Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije na vrhuncu

Sjeverna Koreja razmatra plan o napadu na SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu "vatru i bijes" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik sjevernokorejske vojske, u priopćenju koje je prenijela novinska agencija te zemlje KCNA, rekao je da će napad biti izvršen u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Sjeverna Koreja ne taji svoje planove o razvoju nuklearnih raketa sposobnih da dosegnu SAD i ignorira međunarodne pozive da zaustavi nuklearne i raketne programe.

Pjongjang "trenutno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12", prenosi KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik, ali nije spominjao nikakav datum.

Vatra i bijes kakve svijet nije vidio

Trump je u utorak zaoštrio retoriku protiv Pjongjanga, rekavši da će biti dočekan "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

"Sjevernoj Koreji bilo bi bolje da više ne prijeti Sjedinjenim Državama", poručio je Trump s odmora u Bedminsteru.

"Zadesit će ih vatra i bijes", dodao je i obećao "veliku reakciju koju do sada svijet nije vidio".

Njegova je izjava uslijedila nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio "stalne nazočnosti", rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

UN-ovo Vijeće sigurnosti nametnulo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog daljnjih raketnih testiranja. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene