Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSLOBOĐENO NJIH DVADESETAK

SUZE I RADOST NAKON DVIJE GODINE ROPSTVA Učenice koje je oteo Boko Haram ponovno su kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Osjećam se isto kao na dan kad sam je rodila", rekla je po njihovu oslobađanju Ruth Markus, majka jedne od njih. "Plesala sam i plesala i plesala..."

Prošlog tjedna iz ekstremističke organizacije Boko Haram objavili su kako će osloboditi 21 učenicu od više od 200 koje je ta teroristička skupina otela u travnju 2014. U nedjelju su u Abuji djevojke konačno ponovno vidjele svoje obitelji, nakon više od dvije godine u zatočeništvu.

Pročitajte i ovo Tučnjava u Koprivnici - 2 oglasio se i ministar fuchs Vršnjaci snimali brutalnu tučnjavu djevojčica kod Koprivnice, psihologinja upozorava: "U virtualnom svijetu to postaje nasilje bez granica" Slika nije dostupna ORGANIZACIJA BOKO HARAM Oslobođeno 279 nigerijskih učenica: ''Većina nas je imala ozlijeđena stopala, rekli su da će ustrijeliti sve koji ne mogu hodati''

Obitelji svoje kćeri, nećakinje i sestre nisu vidjele od travnja 2014. godine, kada je Boko Haram - čije ime, grubo prevedeno, znači "Zapadnjačko obrazovanje je grijeh" - upao u njihovu školu, gdje su se djevojke pripremale za ispite.

"Osjećam se isto kao na dan kad sam je rodila", rekla je po njihovu oslobađanju Ruth Markus, majka jedne od njih. "Plesala sam i plesala i plesala..."

Nigerijska vlada trenutno pregovara o oslobađanju još 83 djevojke. Boko Haram zakleo se 2015. godine na vjernost ISIS-u, no čini se kako se počinje raspadati, što je pripomoglo oslobađanju prve 21 djevojke. Dotad su zabilježeni tek sporadični slučajevi u kojima su neke djevojčice uspjele pobjeći. Njihova potresna svjedočanstva pokazala su svu grozotu Boko Harama.

U vrijeme kad su školarke otete, na čelu Boko Harama bio je Abubakar Shekau, a ovog ljeta zamijenio ga je šeik Abu Musab al-Barnawi. Ipak, 197 djevojčica koje su još otete navodno drži Shekau, rekao je glasnogovornik predsjednika Nigerije, prenosi AOL.

Nigerijska vlada pregovarala je o puštanju djevojaka uz pomoć švicarske vlade i Crvenog križa. Uvjeti sporazuma nisu objavljeni: neki kažu da je oslobađanje bilo dio razmjene zarobljenika, a drugi da je Boko Haramu isplaćena otkupnina, što su zanijekale i nigerijska i švicarska vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene