Vaginalna vlažnost od ključne važnosti

  • , 10.07.2008., 12:06
  • Autor:
  • komentara

Vaginalna je vlažnost od ključne važnosti za zadovoljavajući spolni odnos. Mnoge žene s njom imaju ozbiljne probleme.

 
 
 
 

Kod seksualnog se kontakta vagina obično sama navlaži - štoviše, postaje vlažna već kod manjeg erotskog uzbuđenja. Međutim, moguće je da zbog bezbrojnih faktora vlaženje vaginine sluznice ne djeluje kako bi trebalo.

Tjelesni uzroci

Moguća oboljenja koja vaginu ostavljaju suhom su oštećenja živčanog sustava, popratne pojave nekih lijekova, niska razina hormona u krvi ili nedjelujuće žlijezde. 

Psihološki faktor

Vagina može ostati suha zbog brojnih psiholoških pritisaka, s kojima je žena suočena. Često žena s problemom suhe vagine, koji je problem psihološke naravi, ne želi imati spolne odnose i izbjegava ih. Ona ne osjeća seksualnu požudu i s partnerom se seksa samo da bi zadovoljila njegove potrebe. Psihološki uzroci suhoće mogu se skrivati u traumatskom spolnom iskustvu, kao što je silovanje ili incest. Međutim, žene najčešće ne postižu željenu vlažnost zbog stresa, pukotina u partnerskom odnosu, straha pred spolnim aktom, depresije i drugih psihijatrijskih dijagnoza. 

Liječenje

Ako doživljavate nedostatno prirodno vlaženje vaginalne sluznice, tada je nužno da potražite liječničku pomoć. Liječnik, psihijatar ili ginekolog će odrediti točnu dijagnozu i predložiti liječenje. Dok ne odete liječniku, ili dok čekate pregled ili rezultate testiranja, nemojte zapostaviti svoj seksualni život. Teškoće s vlaženjem mogu se privremeno riješiti upotrebom lubrikanta (maziva poput vazelina). Njegova upotreba još će dodatno stimulirati uzbuđenje te dodatno potaknuti prirodnu vlažnost. 

Lubrikanti

Vaginalni lubrikant je mazivo na bazi vode, ulja, silikona, kreme i drugih sastojaka. Nadomještava prirodnu vlažnost vagine. Mnogim parovima je lubrikant odlično i nenadomjestivo spolno pomoćno sredstvo, koje bitno poboljšava spolni odnos. Možete ih kupiti u bilo kakvom obliku i bilo kakvog okusa. Nekima je dodan i vitamin E, koji umiruje kožu i sluzokožu. Kupiti ih možete u svim trgovina sa seksualnim potrepštinama, a možete ih naručiti i preko Interneta. Cijena lubrikanta se kreće između 10 i 20 eura.

Više na www.sexation.info

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se