Matanić o nagradi

Hrvati osvojili Cannes: 'Otimali su se tko će nam dati nagradu'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon što je u Cannesu dobio Grand Prix žirija za film 'Zvizdan', Dalibor Matanić dao je intervju za Dnevnik Nove TV.

Slavilo se sinoć u Cannesu, Zagrebu i Splitu. Prvi put od samostalnosti Hrvatske na prestižnom kanskom filmskom festivalu nagrađen je i hrvatski film. Na veliki uspjeh hrvatskog filma svoj je osvrt dao Dalibor Matanić u intrevjuu za Dnevnik Nove TV.

Pogledaj i ovo showbuzz Veliko priznanje za Hrvatsku 'Ovo je atak na sve koji mrze'

Mataniću prestižna nagrada u Cannesu

Kakvi su dojmovi?

Veličanstveni, ne možeš ostati ravnodušan na ovakvu konkurenciju. Svi članovi žirija su se javili poslije, otimali su se tko će nam dati nagradu. Svi su jedinstveno za ovaj film govorili da je potpuni film, da ima sve što jedan film treba imati. Najveći je kompliment kad to čujete od Issabele Rosselini i ostalih. Bilo je genijalno. Pričao sam s ostalim kolegama Ovo je jaka stvar, pročulo se po svijetu. Čim je bila prva projekcija u Cannesu film je odjeknuo i svi su pitali za njega.

Jeste li pripremili govor. Što ste rekli?

Nisam pripremio govor, samo sam iz srca govorio. Zahvalio sam se svim članovima ekipe, posebno producentici Ankici Tilić i nekim bližim članovima obitelji.

Što vam je rekla slavna glumica Isabella Rossellini?

Isabella Rossellini je užasno topla osoba. Pričali smo dugo, oko pola sata poslije Helena i ja smo pričali s njom, ona je divna, jednostavno . Valjda kad imate toliko iskustva, onda te lijepe stvari izlaze iz vas. Pričala je da je uživala u filmu, pričali smo o svemu, kulinarstvu, o Mediteranu, jadranskoj obali. Bio je to divan razgovor. Ona me cijelo vrijeme stiskala i govorila: Ovo je nešto predivno od filma.

Žiri je osim vas pohvalio i glavne glumce Tihanu Lazović i Gorana Markovića, što su za njih rekli?

Nema čovjeka s kojim sam ovdje pričao, od svih stranih novinara i kritičara, a imao sam puno intervjua - i od žirija, i od ljudi s festivala - apsolutno svi su oduševljeni glumcima i Tihana Lazović i Goran Marković i svi koji glume u filmu. Stalno ističu glumce da su nevjerojatni. Ja ih zovem zvijerima i oni se slažu s tim.

Što vam je rekao direktor festivala?

Film 'Zvizdan' Dalibora Matanića, osvojio je nagradu žirija za najbolji film u programu ' Un Certain Regard'.

Direktor festivala je rekao da želi fotografiju od kćeri kad se rodi, kao prva stvar, a kao druga, da su ponosni. Već mi je jednom na red carpetu, kad smo bili, rekao kad vidi naša lica, da hoće opet pogledati film. Došli smo veselo s njima i zapamtili su nas. Rekli su da čak nije film najbitnija stvar, film je prva stvar, ali prva stvar je i autor.

Što su vas stranci najčešće pitali vezano za film? Što ovo znači za hrvatski film?

Jučer sam pričao s Rumunjima koji su prije deset godina počeli sa svojim velikim filmskim valom i rekao sam da je ovo nešto što se njima dogodilo prije deset godina. Po meni, ovo je jedna vrsta povijesnog trenutka. Sad Hrvatska mora ići samo gore. Što se mene tiče, sigurno će ići gore. Na svim daljnjim projektima, samo se diže ljestvica više. Ovo je stvarno trenutak kad netko upali reflektor i pokaže na jedan teritorij koji je do sada bio pasivan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene