Gdje je putovnica?

OTKRIVAMO KAKO Ana Rucner predstavlja BiH na Eurosongu bez državljanstva!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Istražili smo što kaže sam Eurosong - može li stranac predstavljati zemlju na ovom natjecanju?

Ovogodišnji Eurosong održat će se 14. svibnja u Stockholmu, a naše susjede iz BiH predstavljat će hrvatska violončelistica Ana Rucner. Ono što je zanimljivo je da će Rucner otputovati u švedsku prijestolnicu s hrvatskim papirama, jer bosansku putovnicu ne posjeduje.

Pogledaj i ovo showbuzz DIJASPORO POMOZI! Ana Rucner i Deen nemaju novca za Eurosong

Usprkos tome, Rucner neće imati problema, jer pravila Eurosonga ni ne nalažu da zemlja mora poslati kandidata koji ima državljanstvo. Najpoznatiji primjer 'iskorištavanja' ovog pravila dogodio se 1988. kada je Švicarsku predstavljala poznata pjevačica Celine Dion, inače Kanađanka.

No, kada je grupa Feminnem 2005. izabrana za predstavnika BiH, digla se ogromna prašina jer jedna od članica grupe, Neda Parmać je imala samo hrvatsko državljanstvo, dok su druge dvije članice, Pamela Ramljak i Ivana Marić, imale dvojno državljanstvo. Kako bi se smirile strasti, Nedi Parmać je dodijeljeno bosansko hercegovačko državljanstvo, ali je ona svejedno na Eurosong u Kijevu doputovala s hrvatskom putovnicom, što nam je i sama priznala.

Kako je došlo do te situacije da se digne skandal oko Nede? Naime, svake godine Bosna i Hercegovina nastoji ravnomjerno rasporediti izvođače prema nacionalnoj pripadnosti. Te godine trebao je doći red na izvođače srpske nacionalnosti, a ne one hrvatske. To je izazvalo jal među 'oštećenima' pa se postavljalo pitanje njezinog državljanstva.

Dakle i sam Eurosong kaže da izvođač ne mora biti iz matične zemlje, ali zato moraju biti članovi žiriji koji pjesmu odabiru.

Tako je ove godine pao red na pjesmu 'Ljubav je', koju osim Ane Rucner izvode Deen, Dalal i Jala. Rekli bismo, ove je godine presudila pjesma, a ne nacionalnost.

Ana Rucner kratko je komentirala kako je došlo do ove suradnje rekavši da 'Deena poznajem već dugo i razgovarali smo o mogućoj suradnji. Pri osmišljavanju pjesme za Eurosong autor Almir Ajanović, moj manager Željko Kozina i Deen su shvatili da bi se violončelo odlično uklopilo u pjesmu i pozvali su me na suradnju. Obično nastupam kao solistica i ovo je za mene novi izazov kojem se jako veselim. Ovih smo dana u Sarajevu po prvi put predstavili pjesmu 'Ljubav je', jako smo se dobro složili kao tim i zadovoljni smo reakcijama publike'.

Priupitali smo i delegaciju BiH kako to da su odabrali osobu bez njihovog državljanstva, budući da je to u prošlosti kod njih bio problem, na što su odgovorili kako 'pravila EBU-a o Eurosongu ne postavljaju nikakva ograničenja za predstavnike država koje učestvuju na Eurosongu. Samo internim Pravilima, koja donose medijske kuće koje učestvuju na Eurosongu, reguliraju se pravila za sudjelovanje odnosno tko i pod kojim uvjetima može biti izvođač/i i/ili autor. 2005. godine BHRT je u Pravilima za sudjelovanje zahtijevao državljanstvo Bosne i Hercegovine, a od tada, koliko smo upoznati, više nismo postavljali taj uvjet'. Hrvatsku ove godine predstavlja Nina Kraljić.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene