I Hrvati prisutni

Berlinale - Clooney i Merkel o izbjegličkoj krizi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U Berlinu se okupila glumačka elita iz cijelog svijeta. Među njima su i hrvatska imena, poput redatelja Zrinka Ogreste i mlade Tihane Lazović.

Projekcijom novog filma redateljsko-producentskog dvojca braće Coen 'Heil, Caesar' u četvrtak navečer u Berlinu je otvoren 66. po redu Filmski festival, poznatiji kao Berlinale.

Pogledaj i ovo Holivudska krema Od Europe do Amerike Holivudska krema pred kamerama IN Magazina: 15 godina najekskluzivnijih trenutaka!

'Ovim otvaramo 66. Berlinale', rekli su zajednički na svečanosti otvorenja predsjednica ovogodišnjeg festivalskog žirija Meryl Streep i direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Prije toga su se publici obratili njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters i gradonačelnik Berlina Michael Mueller koji su upozorili i na trenutnu migrantsku krizu a sve to u svjetlu ovogodišnjeg slogana Berlinalea 'Pravo na sreću'.

Najavljeno je kako će se glavni protagonist filma 'Heil, Caesar' George Clooney tijekom festivala susresti s kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o migrantskoj krizi.

'Želim vidjeti što možemo zajednički učiniti', rekao je Clooney koji se već dosad tijekom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima. U filmu 'Hail, Caesar' braće Joela i Ethana Coena, George Clooney glumi jednog holivudskog glumca iz pedesetih godina koji je slavu stekao povijesnim filmovima ali usred snimanja jednog filma biva otet.

Na ovogodišnjem Berlinaleu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma. U programu 'Panorama' bit će prikazan i film hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste 'S one strane' koji tematizira posljedice ratnih zbivanja na području bivše Jugoslavije u devedesetima.

Hrvatski audio-vizuelni centar (HAVC) će u sklopu filmskog sajma European Film Marketa tjekom festivala profesionalnoj publici predstaviti recentnu hrvatsku filmsku produkciju.

Zadarska glumica Tihana Lazović ove je godine izabrana za jednu od deset European Shooting Stars, platforme koja mladim i perspektivnim europskim glumcima pruža priliku za daljnju afirmaciju.

U glavnom festivalskom programu, u konkurenciji za jednu od nagrada, među 18 filmova se našao i film sarajevskog redatelja Danisa Tanovića 'Smrt u Sarajevu'. Festival traje do 21. veljače a nagrade će biti dodijeljene večer prije u subotu 20. veljače.  (HINA)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene