Iskreno

'Divila sam se pokojnoj Margaret, dala je curicama i ženama novi san'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

'Margaret Thatcher je bila pionirka, htjela ona to ili ne, za sve žene u politici'.

Glumica Meryl Streep u filmu 'Željezna Lady' utjelovila je lik Margaret Thatcher te njezin politički put do mjesta premijerke u britanskom parlamentu.

Naime, Margaret Thatcher bila je premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. i jedina žena do sada toj dužnosti. Tijekom 11 godina na čelu Vlade zagovarala je politiku slobodnog tržišta, suprotstavljala se sindikatima i privatizirala brojne državne tvrtke.

Meryl je stoga u ponedjeljak za američki Washington Post izrazila svoju sućut obitelji preminule Margaret, a komentirala je i svoj doživljaj na ovu političku ikonu s kraja 20. stoljeća.

>> Evo što je Thatcher 1992. rekla o Slobodanu Miloševiću

Pogledaj i ovo Filip Sertić radio je i na top gunu Naš glumac pet je godina proveo u Hollywoodu, a samo za IN magazin sada je ispričao kako se Meryl Streep i Tom Cruise ponašaju na setu!

'Margaret Thacher je bila pionirka, htjela ona to ili ne, zaslužna je za ulogu žena u politici.

Teško je zamisliti ijedan dio današnje povijesti koji nije pod utjecajem mjera koje je primjenjivala u Ujedninjenom Kraljevstvu krajem 20. stoljeća. Njezine čvrste fiskalne mjere odrazile su se na standard siromašnih, a njezina politika 'slobodne ruke' pri financijskoj regulativi dovela je do povećanja bogatstva kod ionako imućnih ljudi.

Postoji argument da je njezina postojana, gotovo emocinalna odanost prema funti pomogla Velikoj Britaniji prebroditi oluju europske monetarne neizvjesnosti.

No, za mene je ona bila lik divljenja zbog svoje osobne snage i borbenosti. Da se, opravdano, kroz redove britanskog političkog sustava koji je u to vrijeme bio prilično vezan za klasu i spol, uspjela probiti do vrha, a da nije napravila kao kći velikog oca ili supruga važnog muškarca već kao snažna i uspješna žena. Dala je ženama i djevojčicama razlog za jednu sasvim novu fantaziju, da budu princeze s drugačijim snom: šansu da u stvarnom životu budu voditeljice svoje nacije, što je zaista vrijedno divljenja.

Ja sam dobila čast da pokušam zamisliti njezino životno putovanje, nakon moći, ali ja imam tek površno razumijevanje oko toga što su njezine brojne borbe bile i kako je uspjela otploviti na 'drugu stranu'. Ovim putem želim izraziti iskrenu sućut njezinoj obitelji i brojnim prijateljima', rekla je Meryl Streep.

Film o 'Željeznoj Lady' snimljen je 2011. godine, a možete ga pogledati i na OYO.HR
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene