Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ginu civili

TKO ĆE ZAUSTAVITI KRVOPROLIĆE? ''Provodi se strategija totalnog rata''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault osudio je u nedjelju silovito bombardiranje Alepa i "strategiju totalnog rata" Rusije i sirijskog režima, pozivajući na međunarodno djelovanje radi "zaustavljanja krvoprolića".

"Želim ponovo najsnažnije osuditi napade, bombardiranje i granatiranje Alepa u kojemu živi gotovo 300.000 ljudi kojima nedostaju hrana, lijekovi i liječnička skrb", rekao je ministar za AFP na kraju posjeta Kataru.

Pročitajte i ovo Razoren grad Avdiivka Potencijalna opasnost "Ovako će izgledati baltičke zemlje ako ih napadne Rusija": Grozomorno upozorenje o sudbini europskih gradova Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Ayrault koji je u Dohi razgovarao s čelnikom sirijske oporbe Riadom Hijabom, koordinatorom Visokog pregovaračkog odbora (HCN), izrazio je zabrinutost zbog zaoštravanja rata koji vodi režim Bashara al-Assada uz rusku pomoć.

Moskva koja više od godinu dana intervenira u Siriji na strani režima, ne sudjeluje u trenutačnom bombardiranju istočnog Alepa. Od utorka svoje udare usmjerava na susjednu pokrajinu Idleb na sjeverozapadu zemlje koja je u rukama saveza pobunjenika i džihadista.

"Provodi se strategija totalnog rata koja se može završiti samo podjelom Sirije i dodatnim jačanjem DAESH-a", što je kratica skupine Islamske države (IS) na arapskom, upozorio je.

"To je strateška pogreška", komentirao je Ayrault pozivajući "međunarodnu zajednicu da reagira kako bi se zaustavilo krvoproliće".

"To je najvažnije od svega", rekao je, dodajući da će Francuska uspostaviti "sve potrebne kontakte kako bi se ostvarila inicijativa koja će omogućiti da se zaustavirat i počnu mirovni pregovori''.

UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura posjetio je u nedjelju Damask gdje će razgovarati s režimom koji nastavlja bombardirati pobunjeničke četvrti Alepa, gdje je u nepunih tjedan dana poginulo više od sto ljudi.

U Siriji poginulo sedmero djece u granatiranju zapadnog Alepa

Najmanje je sedmero djece poginulo u nedjelju u pobunjeničkom granatiranju vladinih četvrti u sirijskoj metropoli Alepu, javljaju službena glasila.

Državna televizija je izvijestila o pogibiji deset osoba, a službena agencija Sana je poslije izvijestila o osmero mrtvih, sedmero djece i ženi.

U tom granatiranju četvrti Furkane u zapadnom Alepu ranjene su 32 osobe, navodi Sana.

I Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je u granatiranju poginulo sedmero djece, čime se broj poginulih u zapadnom Alepu zadnja dva dana popeo na 13, među kojima je devetero djece.

Napad se događa u času kada režim od utorka žestoko bombardira pobunjeničke četvrti na istoku Alepa, drugog po veličini sirijskog grada, gađajući ih bačvama s eksplozivom, granatama i raketama.

Nakon jednomjesečne stanke, ova nova kampanja bombardiranja znak je da je režim u Damasku odlučan u nakani da osvoji pobunjenički sektor koji je 2012. umakao njegovoj kontroli.

Kako navodi SOHR, najmanje su 103 civila poginula u bombardiranju od utorka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene