Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturna baština Senja

Grad Uskoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podno Velebita smjestio se grad Senj poznat po bogatoj kulturnoj baštini, jakim naletima bure te po zanimljivoj prošlosti kada je bio simbol borbe za slobodu u Hrvatskoj.

Iako je Senj osnovan prije više od 3000 godina svoj prvi procvat doživljava u vrijeme rimske vladavine. Rimljani su grad nazvali Senia te ga pretvorili u glavno trgovačko, prometno i kulturno središte na Jadranu.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Slika nije dostupna Crikvenica idealna destinacija Proljetni izlet u Primorje

U to su vrijeme izgrađeni gradska vijećnica, antičke terme i vodovod, hramovi te brojni drugi objekti. Ipak, grad je na vrhuncu svoje moći razrušen u velikoj seobi naroda.

U srednjem vijeku na ove prostore dolaze Hrvati te na ruševinama Senije podižu Senj. Grad se u svojoj hrvatskoj povijesti istaknuo kroz dva važna djelovanja. Senj je u ranom srednjem vijeku bio poznat po promicanju glagoljice.

>>Karneval u Senju: 2.500 maskiranih posjetitelja

Senjski je biskup u 13. stoljeću od pape dobio dozvolu da liturgiju drži na glagoljici te je postao jedini katolički biskup koji je u to vrijeme koristio narodni jezik, a ne latinski. Također, u Senju je osnovana i prva glagoljaška tiskara u Hrvatskoj.

Senjski uskoci

Senj se također iznimno istaknuo po svojoj obrani od tuđinske vladavine. Potaknuti napadima Turaka i Mlečana, u Senju su se formirali vojni obrambeni odredi, poznati kao znameniti senjski uskoci.

Borci za slobodu Senja, ali i obližnjih prostora, godinama su branili grad te nanosili veliku štetu vojsci Osmanskog carstva i Venecije. Uskoci su branili Senj sve do primirja Habsburške Monarhije s neprijateljima.

Tada ih je vlast raselila iz Senja što je bio dio nagodbe. Ipak, uskoci su zbog svog junačkog otpora mnogo jačem neprijatelju ušli u legendu hrvatske povijesti.

Zlatno razdoblje Senja

Nakon prekida borbi, Senj je ušao u mirno razdoblje te se zbog svog važnog prometnog položaja razvio u jedan od najznačajnijih gospodarskih i kulturnih centara Hrvatske. Bilo je to njegovo zlatno razdoblje kada je izgrađeno mnogo gradskih znamenitosti.

Također, u to su vrijeme u Senju djelovali najpoznatiji hrvatski književnici toga vremena poput Silvija Strahimira Kranjčevića, Vjenceslava Novaka i Milutina Cihlara Nehajeva.

Upravo je iz tih bogatih povijesnih razdoblja Senj naslijedio bogatu kulturnu baštinu. Uz brojne sakralne znamenitosti, najveća atrakcija Senja i simbol grada je tvrđava Nehaj, koju su izgradili uskoci 1558. godine.

>>Grad Senj slavi svoj dan!

Kockastog je oblika, a visoka je 18 metara te se s nje pruža jedinstven pogled na grad i njegovu okolicu, na planine Gorskoga kotara, Učku i Velebit te na otoke Rab, Cres i Krk.

U prošlosti je bila ključ senjske obrane, a danas se u njoj održavaju razne manifestacije te je posjećuju brojni turisti koji žele osjetiti ugođaj slavne senjske prošlosti i uskočkog junaštva. U tvrđavi se mogu razgledati povijesni predmeti, oružje te odore u sklopu stalnih izložba.

Povijesnu ostavštinu Senja čuva i Gradski muzej koji se nalazi u palači obitelji Vukasović te koji brojnim zbirkama otkriva tajne radoznalim posjetiteljima. Stoga je Senj idealna destinacija za otkrivanje bogate hrvatske povijesti.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene