Zdravi život

Europa Donna Hrvatska obilježila dan zdrave dojke

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Međunarodnim obilježavanjem ovog važnog dana podsjeća se žene da provođenje tjelesne aktiv-nosti, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pridonijeti zaštiti zdravlja dojki

Europa Donna Hrvatska – hrvatski forum za borbu protiv raka dojke, jučer je na Cvjetnom trgu obilježila Dan zdrave dojke. Prisutni liječnici primarne i sekundarne zdravstvene zaštite bili su na raspolaganju Zagrepčanima za svaki upit vezano za bolesti dojke. Dijelili su se promidžbeni materijali, letci o samopregledima i značenju zdravih dojki. 15. listopada međunarodni je datum obilježavanja Dana zdrave dojke, kojime se podsjeća žene da provođenje tjelesne aktivnosti, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pridonijeti zaštiti zdravlja dojki.

Ovu iznimno važnu akciju podržali su gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i Lana Biondić.

Na promotivnom štandu Europa Donne bio je postavljen model grudi na kojem je pokazan ispravan načini samopregleda dojki, što je iznimno važno za žene svih dobi. Razgovaralo se o različitim utje-cajima koji su direktno i po mnogim studijama povezani sa zdravljem dojki, te se u više navrata nag-lasila važnost fizičke aktivnosti.
Europa Donna ustanovila je, za sve europske žene, a posebno djevojke, 15. listopada Dan zdravih dojki kao godišnji podsjetnik na:

• važnost onih životnih navika koje mogu utjecati na zdravlje njihovih dojki te tako u budućnosti smanjiti rizik oboljevanja.

• ulogu ranog otkrivanja u borbi protiv raka dojke.

Dan zdrave dojke se u cijelom svijetu obilježava upravo iz potrebe da se sve žene senzibiliziraju i spoznaju da mogu utjecati na zdravlje svojih dojki. Ovaj dan promovira prevenciju karcinoma dojke kroz zdrav životni stil, kako kod zrelih žena tako i kod mlađih žena. Europa Donna, europska koalici-ja protiv raka dojke ove je godine objavila zgodan „filmić“ čiji je naziv kao i naziv kampanje za ovu godinu „Poduzmite prvi korak za zdravlje vaših dojki“ (Take Your First Step for Your Breast Health), gdje se na vrlo simpatičan i prihvatljiv način pokazuje kako loš i nezdrav način života može biti transformiran
 

 

Take your first step! www.breasthealthday.org

Posted by EUROPA DONNA - The European Breast Cancer Coalition on Wednesday, September 24, 2014

Dan zdrave dojke jedna je od manifestacija kojom se obilježava Ružičasti mjesec, mjesec listopad koji je posvećen borbi protiv raka dojke. Zajedničko stremljenje u borbi protiv raka dojke gotovo na svim kontinentima iznimno je važna stvar u današnje vrijeme. Simbol „ružičasta vrpca“ znak je sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelim od ove opake bolesti. Glavni je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. „Rak dojke je „tihi ubojica žena“, ne poznaje političke granice, ne priznaje geografske prepreke, ne uzima u obzir životnu dob žena.

Prisutan je svuda u svijetu, a u zadnjih dvadesetak godina sve više i više, pa se govorilo i o epidemijama raka dojke.

Iako je liječenje raka dojke u posljednjih dvadesetak godina uznapredovalo, bolest se na žalost, suviše često kasno otkrije.

U Hrvatskoj je u 2013. broj novooboljelih 2557 a broj umrlih 994“, upozorila je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med. Europa Donna neovisna je te neprofitna organizacija čije su članice udruge iz zemalja diljem Europe. Riječ je o koaliciji koja radi na na osvještavanju javnosti o raku dojke i pokreće žene širom Europe da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, odgovarajućih pregleda u svrhu ranog otkrivanja (probira), najboljih oblika liječenja i većih ulaganja u istraživanje raka dojke. Europa Donna zastupa interese žena Europe glede raka dojke pred lokalnim i državnim vlastima te pred institucijama Europske unije.

Kampanja „Darujmo ružičasti život“ namjenjena je kupnji aparata za intraoperativno zračenje. Ova kampanja je od izuzetne važnosti iz razloga što se aparatom za intraoperativnu radioterapiju (jednokratno zračenje) uvelike smanjuje emitiranje zračenja nad oboljelima, čak i do 20-30 puta, a tok liječenja, kao i sam oporavak, se olakšava. Povodom otvorenja kampanje pokrenut je i humanitarni 060 broj: 060 91 91 91. Europa Donna Hrvatska trenutačno uspješno provodi kampanju sa svojim ambasadoricama: Matijom Vui-com, Josipom Pavičić, Gordanom Sobol, Tatjanom Jurić te brojnim drugim osobama iz javnog i društvenog života.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene