Beba na putu

Nije ni rođena, a već se zna mnogo o kraljevskoj bebi!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dijete Kate Middleton i princa William stiže na svijet, a evo i nekoliko običaja koji će se odnositi i na njega. Ili nju.

POROD KOD KUĆE

Pogledaj i ovo Princ Harry i Meghan Markle Iznenađeni? Evo kako su i kada Meghan Markle i princ Harry saznali da je Kate Middleton bolesna: "Nekoliko izvora potvrđuje da..."

Kraljica Elizabeta rođena je u obiteljskoj kući u londonskoj ulici Bruton na kućnom broju 17. Svoje sinove Charlesa, Andrewa i Edwarda rodila je u Buckinghamskoj palači, a kći Annu u kući Clarence, također u vlasništvu kraljevske obitelji. Ova tradicija je prekinuta je 80.-ih godina prošlog stoljeća kada je princeza Diana oba svoja sina, Williama i Harryja, rodila u privatnom krilu Lindo bolnice St. Mary, iste one u kojoj se nalazi Kate Middleton.

ŠKOLOVANJE KOD KUĆE

Pripadnici britanske kraljevske obitelji dugo su se školovali kod kuće. Kraljicu Elizabetu podučavao je njen otac, privatni mentori i guvernante te se nikada nije 'miješala' sa običnim građanima u školi ili na fakultetu. U školi se prvi obrazovao princ Charles, a na isti način se školovao i princ William te vojvotkinja Kate te nema sumnje da će i njihovo dijete pohađati školu, piše AP.

OČEVI U RAĐAONI

Princ William kazao je kako će nedvojbeno prisustvovati porodu svog djeteta slijedeći tako stope svog oca Charlesa koji je u pismu svojoj baki napisao kako je uživao u tom iskustvu jer mu je omogućilo da s Dianom podijeli taj čitav proces. No, kada se Charles rađao stvari su bile drugačije. Dok je kraljica Elizabeta bila u trudovima, njen suprug, princ Philip igrao je skvoš u palači kako bi se umirio, napisao je jedan od kraljevskih biografa.

DRŽAVNICI U RAĐAONI

Britanska tradicija dugo je nalagala da na porodu kraljevske bebe budu prisutni i predstavnici Vlade. Kada je, primjerice, kraljica Elizabeta rođena, među liječnicima je bio i državni tajnik. Sadašnja državna tajnica rekla je kako se ta tradicija provodila kako bi i Vlada bila sigurna da se dosuta radi o kraljevskoj bebi, a ne da je beba 'prokrijumčarena'. Sve je to povezano s događajem iz 1688. godine kada su se pojavile glasine da je navodno dijete kralja Jamesa II. zapravo bilo prošvercano u rađaonu. Na Kateinu sreću, ovaj je običaj još davnih dana odbacio George VI.

KOLIKO IMENA?

Osim što se već mjesecima nagađa o spolu kraljevske bebe, nagađa se i o njenom imenu. Većina pripadnika kraljevske obitelji ima tri ili četiri imena u čast svojim precima i članovima bliže obitelji. Puno ime kraljice Elizabete tako je Elizabeth Alexandra Mary prema njenoj majci, prabaki i baki. Princ William zapravo se zove William Arthur Philip Louis. Ako je vjerovati kladioničarima, ova će beba dobiti neko od sljedećih imena: Alexandra, Charlotte, Elizabeth ako je curica i George, Andrew ili James ako je dečko. U svakom slučaju javnost bi mogla neko vrijeme biti u iščekivanju imena djeteta, za Williamovo se saznalo tek tjedan dana nakon njegova rođenja.

>> Ovo je soba u kojoj rađa Kate Middleton

A PREZIME?

Članovima britanske kraljevske obitelji prezime nije potrebno, no ako to nužda zahtijeva koriste prezime Windsor-Mountbatten koje je kombinacija imena Windsor koje je 1917. preuzeo kralj George V. i prezimena Mountbatten - prezimena obitelji princa Philipa. Kraljevsku bebu službeno će se zvati Njegovo/Njezino Kraljevsko Visočanstvo Princ/Princeza (ime) od Cambridgea.

KRŠTENJE

Kraljevska beba se krsti nekoliko tjedana nakon rođenja na jednoj od nekoliko službenih lokacija. Kraljica je krštena u privatnoj kapelici Buckinghamske palače, a William i njegov otac Charles kršteni su u Glazbenoj sobi palače.

OBAVIJEST O ROĐENJU KRALJEVSKE BEBE

Tradicija nalaže proceduru obavještavanja javnosti o rođenju kraljevske bebe. Vjesnik putuje automobilom od bolnice do Buckinghamske palače noseći komadić papira na kojem piše djetetov spol, težina i vrijeme rođenja. Ta se obavijest tada stavlja na drvenu ploču ispred palače gdje je svi mogu vidjeti. Ova se vijest nekada široj javnosti priopćavala i radijskim putem, no sigurno je da će danas nakon što se obavijest stavi na ploču, ulogu radija preuzeti društvene mreže zahvaljujući kojima će se vijest o kraljevskoj bebi proširiti munjevitom brzinom.

A ŠTO S DADILJAMA?

Kate i William nisu u javnosti govorili o zapošljavanju dadilje koja će im pomoći s odgojem djeteta, no javnost vjeruje kako će se oni sami biti uključeni u djetetov život mnogo više no što su to bili Williamovi preci. Dadilje su kroz britansku povijest bile u centru života kraljevske djece, tako su i Charles, William i Harry bili iznimno bliski sa ženama koje su ih odgojile.

GLASNA DOBRODOŠLICA

Kraljevska beba bit će dočekana na svijet s pucnjem iz 62 puške s londonskog Tornja te pucnjem iz 42 puške iz Green Parka nedaleko palače. Pucnjevi se mogu očekivati u roku od 6 sati nakon rođenja bebe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene