Reakcija javnosti

Bruji cijela Hrvatska: 'Ja sam Doris i udarila sam svoje dijete po guzi'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kao što je i sama bila svjesna, suočila se s brojnim negativnim komentarima, a cijela priča otišla je i korak dalje.

Prije nekoliko dana glumica Doris Pinčić Rogoznica objavila je još jednu u nizu svojih kolumna koje piše otkako je postala majka. U kolumnama na portalu klokanica.hr se bavi temama koje se tiču odgoja svog 18-mjesečnog Donata, a sada je na red došao problem s kojim se susreće većina majki.

Pogledaj i ovo showbuzz Pitali smo pravobraniteljicu 'Propisi ne zabranjuju objavu djece u javnosti, no prava se moraju štititi'

'Dobar dan, ja sam Doris i udarila sam svoje dijete po guzi. Očekujem nakon ove rečenice hordu nezadovoljnih komentara i udruge raznih opisa na mojoj adresi. Nisam zagovornik bilo koje vrste nasilja u životu, a kamoli prema djeci, ali da, po prvi puta svom sinu dala sam po guzi, nakon što sam na sve lijepe načine šaljući mu pozitivnu energiju i leptiriće na uši, pokušala objasniti da ne može uništavati stvari kad mu padne na pamet pa je on nakon svega toga ipak iz sve snage bacio sve sa stola', napisala je između ostalog Doris.

Kao što je i sama bila svjesna, suočila se s brojnim negativnim komentarima, a cijela priča otišla je i korak dalje. Oglasila se dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Lijepa glumica Doris Piničić Rogoznica, ili ako vam je draže, Lara, prošetala je sunčanim Varaždinom sa suprugom Borisom i sinom Donatom.

'Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao odgojni postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano blago tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao odgoj ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom. U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb', izjavila je pravobraniteljica.

Nakon što je Doris Pinčić pokrenula lavinu komentara, mnoge su udruge za ljudska prava objavile priopćenje kojim daju 'javnu, otvorenu i nedvosmislenu podršku' glumici. Među njima je i Udruga Vigilare.

'Ovim priopćenjem želimo dati javnu, otvorenu i nedvosmislenu podršku glumici i redateljici Doris Pinčić Rogoznici u njezinu pravu da samostalno odlučuje o odgoju svoje djece. Sramotne reakcije državne Pravobraniteljice za djecu i predstavnice udruge RODA držimo potpuno neprimjerenima, promašenima i bezobraznima - navode u priopćenju i ističu da je nedopustivo ponašanje vlasti koja zbog, kako navode, trivijalnih disciplinskih odgojnih mjera poput laganog udarca po stražnjici ili slanja djeteta u svoju sobu dok se ne smiri prijeti novčanim kaznama, zatvorom i intervencijom socijalne službe'

'Opravdano strahujemo da je ovo samo nastavak trenda po kojem se prostor roditeljske ingerencije u odgoju sve više sužava, da bi njihovo mjesto preuzela država, koja navodno bolje zna što je za dijete dobro od njihovih vlastitih roditelja. Ovakva praksa svojstvena je svim zločinačkim i totalitarnim režimima te se iskreno nadamo da Hrvatska neće krenuti tim putem', priopćili su iz Udruge Vigilare.

Iz Udruge su čestitali Pinčić Rogoznici na hrabrosti i odvažnosti u iznošenju svojega roditeljskog iskustva.

'Vjerujemo da njezino iskustvo izražava glas mnogih roditelja, koji se u atmosferi straha i prijetnji ne usuđuju javno progovoriti o apsurdima kvazi-znanstvene psihologije u sprezi s državnom represijom - zaključuje se u priopćenju

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene