45767
45767
45767
45767
45767

Novinaru magazina Provjereno, Ivanu Žadi, nagrada HND-a za istraživačko novinarstvo

  • , 08.05.2008., 14:50
  • Autor:
  • komentara

Reporter magazina 'Provjereno' Ivan Žada dobio je danas HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko istraživačko novinarstvo u 2007. godini za reportažu o pedofiliji na Internetu.

 
 
 
 
 
Ivan Žada o nagradi koju je primio
Ivan Žada o nagradi koju je primio

Njegove priče o prostituciji ili mobbingu samo su neke od reportaža kojih se sjećamo i koje su upozorile na nepravilnosti u društvu. Ivan je do sada živio s beskućnicima, hvatao pedofile, provjeravao sigurnost skladištenja bojnih otrova, a njegove reportaže danima se prepričavaju i postaju redovito TOP tema kako u novinarskim tako i ostalim društvenim krugovima. 

Reportaža kojom je počela prva emisija informativnog magazina Nove TV podsjetila je na snagu istraživačkog novinarstva. Ivan je uspio nakon tri mjeseca rada na reportaži uhvatiti pedofila na djelu. Šokantna dopisivanja, izjave i broj muškaraca koji su se javljali na internetski profil maloljetne djevojčice nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Tako ni policiju, koja je nakon reportaže krenula u istraživanje slučaja te istog privela. 

Veliku reakciju izazvala je i reportaža o dvije radnice tvrtke Interspar koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju koje svakodnevno doživljavaju na svom radnom mjestu. Nakon Provjerenog također je provedena istraga. Bila je to ujedno i prva istraga o mobbingu nakon jednog TV priloga, a reportaža je ohrabrila i druge radnike da slično postupe. Reportaže u 'Provjerenom' imale su velik utjecaj, a Nova TV još jednom je pokazala kako je jedina televizija u Hrvatskoj koja vrednuje istraživačko novinarstvo, o čemu svjedoči i ovo strukovno priznanje njezinom reporteru.

Dnevnik.hr na FacebookuDNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se