Prodaje li seks hitove?

Poznati tekstopisac o trendu koji zgraža svijet: "O čemu govori? Ne znam ni sam"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Tekstovi koji se kriju iza globalnih hitova često aludiraju na seks. No, takvi slučajevi česti su i na domaćoj sceni. Je li seks doista garancija za ultimativan hit?

Sezona je ljetnih hitova koji se proteklih mjeseci mogu čuti na svakom koraku. Trešte iz klubova, sa zabava,iz jurećih automobila... Gotovo da nema osobe koja nije čula za "Despacito". Hit je to koji je zaludio milijune diljem svijeta. No o čemu on doista govori mnogi i dan danas nemaju pojma. Oni koji pak znaju proteklih mjeseci sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo pjesmama kojima je osnovni motiv - seks. U nekim pjesmama provlači se kroz romantične ljubavne priče, dok se u drugima aludira na razuzdane zabave "bez obaveza".

Pogledaj i ovo Indira Levak objavila "atlantidu" Prepoznatljiva energija i zvuk u novoj Indirinoj pjesmi oduševila obožavatelje, poslušajte novu suradnju sa starim kolegom

Je li seks garancija za uspješan hit? Odgovore smo pokušali dobili od naših poznatih tekstopisaca, no oni o toj temi nerado govore. Možda upravo iz tog razloga jer se i sami vode time. Očigledno je da je seks postao svojevrstan imperativ u glazbenoj industriji, no samo tekst pjesme koji aludira na taj čin nije dovoljan da bi pjesma postala hit, tvrdi tekstopisac i producent Boris Đurđević.

"Postoji puno pjesama koje aludiraju na seks, ali samo neke isplivaju kao hitovi. Ta tema ne garantira uspjeh. Puno stvari se mora poklopiti da bi pjesma postala globalni hit. Od zarazne melodije, interesantnog aranžmana, izvođača i teksta, sve je jednako važno. Financijski "push" glazbene industrije odnosno diskografske kuće, također ne smije biti izostavljen", ističe Đurđević i dodaje da se ne smije zanemariti ni pozamašan iznos koji zasigurno stoji iza PR-a globalnih ljetnih hitova. 

Priznaje da ni sam nije znao o čemu govori Despacito, hit koji je prema broju pregleda na internet platformama ispisao povijest. "Melodija je univerzalni jezik, ako je ona zarazna, tekst postaje sekundaran pa čak i nebitan. Pjevušiš po cijeli dan Despacito, a nemaš pojma što znači", priznaje Đurđević.

Unatoč globalnom uspjehu pjesmi Portorikanca Luisa Fonsija ne predviđa dugotrajnu popularnost. "Nije to ništa novo. Svako malo se pojave neke nove Lambade, Makarene i slično. Ne postoji tajna uspjeha, da postoji svaka pjesma bi bila megahit. Ovo je po mom mišljenju tvz. One hit wonder", smatra Đurđević.

Seksi stihove vole i naši tekstopisci,pogotovo oni koji stoje iza hitova Nives Celzijus, Lane Jurčević i Maje Šuput, Lidije Bačić... Sjećate li se samo stihova kao što su "Kara-kara- karanfili, to se meni dragi mili. Kita kita kita cvijeća, to je bolja što je veća" ili pak "Ne lomi mi srce, lomi mi krevet", ali i "Šećeru, daj zasladi me i iznenadi me, radi mi sve što hoću, sve što neću, ti mi možeš sve". Seksualnih aluzija ne nedostaje ni u glazbenom opisu Lidije Bačić. "Haljinica od satena stoji mi k'o salivena uz bokove, tijelo, grudi ma, dragi, dragi, dobar budi", pjevuši Lille.

Jesu li ove pjesme prepoznatljive zahvaljujući izvođaču, melodiji ili pak tekstu koji jasno poziva na seks teško je reći, no evidentno je da je ta tema trenutno zastupljena više nego ikada prije. "Radio sam dosta pjesama za Coloniju koje aludiraju na seks, poput: Sexy body, Tako sexy, Tidabudibuda..., ali sve je to bilo simpatično, nikada vulgarno", ističe Đurđević i dodaje da njegovi tekstovi znaju biti jednostavni, ali nikako banalni.

"Smatram da se ljudi moraju prepoznati u tekstu jer drugačije te neće doživjeti i pjesma neće postati slušana", zaključuje Đurđević. Možda na našem tržištu i neće. No svjetski trendovi pokazuju drugačije. Iza zaraznih melodija skrivaju se degutantni i gnjusni tekstovi koje mnogi ne razumiju kao što je to slučaj s hitom Jasona Derula i Nicki Minaj "Swalla". Možda i bolje jer definitivno ne želimo da se mladi naraštaji u takvim tekstovima prepoznaju.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene