Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veće napetosti

Rusija: 'Nastavljamo s operacijama u Siriji, priopćenje SAD-a je beskorisno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je objavio kako će ruske zračne snage nastaviti s operacijama u Siriji i odbacio nedavno priopćenje SAD-a, nazvavši ga beskorisnim i nespretnim.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Moskvu da prizemlji svoje zrakoplove koji su u blizini sirijskih borbenih zona, uključujući Alep.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evakuacija Waera Novi neuspjeh sirijskih pobunjenika, džihadisti pogubili 19 civila Slika nije dostupna Prizor koji lomi srca Pogledajte kako je ova djevočica odgovorila grozoti rata

No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak kako će ruske zračne snage nastaviti s podrškom sirijskoj vojsci i da će se "rat protiv terora" nastaviti.

Peskov je pozvao Washington da se obveže razdvojiti umjerenu sirijsku opoziciju od terorista, te je nedavno priopćenje SAD-a o Siriji nazvao nespretnim i beskorisnim.

Peskov se referirao na priopćenje glasnogovornika američkog State Departmenta Johna Kirbyja koji je u srijedu rekao kako Rusija ne želi zaustaviti nasilje u Siriji jer bi ekstremisti tada mogli taj vakuum iskoristiti za pokretanje napada "na ruske interese, možda čak i na ruske gradove".

Usprkos sve većim napetostima između Rusije i SAD-a, Peskov je izjavio kako je Kremlj i dalje zainteresiran za suradnju sa SAD-om u rješavanju sirijske krize.

Više od 600 ranjenih u istočnom Alepu, hitno potrebna evakuacija - UN

Zamjenik UN-ova izaslanika za Siriju Ramzy Ezzeldine Ramzy rekao je u četvrtak da treba evakuirati stotine ranjenika iz opkoljenoga istočnoga grada Alepa gdje su iscrpljene medicinske zalihe, a hrane ima za četvrtinu stanovništva.

 

"Procjenjuje se da najmanje 600 ranjenika ne može dobiti primjerenu pomoć", rekao je novinarima nakon tjednog sastanka posvećenog humanitarnim pitanjima.

"Stoga je krajnje potrebno" evakuirati stotine ranjenika, rekao je Ramzy.

Prosirijske vladine snage preuzele su nadzor nad logorom Habdarat sjeverno od Alepa u četvrtak, rekao je predstavnik pobunjenika, a to je drugi put da su ga osvojili od početka vladine ofenzive prošli tjedan.

Zakarija Malahifi, dužnosnik pobunjeničke skupine Fastakim, potvrdio je da je logor ponovno pao u ruke vladinih snaga. Prije toga vladine snage osvojile su ga u subotu te dan poslije u protunapadu pobunjenika izgubile.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji ima sjedište u Velikoj Britaniji, također je rekao da su sirijska vojska i njezini saveznici preuzeli kontrolu nad logorom.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene