Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKA NESREĆA U KOLUMBIJI

AVION SE SRUŠIO U OLUJI Čudom pronađen još jedan preživjeli, deseci poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznad Kolumbije srušio se zrakoplov u kojem je bila 81 osoba, javlja Reuters. Među putnicima bili su i članovi brazilskog nogometnog kluba Chapecoensea. Po zadnjim informacijama, smrtno je stradalo 75 osoba, dok ih je šestero preživjelo pad aviona. No, kasnije je objavljeno kako je čudom pronađen još jedan preživjeli.

18:00 - Kao uzrok pada spominje se električni kvar, a u rasvjetljavanju nesreće pomoći će svjedočanstva preživjelih putnika, te crne kutije. Obje su pronađene i u dobrom su stanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila Ilustracija Suspendirani su Piloti zaspali na letu na kojem je bilo 153 ljudi, uslijedio je potpuni kaos: Opravdanje koje su dali je navjerojatno

Iz kolumbijske agencije za civilno zrakoplovstvo objavili su najnoviji, ažurirani popis preživjelih: članovi posade Ximena Suarez i Erwin Tumiri, nogometaši Alan Ruschel, Jackson Follmann i Helio Hermito Zampier te novinar Rafael Valmorbida.

14:20 - Najveći brazilski TV kanal, Globo, objavio je kako je vratar Chapecoensea Marcos Danilo Padilha preminuo u bolnici od ozljeda. 

13:46 - Brazilski predsjednik Michel Temer proglasio je tri dana žalosti zbog pogibije članova nogometnog kluba Chapecoensea i ostalih putnika u avionu na letu za Medellin.

13:40 - Počinje akcija izvlačenja tijela stradalih. 

12:58 - Društvenim mrežama širi se potresna fotografija trojice nogometaša brazilskog kluba koji nisu otputovali sa svojim kolegama, i koji u šoku i nevjerici sjede u svlačionici kluba i čekaju vijesti o suigračima. 

12:40 - Kolumbijsko civilno zrakoplovstvo objavilo je imena preživjelih. Iako je policija kazala kako je jedan od preživjelih preminuo u bolnici, iz kolumbijskog zrakoplovstva to nisu spomenuli. Po njima, preživjela su dva člana posade, stjuardesa Jimena (Ximena) Suárez i tehničar Erwin Tumiri, trojica članova nogometnog kluba Chapecoensea  Alan Ruschel, Jackson Follmann i Marcos Danilo Padilha te novinar Rafael Hensel, prenosi Guardian. No, Reuters je objavio kako na popisu nema potonjeg, već je riječ o novinaru Rafaelu Correi Gobbatu

12:34 - Lokalni kolumbijski mediji javljaju kako je policija čudom pronašla još jednog preživjelog, koji je hitno prebačen u bolnicu. Video možete pogledati OVDJE. Po nepotvrđenim informacijama riječ je o nogometašu Heliju Hermitu Zampieru Netu.

10:46 - "Šestero ljudi spašeno je, no nažalost jedna je osoba preminula u bolnici. Svi su ostali putnici poginuli. Tragična bilanca ove nesreće je 76 žrtava", kazao je novinarima Jose Gerardo Acevedo, regionalni zapovjednik policije, prenosi Reuters. 

10:33 - Kolumbijska policija objavila je kako je jedna ozlijeđena osoba preminula u bolnici, ne navevši o kome je riječ. Broj smrtno stradalih u ovoj nesreći porastao je na 76

10:21 - Među šestero preživjelih su brazilski nogometaši Alan Ruschel, Danilo, Edwin i Jackson Follman te stjuardesa Jimena Suarez i novinar Rafael Henzel, javljaju lokalni mediji. U ovoj strašnoj nesreći stradala je gotovo cijela ekipa Chapecoensea. Priču od nesrećama koje su na sličan način desetkovale neke momčadi donosi Gol.hr

9:57 - Među preživjelima je Rafael Henzel, brazilski novinar.

9:47 - Policijski zapovjednik, general Jose Acevedo Ossa kazao je kako je akcija izvlačenja obustavljena i zato što na mjestu pada zrakoplova više nema preživjelih. Po njegovim informacijama, smrtno je stradalo 75 ljudi, a šestero ih je preživjelo

9:25 - Spasioci su morali obustaviti akciju izvlačenja stradalih i preživjelih, zbog iznimno teških vremenskih uvjeta, javljaju lokalni mediji.

9:10 - Iz kluba Chapecoense na Facebooku kratko su objavili: "Neka Bog prati naše sportaše, dužnosnike, novinare i ostale koji su putovali s našom delegacijom". Dodali su i kako se neće više oglašavati, sve dok razmjeri nesreće ne budu u potpunosti poznati.

9:04 - Iz medelinskih sigurnosnih službi kazali su kako se avion raspao u dva dijela. 

8:57 - Gradonačelnik mjesta La Ceja, u koje se dovoze stradali u nesreći, kazao je kako po njegovim saznanjima ima najmanje 25 smrtno stradalih

8:52 - "Potvrđeno. Zrakoplov oznaka CP2933 prevozio momčad prvoligaškog kluba ChapecoenseReal. Možda ima preživjelih", objavili su na Twitteru čelnici zračne luke Jose Maria Cordova blizu Madellina. Zasad nema reakcije nogometnog kluba Chapecoensea.

8:44 - Među preživjelima je i vratar Chapecoensea Marcos Danilo te njegov suigrač Jackson Follman. Kolumbijsko civilno zrakoplovstvo potvrdilo je da je u avionu bila 81 osoba.

8:41 - Južnoamerički nogometni savez (CONMEBOL) otkazao je zbog ove nesreće sve utakmice, prenosi Reuters. Predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez na putu je za Medellin. 

8:33 - Po najnovijim podacima, avion se srušio u 21:54 sata po lokalnom vremenu.

8:28 - U bolnice je dosad prispjelo najmanje 13 preživjelih, javljaju kolumbijski mediji. Među njima je i jedna stjuardesa. 

8:14 - Zapovjednik vatrogasaca kazao je lokalnim medijima kako ima dosta preživjelih. U ovim trenucima u bolnicu stiže još vozila hitne pomoći s ozlijeđenima.  

8:11 - Među prvima koji su prevezeni u bolnicu bio je i Alan Ruschel, napadač Chapecoensea, javljaju tamošnji mediji. 

8:04 - Vozila hitne pomoći dovezla su prve stradale iz nesreće u bolnicu San Juan de Dios u mjestu La Ceja, koje se nalazi između mjesta nesreće i Medellina. 

7:51 - Iz kolumbijskih hitnih službi te medelinskog aerodroma objavili su kako je avion prije pada prijavio poteškoće s električnim instalacijama.

7:47 - Kolumbijski mediji izvješćuju kako je nesreću preživjelo 6 do 10 ljudi, no službene potvrde za to nema. 

Zrakoplov je poletio iz zračne luke Viru Viru u Santa Cruzu, Bolivija, a trebao je sletjeti na aerodrom Jose Maria Cordova u Medellinu. Spasilačke ekipe već su na mjestu događaja. U avionu su bila 72 putnika i devet članova posade.

Među putnicima bili su i članovi brazilskog prvoligaškog kluba Chapecoense, koji su sutra trebali igrati u finalu Copa Sudamericane protiv medelinskog Atletico Nationala.

Medelinska zračna luka na svom je Twitteru objavila da je zrakoplov poletio iz Bolivije, a po neslužbenim informacijama srušio se u planinskom području u blizini kolumbijskoga grada Medellina, kod Cerro Gorda, u okrugu La Union.

Pristup mjestu nesreće, oko 50 km od Madellina, moguć je samo kopnom zbog "vremenskih uvjeta", dodaju iz zračne luke.

Po prvim informacijama, ima preživjelih, a spasioci su ih već počeli prevoziti do mjesta gdje će im biti pružena pomoć. Još nije poznato zašto se avion srušio, no na tom je području zabilježena oluja s grmljavinom i jakom kišom. 

Tko su Veliki zeleni?

Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnomerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto.

Na putu prema finalu eliminirali su brazilsku Cuiabu (0-1, 3-1), argentinski Independiente boljim izvođenjem penala (0-0, 0-0, 5-4), kolumbijski Junior (0-1, 3-1) u četvrtfinalu, te argentinski klub San Lorenzo (1-1, 0-0) u polufinalu.

U svim tim susretima bili su autsajderi jer u njihovoj momčadi nije bilo zvijezda, niti skupo plaćenih igrača. U momčadi su igrali samo Brazilci osim argentinskog napadača Alejandra Martinuccia, koji je čudom izbjegao smrt jer je bio ozlijeđen i ostao je u Brazilu.

Najpoznatiji igrač bio je 35-godišnji kapetan Cleber Santana, koji je od 2007. do 2010. godine igrao za Atletico Madrid. I trener kluba Caio Junior bio je iskusan jer je vodio neke od najpoznatijih brazilskih klubova poput Botafoga, Flamenga i Palmeirasa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene