452757
452757
452757
452757

"VOLIM TVOJE TIJELO..." Izlaze strasna pisma francuskog predsjednika i njegove ljubavnice!

Francois Mitterrand 33 godine slao je pisma svojoj ljubavnici Anni, s kojom ima i kćerku. Tajna pisma ovih dana ugledat će svjetlo dana.

 
 
 
 
Francois Mitterrand sa suprugom Danielle (Foto: Getty)
Francois Mitterrand sa suprugom Danielle (Foto: Getty)

"Voljet ću te do kraja sebe". Pune 33 godine francuski državnik Francois Mitterrand svojoj je ljubavnici skrivenoj od javnosti slao strastvena pisma koja će idući tjedan ugledati svjetlo dana.

Svijet već dugo zna da je Francois Mitterrand imao višedesetljetnu izvanbračnu vezu u kojoj je rođena njegova kći Mazarine, ali tek će sada javnost imati uvid u svu snagu ljubavi između francuskog predsjednika i njegove ljubavnice Anne Pingeot.

"Voljet ću te do kraja sebe", piše Mitterand u jednom od više od 1200 pisama koja će biti objavljena idućeg četvrtka. "Osjećaji za koje nikad nisam znao pojavili su se s tobom", stoji u drugom pismu.

Francois i Danielle Mitterrand (Foto: Getty)

Afera je bila javna tajna za novinare koji su pokrivali predsjednički mandat Mitterranda od 1981. do 1995. Ali budući da su se držali nepisanog pravila u Francuskoj o poštivanju privatnog života izabranih dužnosnika, javnost nije bila svjesna da socijalistički vođa vodi dvostruki život i da je ludo zaljubljen u ženu trideset godina mlađu od sebe.

"Pisma Ani, 1962-1995" ugledat će svjetlo dana u četvrtak, više od 20 godina nakon Mitterrandove smrti i pet godina nakon smrti njegove supruge Danielle, majke njegovih dvojice sinova, Jean-Christophea i Gilberta.

Francois Mitterrand (Foto: Getty)

Pingeot je sama pripremila pisma za objavu, a korespondencija iznenađuje ne samo erotskim nabojem, već i svojom literarnom kvalitetom.

'Žudim za tvojim naručjem, tvojim bićem, vatrom i valovima, vriskom koji nas vodi na granice drugog svijeta', pisao je Mitterrand.

Pisma su kronika strastvenog odnosa koji započinje sramežljivim formalnostima, u kojima se dvoje budućih ljubavnika jedno drugom obraćaju u drugom licu množine. Prvo od njih napisano je 19. listopada 1962., kada je Anne Pingeot imala 19 godina i bila još formalno maloljetna.

Anne i Mazarine Pingeot (Foto: Getty)

Par se upoznao godinu dana ranije u Hossegoru, ljetovalištu u jugozapadnoj Francuskoj, a tada je Mitterrand već bio 20 godina u braku s Danielle i imao iza sebe četiri ministarska mandata.

Tek nakon zajedničkog putovanja u Amsterdam u svibnju 1964. u pismima prelaze na "ti" i ona postaju intimnija.

"Volim svoje ruke jer su milovale tvoje tijelo, svoje usne koje su te pile", napisao je Mitterrand u srpnju 1964. godine.

Kasnija pisma oduzimala su dah.

"Volim tvoje tijelo, radost koja u meni struji kad ti držim usta, kada plamte sve vatre svijeta, volim kolanje moje krvi u tvojim dubinama, tvoje sladostrašće koje erumpira iz vulkana naših tijela", pisao je 1970.

Broj pisama smanjio se kada je Mitterrand 1981. postao predsjednik, ali je zato kao šef države mogao provoditi više vremena s Pingeot i malom Mazarine. Majka i kći živjele su pod 24-satnom zaštitom u stanu u blizini Eiffelovog tornja, a prekoputa, s druge strane Seine, bio je Mitterrandov ured i službena rezidencija.

Mazarine Pingeot (Foto: Getty)

Danielle Mitterrand dugo je šutke morala promatrati kako ljubavna afera dobija na zamahu. Za Mitterranda razvod nije dolazio u obzir jer je mogao naštetiti njegovoj karijeri, ali se Anne Pingeot kleo u "apsolutnu, strašnu, konačnu ljubav".

Francuzi su za cijelu priču saznali tek 1994., nekoliko mjeseci prije isteka Mitterrandova drugog mandata, kada je časopis Paris Match otkrio da Mitterand ima izvanbračnu kći Mazarine, koja je tada imala već gotovo dvadeset.

Sličnost mlade žene s ocem bila je nevjerojatna

Posljednja su pisma iz 1995. i pisana su nakon što je Mitterrand napustio Elizejsku palaču. "Sretan sam što mogu misliti na tebe i voljeti te. Bila si sreća mog života", riječi su kojima je završio zadnje pismo.

Francois Mitterrand (Foto: Getty)

Umro je izmučen teškom bolešću u siječnju 1996. u dobi od 79 godina. Mazarine i njezina majka bile su na Mitterrandovom sprovodu. Bilo je to prvo pojavljivanje u javnosti tih dviju diskretnih žena.

Mazarine Pingeot danas ima 41 godinu i profesorica je filozofije. Prije šest godina prekinula je šutnju knjigom "Bouche Cousue" (u slobodnom prijevodu "Jezik za zubima") u kojoj svoju majku opisuje kao "junakinju filma koji nitko nikada neće pogledati". (HINA)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se