116931
116931
116931
116931
116931

'Ljupke kosti' - najgori film Petera Jacksona

  • , 04.03.2010., 13:10
  • Autor:
  • komentara

Nekada genijalni redatelj Peter Jackson izgubio je dar pričanja zanimljive priče i snimio najgori film u karijeri.

 
 
 
 

Kino: LJUPKE KOSTI - Ocjena: 4/10

(Lovely Bones) Režija: Peter Jackson, Uloge: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanely Tucci, Saoirse Ronan, Susan Sarandon

Strahoviti pad Petera Jacksona započeo je ustvari na vrhuncu njegove karijere sa trilogijom 'Gospodar prstenova'. To su primjetili samo oni koje se naziva cjepidlake, ili bolje rečeno oni koji vide detalje malo bolje od većine. 'King Kong' je ipak bio uistinu loš i to su primjetili čak i oni najtolerantniji. Da je nekada genijalni redatelj izgubio dar pričanja zanimljive priče u mediju filma apsolutno potvrđuje primjer Jacksonovog najnovijeg filma 'Ljupke kosti'.

Čini se da je slavni Novozelanđanin u potpunosti postao preokupiran kompjuterskom tehnologijom i stvaranjem do sada neviđenog na ekranu, da je zaboravio na ono najbitnije u filmu – a to je priča.

'Ljupke kosti' su nastale prema romanu Alice Sebold. Zanimljivo je da Jackson već jako dugo nije režirao film prema originalnom scenariju, a to u neku ruku potvrđuje tezu da je nekada genijalni kreativac dotaknuo dno.

U središtu priče je Susie Salmon, bistra djevojčica koja sa skladnom obitelji odrasta u gradiću Norristownu početkom 70-ih godina 20-og stoljeća. Psihopat i serijski ubojica iz susjedstva ubije ju 3. prosinca 1973. godine. Susie ostaje u nekoj vrsti libma između zemlje i raja i od tamo promatra lov na zločinca i dramu koja potresa njezinu obitelj.
'Ljupke kosti' nisu film bez vrlina.

Uvod u kojem se kreira ugođaj skladnog obiteljskog života vrlo je efektan. Glumački nastupi su vrlo dobri, a posebno treba izdvojiti vrlo raspoloženu Susan Sarandon u ulozi bake.
Ipak što film više odmiče u prvi plan izlazi zbrkana režija i potpuna dramaturška konfuzija.

U konačnici 'Ljupke kosti' izgledaju kao iznimno razvučena i slučajna nakupina nekoliko žanrova (triler, obteljska drama, fantazija). Fantazijskim prikazima limba u kojem je izgubljena Susie, Jackson je posvetio najviše truda, međutim rezultat je iznimno slab. Ta vizualna kreacija uz najbolju volju nije ništa više od kiča. 'Ljupke kosti' su najlošiji film Petera Jacksona.

DVD: SIROČE - Ocjena: 6/10

(Orphan) Režija: Jaume Collet-Serra, Uloge: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman

Iako ne odudara previše od žanrovskih kalupa na temu 'djete iz pakla', 'Siroče' je vrlo dobro režirani horor. Priča zvuči vrlo poznato – srednjovječni dobrostojeći bračni par koji već ima dvoje djece usvaja i treće. Polako izlazi na vidjelo da se iza šarmantne i inteligentne djevojčice krije brutalni i hladnokrvi ubojica. Filmom dominira izvrsna Vera Farmiga koja ima iskustva sa sličnim filmovima. Prije dvije godine ona je glumila u filmu na sličnu temu 'Joshua'.

U početku, film bi gledatelja mogao uljuljati jer zaplet ide vrlo predvidljivim tijekom. S druge strane ono što vas drži pred ekranom jest odlična napeta atmosfera u prelijepoj obiteljskoj kući okovanoj zimskom idilom. Međutim, završni obrat (kojeg ipak nećemo otkriti) izveden je efektno i bez ikakvog suvišnog filozofiranja. Sve to će i iskusnijeg konzumenta horora sasvim fino prestrašiti.

Iako 'Siroče' na prvi pogled ne djeluje atraktivno i zanimljivo, u ovom se slučaju potvrđuje pravilo da prema filmovima, pa čak i ako su rađeni prema dobro poznatim šprancama ne treba imati predrasude. 'Siroče' je sigurno jedan od najboljih recentnih horora u videotekama.

Prijašnje recenzije: Mlaki horor 'Wolfman' i vrhunska drama 'Julie i Julia'

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.

Dnevnik.hr na FacebookuDNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se