Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Započeli Dani održivosti u Probnoj kući IKEA: Mališane će razveseliti šivanje čizmica za Svetog Nikolu s tetama iz Udruge Kamensko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti moći će naučiti kako bez puno ulaganja uštedjeti energiju i vodu, ali i hranu u domaćinstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prozirna montaža "Radnici podržavaju Putina": Rusijom se šire lažne fotografije iz zagrebačke IKEA-e Slika nije dostupna ''PIDŽAMA-PARTY'' Mnogima je to san, njima se posrećilo zbog snijega: Mećava ih zarobila u IKEA-i

Od 28. studenog do 5. prosinca u Probnoj kuća IKEA održat će se niz radionica u sklopu Dana održivosti na kojima će odrasli i djeca moći naučiti kako živjeti održivije i doprinijeti u zaštiti okoliša. Povod za održavanje Dana održivosti u Probnoj kući IKEA su rezultati istraživanja navika Zagrepčana vezanih za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, koje je je agencija MediaNet za tvrtku IKEA početkom studenog provela na reprezentativnom uzorku od 350 punoljetnih stanovnika Zagreba.

Istraživanje je tako pokazalo da čak 85% ispitanika otpatke hrane baca u smeće, dok tek jedan od 10 Zagrepčana kompostira biootpad. Četiri od 10 Zagrepčana uopće ne sortira otpad, a od onih koji ga sortiraju, najviše ih odvaja plastiku te potom papir, a najmanje staklo, oko 19 posto njih. Tekstil, organski i opasni otpad odvaja manje od desetine građana hrvatskog glavnoga grada.

Također, nešto više od 40 posto Zagrepčana obuhvaćeno istraživanjem priznalo je da u sobi u kojoj boravi ili ju napušta ne gasi baš uvijek svjetlo kad mu ne treba, dok je 58,5 posto reklo da to redovito čini.

Kako bi građane dodatno informirala o mogućnostima održivijeg života kod kuće, IKEA je u svojoj Probnoj kući u centru Zagreba pripremila radionicu Probaj svoj dom učiniti održivijim i uštedjeti. U sklopu radionice, članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti moći će naučiti kako bez puno ulaganja uštedjeti energiju i vodu, ali i hranu u domaćinstvu. Radionici će se pridružiti i stručnjakinja iz udruge ZMAG koja će sudionike educirati kako kompostirati biootpad i iskoristiti ga za uzgoj u kući ili ga jednostavno izliti na najbližu zelenu površinu i tako doprinijeti zelenijim površinama u gradu.

Mališane će zacijelo razveseliti radionica šivanja čizmica od ostataka tekstila za Svetog Nikolu, uz pomoć teta iz Udruge Kamensko, a za veselo raspoloženje tijekom radionice bit će zaduženi animatori iz kazališta Tvornica lutaka. Ako vaš mališan voli životinje, zainteresirat će ga radionica za djecu Probaj razumjeti druge na kojoj će se moći upoznati s terapijskim psima i psima vodičima koji olakšavaju svakodnevicu njihovim vršnjacima u potrebi. Radionica se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a cilj je potaknuti najmlađe da budu pažljiviji i tolerantniji prema svojim vršnjacima.

Svi koji se žele pridružiti Danima održivosti u Probnoj kući IKEA u centru Zagreba, mogu se na web adresi vizijadoma.hr/probna_kuca/ prijaviti za neku od navedenih aktivnosti. Mjesta su ograničena, a pobjeđuje najbrži prst! J

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene