Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA ČETIRI KAZNENE PRESUDE

Objavljeno ime ubojice iz Pariza: Policajca je smaknuo s dva metka u glavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski javni tužitelj François Molins rekao je novinarima da je napadač identificiran te da će njegovo ime biti službeno objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare.

18:25 Napadač koji je ubio policajca zvao se Karim Cheurfi i osuđivani je kriminalac, objavio je francuski javni tužitelj Francois Molins, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Slika nije dostupna ISIS preuzeo odgovornost Pucnjava u središtu Pariza: Ubijen policajac, dvojica teško ranjena

Cheurfi je policajca ubio pogodivši ga iz kalašnjikova s dva metka u glavu, rekao je Molins novinarima, dodavši da je Cheurfi četiri puta kazneno osuđen

13:44 Blizu tijela ubojice pronađen je papir na kojem je bila rukom ispisana riječ "Daesh". Nadalje, u vozilu napadača nalazio se i Kur'an, javlja Le Figaro, prenoseći AFP.

11:19 Francuska je potpuno mobilizirala svoje sigurnosne snage, uključujući elitne postrojbe, radi zaštite građana tijekom predsjedničkih izbora nakon sinoćnjeg napada u središtu Pariza, rekao je premijer Bernard Cazeneuve.

Govoreći nakon hitnog sastanka s najvišim sigurnosnim dužnosnicima Cazeneuve je rekao da su sve postrojbe u stanju najviše pripravnosti prije izbora na kojima će pružati sigurnost građanima zajedno s 50.000 policajaca.

"Vlada je potpuno mobilizirana. Ne smijemo dopustiti da bilo što omete temeljni demokratski proces naše zemlje. Na nama je da se odupremo zastrašivanju i manipulaciji kako to ne bi iskoristili naši neprijatelji", rekao je premijer.

Francuska policija je privela tri člana obitelji napadača koji je ubijen u pucnjavi s policijom u Parizu, rekli su pravosudni izvori, prenosi Hina.

11:01 Belgijska policija ustvrdila je kako muškarac koji se jučer predao policiji u Antwerpenu nema nikakve veze s napadom u Parizu. Antwerpenski tužitelj kazao je: "Taj je čovjek jučer došao u policiju nakon što je vidio da se na društvenim mrežama pojavljuje njegova slika kao osumnjičenog. On nije bio dio terorističke istrage".

Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens izjavio je danas VRT mreži da "trenutačno nema informacije o belgijskim vezama", javlja AP.

10:35 Kandidatkinja krajnje desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen kazala je danas za RFI radio kako je "vrijeme da prestanemo biti naivni" te pozvala na "hladnu glavu i čvrst stav".

Nakon jučerašnjeg napada u Parizu postoji mogućnost da će glasači na nedjeljnim izborima u većoj mjeri no dosad podržati njezin program pojačane sigurnosti i kontrole granica, više resursa za policiju i oštriji tretman radikala navedenih u vladinoj bazi podataka o ljudima koji se smatraju potencijalnim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

Napad u Parizu Le Pen je komentirala i iz svog izbornog stožera, istaknuvši da su "iznova napadnuti naši policajci, jer su simboli države". Naglasila je kako "odgovor mora biti globalan, ukupan, odgovoriti mora cijela zemlja" te kritizirala politiku svih vlada u zadnjih deset godina. Pozvala je sve građane na jedinstvo, a vladi je poručila da "ponovno uspostavi granice na području Schengena" i protjera sve koji su na popisu radikala, prenosi Le Figaro.

10:14 U automobilu ubojice pronađeni su puška pumperica i noževi, objavili su francuski istražitelji, pše AP.

10:05 Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je jutros za radio Europe 1 da su belgijski dužnosnici snaga sigurnosti identificirali muškarca koji bi mogao biti upleten u jučerašnju pucnjavu u Parizu te upozorili francuske vlasti.

Belgijska novinska agencija Belga objavila je kako se muškarac predao policiji u sjevernom belgijskom gradu Antwerpenu, prenosi Reuters.

10:01 Obavljena je snimka krvavog obračuna policajaca i terorista jučer u Parizu.

Francuski mediji pišu da je napadač iz Pariza francuski državljanin Karim C., koji je otprije poznat policiji. Naime, 2001. godine zaustavila ga je policijska ophodnja te ga privela, no tijekom ispitivanja oteo je policajcu pištolj i triput pucao u njega, tvrde izvori CNN-a. Za taj je napad osuđen na 15 godina zatvora, a debeli dosje ima i zbog oružanih pljački.

Kako navodi Le Parisien, Karim C. uhićen je 23. veljače ove godine zbog izražavanja namjere da ubije policajce. No, u pomanjkanju dokaza pušten je na slobodu, ali je otad bio pod nadzorom u sklopu protuterorističke istrage, u programu poznatom kao "Fiche S", na kojem je 20.000 ljudi, od kojih je oko 10.500 povezano s terorizmom. 

Pucnjava nije službeno proglašena terorističkim napadom, ali protuterorističke jedinice provode istragu, rekao je francuski predsjednik François Hollande. Ipak, Hollande je dodao kako će "dokazi koji će omogućiti otkrivanje istine otkriti kako je napad terorističke prirode."

Francuski javni tužitelj François Molins rekao je novinarima da je napadač identificiran te da će njegovo ime biti službeno objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare.

Glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.

Francuski predsjednički kandidati Marine Le Pen, Emmanuel Macron i François Fillon otkazali su predizborne skupove koji su bili zakazani za petak.

Podsjećamo, u četvrtak navečer je u pucnjavi u središtu Pariza jedan policajac ubijen, a dvojica su teško ranjena. Ubijen je i napadač. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene