Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike tajne

NEMAJU OBJAŠNJENJE 10 najvećih neriješenih misterija svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik trud i napor znanstvenika urodio je plodom te je velik broj misterija koje su se provlačile kroz povijest kao neobjašnjive, ponekad čak i natprirodne, dobile su svoje objašnjenje. No još uvijek postoje misterije na koje niti jedan čovjek nije uspio dati zadovoljavajući odgovor.

Neznanje, tajne, misteriji - gotovo da ne postoji osoba na svijetu koju ne zanimaju čudnovate stvari ili pojave koje ljudi ne mogu objasniti. Bilo da se radi o zagonetkama, uzbudljivim pričama ili nečem puno većem, naša želja za spoznavanjem prave istine potkrijepljene dokazima ponekad je veća od nas samih. Tako su neki od velikih znanstvenika, istraživača, povjesničara, arheologa svoje živote posvetili istražujući teorije, pojave i stvari koje su golicale maštu ljudskog roda, a za koje nije postojalo razumno objašnjenje.

1. Nazca linije

Pročitajte i ovo Jezero Loch Ness - 2 slavna nessie Pojavile se nove fotografije misterioznog čudovišta iz Loch Nessa? "Rijetkost je vidjeti nešto tako jasno na površini" Objekt na australskoj plaži Tajanstveni metalni cilindar VIDEO Napokon riješen misterij: Otkriveno što je zapravo misteriozni objekt koji se nasukao na australskoj plaži

Nazca linije čine niz ogromnih crteža, geoglifa na tlu pustinjskog platoa istoimene pokrajine Nazca u Peruu. Mjesto je to u kojem vjetar gotovo nikada ne puše, a ako ga ima, ta jačina nije ni približno dovoljna da bi stvorila bilo kakav oblik u pijesku.

Između 400. i 650. godine Nove ere, na ovom se području počela razvijati kultura Nazca čiji su pripadnici otklanjali gornji sloj zemlje koji je bio smeđ i crvene boje kako bi otkrili svjetliju zemlju koja se nalazila ispod. Umjetnost koju su stvorili je nevjerojatna. Od pravilnih linija, geometrijskih likova pa sve do crteža životinjskih vrsta poput ljama, majmuna, ptica i riba. Neki od crteža veći su od 200 metara.

Nastanak i značenje koje su crteži imali za svoje stvaratelje nije sasvim jasno, no pretpostavlja se, da su bili povezani s religijskim vjerovanjima. Kako su ovi pravilni oblici nastali, kojim tehnikama, metodama i jesu li ih mogli vidjeti iz zraka kako bi ih što pravilnije izradili - nije poznato. Otkrio ih je Peruanski arheolog Toribio Mejia Xesspe, dok je planinario po tim istim brežuljcima 1927. godine. Uvršteni su na UNESCO-v popis svjetske baštine 1994. godine kao 'jedna od najvećih misterija arheologije'.

2. 'Beale šifra'

Legenda kaže da je 1820. godine jedan čovjek u Bedford Countyu u američkoj saveznoj državi Virginiji, zakopao blago vrijedno 63 milijuna dolara. Blago je navodno pripadalo misterioznom čovjeku imena Thomas Jefferson Beale koji je za sobom, kao mapu do mjesta s blagom, ostavio niz naizgled nepovezanih brojeva.

Istraživači su poruku podijelili u tri poglavlja teksta koji navodno sadrži koordinate najtraženijeg mjesta svijeta - mjesta na kojem se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Ovo je ujedno i najveća tajna američke povijesti. Prvo poglavlje nikada nije dešifrirano, a pretpostavlja se da upravo ono sadrži točnu lokaciju mjesta na kojem se blago nalazi. Treće poglavlje, također neriješeno, navodno sadržava imena vlasnika blaga. Pretpostavlja se da blago zakopano i dalje leži na nepoznatom mjestu.

3. Mary Celeste

5. prosinca 1872. godine britanski trgovački brod Mary Celest pronađen je kako pluta Atlantskim oceanom, a na njemu nije bilo niti jednog člana posade. Na brodu nisu pronađeni nikakvi znakovi borbe, a pronađene su i velike zalihe hrane i vode, teret kojeg je prevozio bio je netaknut. Jedina pronađena anomalija bila je činjenica da nedostaje tek jedan čamac za spašavanje. Unatoč dugotrajnim potragama, nitko od članova posade nikada nije pronađen.

4. Jack Trbosjek

Jack Trbosjek ili Jack Rasparač (Jack the Ripper) pseudonim je serijskog ubojice koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica, a objavljeno je u vrijeme ubojstava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Jacka Trbosjeka vjerojatno nikad neće biti otkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih. Žrtve su mu bile žene koje su se bavile prostitucijom, a ubojstva su se događala na javnim mjestima. Ubojica bi žrtvama prerezao grkljan, a onda bi ih sakatio. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su odstranjeni i organi, misli se da je Jack Trbosjek bio liječnik, kirurg ili mesar.

5. Bermudski trokut

Jedna od najvećih neriješenih misterija zasigurno je tajna Bermudskog trokuta, područja zapadnog dijela Atlantskog oceana u kojem je zauvijek nestao velik broj brodova i zrakoplova pod nerazjašnjenim okolnostima. Lista nestalih uključuje i poznati 'Let 19' u kojem je skupina od 5 bombardera 1945. godine, izvodivši rutinske vježbe, nestala i nikada nije pronađena. Potraga za njima krenula je istog dana, no bezuspješno. Među misterijima vezanima uz Bermudski trokut je i onaj vojnog broda USSCyclops koji je nestao 1918. godine sa 309 članova posade.

6. Čudovište iz Loch Nessa

6.prosinca 1933. godine Daily Express objavio je fotografiju čudovišta koje navodno živi u vodama škotskog Loch Nessa. Od tog trenutka krenula je potraga za neobjašnjivim i čudnovatim bićem. U potragu je neko vrijeme bila uključena i policija, najbolji svjetski istražitelji, ronioci, a ovaj misterij poslužio je i kao podloga za brojna znanstvena istraživanja. Čudovište dugog vrata nazvano je Nessie, a prema nekim teorijama, ono je potomak davno izumrlih vrsta plesiosaura. Proteklih tjedana u javnosti se proširila informacija kako je Nessie viđen u rijeci Temzi u Londonu.

7. Pisma Zodiaca

Niz slova nazvanih kodom Zodiaca čini četiri šifrirane poruke za koje se vjeruje da ih je napisao poznati serijski ubojica koji je 60-ih i 70-ih terorizirao stanovnike San Francisca. Ubojica nazvan Zodiac ime je dobio nakon pisma poslanog novinskim redakcijama u kojima kroz šifre opisuje svoja ubojstva. Pretpostavlja se da se radilo o šalama za novinare i policajce jer Zodiac nikada nije identificiran kao ni tri od četiri njegove poruke.

8. Kryptos

Kryptos je kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna, koja se nalazi na ulazu Sjedišta CIA-e u Virginiji, a postavljena je 3. studenog 1990. godine. Skulptura sadrži četiri kodirana natpisa od kojih su 3 riješena, a četvrti i nakon 25 godine i dalje ostaje misterij. Ironija jest u tome da ni CIA nije uspjela u potpunosti razbiti kod.

9. Zona 51

Američka vojna baza smještena u južnom dijelu zapadne Nevade u Sjedinjenim Američkim Državama dugi niz godina golica maštu žitelja našeg planeta. Američka Vlada dugo je negirala postojanje ove vojne baze što je dalo naslutiti kako skrivaju veliku tajnu iz čega su se rodile brojne teorije o neidentificiranom letećem objektu (NLO) sakrivenom u bazi.

Iako je glavna svrha baze razvijanje i testiranje eksperimentalnih vojnih zrakoplova i naoružanja, prema nekim teorijama, ovo je mjesto na kojem se vrše testiranja izvanzemaljskih vrsta. Sva istraživanja povezana s Zonom 51 označena su kao 'Top secret'.

10. Big Foot

Također poznat pod nazivom Sasquatch, Big Foot je prema narodnim legendama polu čovjek, polu životinja (majmun) koji živi u šumama sjeverozapadnog dijela Sjeverne Amerike. Opisuje ga se kao biće visoko više od 2 metra, iznimno dlakavo te teško preko 200 kilograma. Bilješke o njegovom postojanju sežu puno dalje od modernih istraživanja, a zapisane su u tradiciji i folkloru domorodaca Lummi koji su živjeli na tom području. Iako se smatra mitom, mnogi tvrde da su ga vidjeli, a njegovom postojanju svjedoče brojne fotografije i video uradci kao i veliki otisci stopala pronađeni u tim šumama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene