Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantne scene iz SAD-a

Kaos na maršu rasista i prosvjedu antirasista: Auto se zabio u gomilu i ubio prosvjednika, proglašeno izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner američke savezne države Virginija Terry McAuliffe proglasio je izvanredno stanje nakon što su se prosvjedi desničara u gradu Charlottesvilleu oteli kontroli. Tijekom prosvjeda je jedna osoba poginula, a 19 ih je ozlijeđeno.

Nije trebalo dugo da se na subotnjem skupu desničara u Charlottesvilleu, u američkoj saveznoj državi Virginia gomila otme kontroli i da nastanu dramatični neredi. Koliko se drame događa ondje, pokazuje i primjer kada je policija rastjeravala prosvjednike, a prilikom toga je više pješaka stradalo u sudaru tri vozila. Jedan od njih je preminuo, a 19 ih je ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Broj uhićenih prosvjednika je toliko visok da je bez presedana, navodi CNN.

Ubrzo nakon početka prosvjeda u subotu počela je tučnjava, ali stvari su se počele ''kuhati'' već i prije. Naime, ovi neredi su nastavak incidenata koji su započeli još u petak navečer između prosvjednika koji su nosili baklje i protuprosvjednika na obližnjem Sveučilištu Virginia.

Subotnje okupljanje bilo je posljednji događaj koji je privukao bijele nacionaliste i desničarske aktiviste iz cijelog SAD-a u ovaj grad koji tradicionalno glasuje za demokrate. Nemili događaji počeli su se razvijati nakon što je Gradsko vijeće Charlottesvillea odlučilo ukloniti simbole konfederacijske prošlosti.

''Sada je jasno da javna sigurnost ne može biti očuvana bez dodatnih snaga i da su većinom prosvjednici koji nisu iz ove savezne države došli u Virginiju kako bi ugrozili naše građane i vlasništvo. Zgrožen sam mržnjom, zadrtosti i nasiljem koje su ovi prosvjednici donijeli u našu saveznu državu tijekom posljednja 24 sata'', rekao je guverner Terry McAuliffe koji je proglasio izvanredno stanje u Virginiji.

Nije baš sasvim jasno što je točno dovelo do mahanja šakama među razularenom masom, ali užegla retorika prosvjedničkih uzvika zasigurno nije pomogla u smirivanju situacije.

Primjerice, navodi CNN; u jednom trenutku, nekoliko desetaka bijelih muškaraca koji su na glavama nosili kacige i u rukama improvizirane štitove izvikivali su ''Krv i tlo'' (povik supremacista), a kasnije se čula skupina koja je izvikivala slogane: ''Nacističko smeće maknite se s naših ulica''.

Charlottesvilleu , dom Thomasa Jeffersona, poznat je kao progresivan grad u kojem živi oko 47.000 stanovnika. Čak 80 posto ih je glasovalo za Hillary Clinton na izborima prošle godine.

Ali desničarski aktivisti i članovi Ku Klux Klana dolazili su ondje posljednjih mjeseci, zgroženi namjerom grada da ukloni tragove povezanosti gradova s Konfederacijom, uključujući i planove da uklone kip konfederacijskom generalom Robertu E. Leeju.

Uklanjanje je posljedica pritiska zajednica diljem Juga da se ukloni konfederacijska ikonografija s javnih površina nakon što je od 2015. povećan broj ubojstava crnih građana.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene