Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kajakom po Jadranu - 2013.

'Što misliš koliko zaveslaja napravimo za jedan kilometar?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutro na Dugom otoku došlo je prebrzo. Dobro se naspavati na ovom putovanju očito nije bila realna opcija.

Siniša Glogoški apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografija, snimanje i putovanja su mu najveća strast i proteklih par godina koliko mu vrijeme, novac i studentske obveze dopuštaju, posvetio se istraživanju života na raznim krajevima svijeta. Neka od značajnih putovanja su putovanje biciklom do Sirije, život s nomadskim plemenima u hladnom Sibiru i južnoamerička đžungla Gvajane. Nedavno se vratio iz Bangladeša, a trenutno vesla hrvatskim Jadranom u ekspediciji 'Kajakom po Jadranu - 2013.'

Pročitajte i ovo Kuća stradala u požaru - 2 Sve je progutao plamen Podigli su kredit da bi svojoj deveteročlanoj obitelji osigurali život, a onda je u trenutku sve nestalo: "Suze, užas, noge su se odsjekle" Slika nije dostupna 'Kajakom po Jadranu' Nasred Jadrana s veslom u ruci: Prvi susret s 30 kilometara otvorenog mora!

Prijatelj Držislav pridružio mi se i idućih smo par dana zajedno veslali. 'Kako je ovo odlično! Pa veslam tik do stijena. Ovakvo nešto nikad ne možeš s jedrilice!', oduševljavao se Držislav. Svake godine jedri Jadranom i ovo mu je, kao i meni, sasvim novo iskustvo. Kornate smo prošli u dahu i ubrzo stigli na Žirje.

Ispod velikih brkova otkrivao se osmijeh. Barba Neno iz konobe Julie na Žirju pripremio nam je jedinstvenu gozbu. Gulaš od hobotnice sa slanutkom za ručak i hobotnicu s krumpirom pod pekom. 'Nisam u životu jeo bolje pripremljenu hobotnicu pod pekom!', objašnjavao je Držislav koji poznaje apsolutno svaki restoran u svakoj skrivenoj uvali našeg Jadrana. Ja nisam neki znalac, ali sam maksimalno uživao u odličnoj hrani i piću u tako dobrom ambijentu.

'Zimi ovdje nažalost nikog nema. Ostanemo samo susjeda Ljubica i ja, ali nije nam loše. Međusobno si pomažemo i prebrodimo te usamljene mjesece. Jedino mi je žao što nema mladih ljudi. Svi bježe s otoka', govorio je Neno i vodio me kroz konobu i vrt. 'Nema puno toga što bih želio promijeniti. Volim ovaj otok i more. Jedina mi je želja da mi žena ozdravi', pričao je sa sjetom u glasu. U nadi za brzim ozdravljenjem i uspješnom sezonom, pozdravili smo se s domaćinima na Žirju i nastavili prema Jugu.

>> 'Zalijevalo me ledeno more, a vjetar se nije smirivao'

'Što misliš koliko zaveslaja napravimo za jedan kilometar?', upitao me Držislav. Nije mi padalo na pamet brojati zaveslaje. Dovoljno je mukotrpno gledati udaljene siluete otoka i boriti se s valovima. Ipak smo počeli brojati. '530!', uskliknuo sam nakon deset minuta. '560!', rekao je Držislav. Još smo nekoliko puta brojali i mjerili da bi došli do prosječne brojke od 550 zaveslaja po kilometru. Punta Planka, zemljopisna razdjelnica sjevernog i južnog Jadrana polako je ostajala iza nas. Dosad sam preveslao nešto više do 400 km. To bi značilo da sam napravio više od 200.000 zaveslaja. Uf koja brojka, a tek sam na pola puta. Držislav se uskoro vratio u urbanu ludnicu, a ja sam ponovno nastavio sam.

Više nisam brojao zaveslaje nego sam nastavio s lošim pjevanjem Bob Marleyevih pjesama na pučini: 'Don't worry about a thing, 'cause every little thing gonna be all right. Don't worry...'.

 

Siniša će mjesec dana veslati od najsjevernije do najjužnije obale hrvatskog Jadrana, posjećujući brojne otoke, svjetionike i hridi. Od Savudrije do Prevlake čeka ga puno novih izazova i iskustava.

Humanitarna akcija - 'Jedan po jedan'

Poučen iskustvima s putovanja, pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, uvidio je da ne može napraviti veliku promjenu s malo pomoći. Ideja udruge 'Jedan po jedan' je prvo pomoći jednoj osobi/obitelji/zajednici koja bi sredstva iskoristila u izgradnju održivog življenja te se 'izvukla' iz problema. Ideja je korak po korak pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tijekom putovanja Siniša prikuplja sredstva za osnivanje i rad humanitarne udruge 'Jedan po jedan'. Humanitarnu akciju možete podržati donacijom na račun 2360000-3235620583 s doznakom 'Jedan po jedan'.

Na Dnevnik.hr portalu možete pratiti doživljaje s ekspedicije 'Kajakom po Jadranu - 2013.', a Siniša Vam poručuje da mu mahnete ako ga vidite na pučini. To će mu dati snage za još par zaveslaja.

Fotografije, video uratke i doživljaje s putovanja možete pratiti na njegovoj facebook stranici .

Sponzori putovanja su STA Zagreb - Student Travel Agency i SurfShop.hr. Glavni medijski pokrovitelj je DNEVNIK.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene