Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMERIKA IZABRALA PREDSJEDNIKA

Trump postao najmoćniji čovjek na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani SAD-a birali su između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa. Prema projekcijama CNN-a, Hillary Clinton trenutno ima 228 elektora, a Donald Trump njih 290. Za pobjedu je potrebno 270 elektora. Donosimo neslužbene rezultate izbora u Americi.

Tijek izbora u SAD-u pratite u nastavku, a detaljan pregled po svim saveznim državama pogledajte OVDJE:

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

Specijal Nove TV povodom američkih predsjedničkih izbora gledajte u srijedu od 14h. Prema zadnjim neslužbenim rezultatima predsjedničkih izbora u SAD-u, Donald Trump je u premoćnom ukupnom vodstvu. Projekcije pokazuju kako osvaja više od potrebnih 270 elektorskih glasova i - po još neslužbenim rezultatima - bit će izabran za novog američkog predsjednika.

10:42 Oakland, Los Angeles, Portland i New York samo su neki od gradova u kojima su već krenuli prosvjedi i demonstracije Amerikanaca zbog pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

10:39 Trumpu je čestitala i britanska premijerka Theresa May, koja je ustvrdila kako Velika Britanija i SAD imaju trajan i poseban odnos na temelju slobode, demokracije i poduzetništva.

10:34 Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel kazao je za Funke Media Group kako je Donald Trump "pionir novog autoritativnog i šovinističkog međunarodnog poretka", prenosi Reuters. Talijanski premijer Matteo Renzi istaknuo je kako čestita Trumpu i dodao da je prijateljstvo Italije i SAD-a snažno.

10:20 Po izlaznim anketama CNN-a za Trumpa su glasali ponajviše muškarci bijelci stariji od 45 godina, a za Clinton žene i pripadnici nacionalnih i rasnih manjina. Pritom je zanimljivo kako su za Trumpa glasale i bjelkinje, dok su žene drugih rasa svoj glas dale Hillary Clinton.

Nadalje, visok postotak glasača DonaldaTrumpa ima završenu srednju ili višu školu, dok su glasači Hillary Clinton u većini visokoobrazovani.

10:09 Sjedinjene Američke Države sada su potpuno u rukama republikanaca: Donald Trump ulazi u Bijelu kuću, a republikanci imaju većinu u Senatu i Zastupničkom domu.

10:00 U MAINEU su Clinton i Trump podijelili glasove: Trumpu je pripao jedan, a Clinton tri elektorska glasa.

9:40 Kako javlja AFP, Trumpu je čestitao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je kazao kako se "nada konstruktivnom dijalogu". Izrazio je i nadu da će američko-ruski odnosi izaći iz trenutne krize, prenosi RT.

Ruski lider naveo je u svojoj poruci i kako se nada rješavanju nekih "gorućih problema na međunarodnom planu te potrazi za učinkovitim odgovorima na izazove globalne sigurnosti", pišu RIA Novosti. Iznad svega, Putin je izrazio uvjerenje da "izgradnja konstruktivnog dijaloga između Moskve i Washingtona, koji se temelji na načelima jednakosti te uzajamnog poštovanja međusobnih položaja, zadovoljava interese naroda naših zemalja i cijele međunarodne zajednice."

 

9:29 Trumpu je čestitao i Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta. "Američki birači rekli su svoje, pobjeda Donalda Trumpa je neupitna. Čestitam mu na pobjedi i želim svako dobro Americi." 

9:14 Nakon što rezultati izbora budu i službeno potvrđeni, Trump će kao 45. američki predsjednik naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine.

9:00 Donald Trump stigao je na pozornicu svog izbornog stožera u pratnji supruge Melanije i djece, praćen skandiranjem.

"Žao mi je što ste čekali. Kompliciran posao. Upravo me nazvala tajnica Clinton. Čestitala nam je na pobjedi, a ja njoj na žestokoj borbi u kampanji. Hillary je radila dugo i naporno i puno joj dugujemo zbog svega što je napravila za ovu zemlju. Sada je vrijeme da Amerika zaliječi rane i kažem svim demokratima i republikancima da se ujedinimo kao jedan narod. Vrijeme je! Bit ću predsjednik svakom građaninu Amerike i to mi je važno. Pozivam i one koji me nisu podržavali da me vodite i da ujedinimo našu zemlju", poručio je Trump između ostalog u svom pobjedničkom govoru.

8:48 PENNSYLVANIA - Donald Trump osvojio je i ključnu državu, Pennsylvaniju te tako osigurao više od potrebnih 270 elektorskih glasova. Sada ih ima 288 i postaje novi američki predsjednik, pokazuju projekcije.

8:46 Okupljenima u Trumpovom stožeru obratio se budući potpredsjednik Mike Pence, koji je kazao kako je ovo bila pobjednička noć te da su Amerikanci izabrali šampiona.

8:43 ARIZONA - Donald Trump osigurao je pobjedu osvojivši Arizonu, što mu nosi još 11 elektorskih glasova. Mediji javljaju da je Hillary Clinton nazvala Trumpa i priznala izborni poraz.

8:36 Po predviđanjima, Clinton više nema ni matematičke šanse da pretekne Trumpa, a njemu treba samo jedna od većih država da potvrdi pobjedu.

8:29 WISCONSIN - Trump je osvojio i ovu državu te dobio još 10 elektorskih glasova. Sada on ima 257 glasova, a Clinton je još na 215.

8:05 John Podesto, voditelj kampanje Hillary Clinton, izašao je pred podržavatelje okupljene u izbornom stožeru i kazao kako Clinton neće održati najavljeni govor već ga prebacuje za sutra ujutro (po američkom vremenu) te zahvalio glasačima. "Ponosni smo na vas i na Hillary. Napravila je nevjerojatan posao i još je punuo toga pred njom. Laku noć, neka se broje glasovi. Čujemo se ujutro."

7:54 Trump uvjerljivo vodi u ARIZONI, WISCONSINU i MICHIGANU, državama koje ukupno nose 37 elektorskih glasova, a Clinton u MINNESOTI, MAINEU i NEW HAMPSHIREU, gdje može dobiti ukupno 18 glasova.

7:42 ALJASKA - Očekivano, Trump je uzeo i tri elektorska glasa u Aljasci pa sada odmiče na 247 glasova ispred 215 glsaova za Clinton.

7:26 Američki glasači odlučivali su i o legalizaciji marihuane  u nekim državama, u rekreativne i medicinske svrhe. Po zadnjim podacima, Kalifornija je izglasala legalizaciju u rekreativne svrhe, što bi moglo legalno tržište marihuane lansirati do vrijdnosti od 22 milijarde dolara.

7:09 UTAH - Donald Trump pobijedio je i u Utahu, što mu nosi još šest elektorskih glasova.  

6:41 Iako rezultati američkih izbora još nisu službeni, sama činjenica da je Donald Trump u ovdstvu, negativno se odrazila na američke burze. Na Wall Streetu sva su tri glavna indeksa dionica pala za 4 posto ili više.

6:26 NEW HAPSHIRE - U vodstvu je Hillary Clinton.

5:57 U stožeru Hillary Clinton vlada nevjerica i šok, izvještava CNN. Mnogi su i zaplakali promatrajući rezultate koji još uvijek pristižu i koji ne izgledaju da idu u prilog Clinton.

5:35 Donald Trump je osvojio Floridu, koja je jedna od saveznih država koje odlučuju budućeg predsjednika SAD-a.

5:22 PENNSYLVANIA Donald Trump u vodstvu je i u ovoj bitnoj saveznoj državi, koja donosi 20 elektora.

5:22 IOWA Donald Trump vodi.

5:10 WASHINGTON Hillary Clinton osvojila je ovu saveznu državu.

5:03 OREGON Hillary Clinton je u vodstvu.

5:02 KALIFORNIJA Hillary Clinton glatko osvaja ovu utvrdu demokrata koja nosi 55 elektora.

5:00 HAVAJI Hillary Clinton je u vodstvu.

4:46 NEVADA U vodstvu je trenutno Hillary Clinton.

4:37 UTAH Donald Trump trenutno je u vodstvu u toj saveznoj državi.

4:24 IDAHO Donald Trump je u vodstvu.

4:06 ARIZONA U ovoj saveznoj državi trenutno je u vodstvu Donald Trump.

4:04 Donald Trump je i po ukupnom broju glasova birača prema prvim rezultatima u vodstvu pred Hillary Clinton. Trump trenutno ima potporu 29.168.479 birača, dok Clinton ima potporu 28.194.015 birača, prenosi CNN. U postocima to je 48.9 posto za Trumpa, nasuprot 48 posto Clinton.

4:00 MONTANA Donald Trump vodi u toj saveznoj državi.

3:54 WISCONSIN U vodstvu je Donald Trump.

3:33 MISSISSIPPI U vodstvu je Donald Trump.

3:32 MICHIGAN U vodtvu je Donald Trump.

3:24 MINESOTA Donald Trump je u vodstvu.

3:22 COLORADO Trenutno vodi Hillary Clinton.

3:18 LOUISIANA U trenutnom vodstvu je Donald Trump.

3:15 NEBRASKA Trenutno vodi Donald Trump.

3:09 NEW MEXICO Hillary Clinton vodi.

3:05 NEW YORK Hillary Clinton vodi pred Trumpom.

3:01 JUŽNA DAKOTA Vodi Donald Trump.

3:00 WYMONIG U vodstvu je Donald Trump.

2:44 ARKANSAS U vodstvu je Donald Trump.

2:40 MAINE Hillary Clinton je u vodstvu.

2:38 SJEVERNA DAKOTA U vodstvu je Donald Trump.

2:23 MISSOURI Donald Trump je u vodstvu.

2:22 FLORIDA - Prema prvim rezultatima s Floride, vodi se žestoka borba, a u konstantnoj izmjeni vodstva, trenutno je na vrh isplivao Donald Trump s 48.5 posto glasova.

2:20 KANSAS Donald Trump je u vodstvu.

2:17 CONNECTICUT Hillary Clinton je u vodstvu.

2:12 TEXAS U vodstvu je Donald Trump.

2:11 TENNESSEE U vodstvu je Donald Trump.

2:10 OKLAHOMA U vodstvu je Donald Trump.

2:08 ALABAMA Donald Trump je u vodstvu.

2:03 DELAWARE U vodstvu je Hillary Clinton.

2:01 OKRUG COLUMBIA U vodstvu je Hillary Clinton.

1:59 ILLINOIS U vodstvu je Hillary Clinton.

1:58 MARYLAND U vodstvu je Hillary Clinton.

1:58 MASSACHUSETTS U vodstvu je Hillary Clinton.

1:58 NEW YERSEY U vodstvu je Donald Trump.

1:45 ZAPADNA VIRGINIJA U vodstvu je Donald Trump.

1:43 OHIO U vodstvu je Donald Trump.

1:40 SJEVERNA KAROLINA U vodstvu je Donald Trump.

1:39 JUŽNA KAROLINA U vodstvu je Donald Trump.

1:31 Prema projekcijama izlaznih anketa CNN-a, Donald Trump ovaja Zapadnu Virginiju i njihovih 5 elektora.

1:18 GEORGIA - Donald Trump trenutno vodi u ovoj saveznoj državi.

1:17 VERMONT - Hillary Clinton uvjerljivo vodi u toj saveznoj državi.

1:14 VIRGINIA - U vodstvu je Donald Trump.

1:02 Prema prvim projekcijama za broj osvojenih elektora po saveznim državama, Trump pobjeđuje u Kentuckyju i Indiani, a Clinton u Vermontu. Prema tim rezultatima, Trump zasad ima 19 elektora, a Clinton 3.

00:20 INDIANA - Pristigli su prvi rezultati i za saveznu državu Indianu, gdje Donald Trump vodi sa 67,4 posto glasova birača, dok Hillary Clinton ima 28,8 posto glasova birača. Te brojke će se i dalje mijenjati.

00:11 KENTUCKY - Prema prvim rezultatima koji su pristigli iz tek nekoliko okruga Savezne države Kentucky, Donald Trump trenutno vodi sa 66,2 posto glasova, dok Clinton ima 29,4 posto glasova birača.

Podaci izlaznih anketa tek su počeli izlaziti i riječ je o iznimno malon uzorku iz samo jedne američke savezne države.

00:07 Novi rezultati izlaznih anketa CNN-a pokazuju da tek 44 posto birača gleda pozitivno na Hillary Clinton, dok na DOnalda Trumpa pozitivno gleda još i manje, odnosno tek 37 posto birača.

00:05 U stožeru Hillary Clinton su uvjereni da će skupiti dobiti izbore, prenosi CNN izravno iz stožera Clinton.

S druge strane, u stožeru Donalda Trumpa su isto tako optimistični i vjeruju u pobjedu Trumpa.

23:47 Prema izlaznim anketama CNN-a 54 posto Amerikanaca odobrava rad aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame, dok ih 46 posto ne odobrava njegov rad.

23:40 Izlazne ankete su pokazale da je biračko tijelo koje je izašlo na birališta diljem SAD-a, većinom sastavljeno od bijelaca (70 posto), zatim afroamerikanaca (12 posto), pripadnika latino manjine (11 posto) te naposljetku azijatske manjine (4 posto).

CNN prenosi isto tako da su birači koji su sudjelovali u izlaznim anketama poručili da su glasovali za svojeg kandidata i odabrali ga/nju jer ga snažno favoriziraju, odnosno to je reklo 42 posto američkih birača.

31 posto birača izjasnio se da ima određene rezervacije prema drugom kandidatu, a 25 posto birača izjasnilo se da jednostavno ne voli drugog kandidata.

23:25 - Prema rezultatima izlaznih anketa 38 posto birača želi da novi predsjednik ili predsjednica donesu promjenu.

62 posto birača odlučilo je za koga će glasovati prije rujna.

Odluku o tome za koga će glasovati 7 posto birača donijelo je u posljednjih nekoliko dana, a u zadnjem tjednu njih 5 posto. U listopadu je odlučilo 13 posto birača, a u rujnu također njih 13 posto.

22:27 - Donald Trump na svom je Twitteru objavio kako će rezultate u krugu obitelji i prijatelja čekati u Trump Toweru na Manhattanu.

U 23 sata po našem vremenu bit će objavljene prve izlazne ankete.

22:15 - Profesor povijesti Allan J. Lichtman koji je točno predvidio predsjednika SAD-a posljednja tri desetljeća, uvjeren je da će u Bijelu kuću ući republikanski kandidat Donald Trump. Svoje predikcije temelji na 13 ključnih pitanja. Pitanja su vezana uz kratkoročnu i dugoročnu ekonomiju, socijalne nemire, uspjehe i neuspjehe vanjske politike i vojske, skandale i slične teme važne za politički život zemlje

22:10 - U Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država na ovim izborima, živi oko 46.000 građana hrvatskog porijekla, najviše u SAD-u. Steve Rukavina, prvi čovjek Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) koji aktivno sudjeluje u kampanji Hillary Clinton i brine se za to da glasovi etničkih zajednica dođu u "prave ruke", smatra da birači koji su još tijesno vezani za zemlju porijekla jako dobro paze na vanjskopolitčke smjernice kandidata za budućeg predsjednika.

John Kraljić, odvjetnik i političar iz New Yorka, smatra da je predsjednica Clinton bolja opcija za Hrvatsku, prije svega zbog toga što, za razliku od Trumpa, jamči kontinuitet jakog NATO-a.

Borisa Miketić, poduzetnik i novinara iz New Yorka, porijeklom iz Karlovca, u pravilu podržava kandidate Republikanske stranke, ali ovaj put će glas dati Clinton. "Trump je doduše postao kandidat republikanaca, ali ja nisam baš siguran je li on u duši republikanac", kaže Miketić.

20:28 - Hillary Clinton pobijedila je na otoku američkom otoku Guamu. Dosadašnja praksa pokazala je kako pobjednik na Guamu pobjeđuje i na izborima. Radi se o otoku na kojem glasuje nešto više od 30.000 birača, a njih 71,63 glasovalo je za Clinton.

Donald Trump za Fox News kazao je kako će ''morati vidjeti pod kojim će uvjetima'' prihvatiti rezultat predsjedničkih izbora.

17:46 - Prema posljednjoj izbornoj karti koju je objavio CNN, blagu prednost nad Trumpom ima Clinton, ali 66 elektorskih glasova još nije odlučilo. Ne brojeći tih 66 elektorskih glasova, 204 vrlo vjerojatno će dobiti Donald Trump, a 268 ide Hillary Clinton.

16:59 - Na biračko mjesto na Manhattan, u saveznoj državi New York izašao je republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump u pratnji svoje supruge Melanije.

15:32 - Donald Trump komentirao je izborni dan riječima: ''Ako ne pobijedim, smatrat ću to užasnim traćenjem vremena, energije i novca''.

Trumpovo sudjelovanje u ovoj velikoj utrci iskoristila je avio kompanija Royal Jordan oglasom: ''U slučaju da pobjedi… Putujte u SAD dok vam je to još dopušteno. Budite Joradnac. Budite pametni. Letite Royal Jordaninom.''

14:30 Prvi podaci s birališta pokazali rekordan odaziv latinoamerikanaca što bi moglo ići na ruku Hillary Clinton.

Radi se o povijesno najvećem postotku latino glasača, koje je Trump, čini se, potaknuo na glasanje svojom anti-useljeničkom retorikom, javlja The Guardian.

14:00 Hillary Clinton glasala je u svom rodnom gradu Chappaquai u državi New York

Birališta su u 6 sati po lokalnom vremenu (12:00 SEV) otvorena u saveznim državama na istoku zemlje: Connecticutu, Indiani, Kentuckyju, Maineu, New Hampshireu, New Jerseyju, New Yorku, Vermontu i Virginiji.

Po posljednjim anketama Hillary Clinton ima nekoliko postotnih bodova prednosti na nacionalnoj razini, ali taj podatak zapravo i nije presudan. O novome stanaru Bijele kuće odlučivat će se u nekoliko ključnih saveznih država, tzv. ''klackalica'' ili "swing states", koje nisu čvrsto ni demokratske ni republikanske nego su sklone od izbora do izbora mijenjati stranu.

Najviše elektora u Kaliforniji

Kalifornija je najmnogoljudnija američka država i ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29). Na drugom kraju spektra slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

I demokrati i republikanci imaju savezne države koje su im tradicionalna čvrsta uporišta i koje praktički ne mogu izgubiti. Izborni rezultati tamo se znaju unaprijed.

Neizvjesnost se stoga svodi na tucet ''klackalica'' (swing states), država koje od izbora do izbora mijenjaju stranu. Što više neizvjesna država ima izbornika, to je za kandidate važnija pa ne čudi što su Trump i Clinton svako malo posjećivali Floridu (29 glasova), Pennsylvania (20), Ohio (18) ili Sjevernu Karolinu (15).

Florida ključ izborne pobjede

Ali unatoč svim varijacijama mnogi vjeruju da je Florida, najveća ''swing'' država, ključ izborne pobjede, a posebno za republikanskog kandidata koji bez Sunčane Države teško može do predsjedničkog mandata.

Rezultati se očekuju u noći na srijedu po srednjoeuropskom vremenu.

Hillary Clinton nada se da će postati prva predsjednica u povijesti Sjedinjenih Država, nakon 43 muškarca počevši Georgea Washingtona 1789. Ona je svoj posljednji skup završila rano u utorak pozivajući birače da se odluče za "Ameriku punu nade, pristupačnu i velikodušnu".

Donald Trump nada se reprizi Brexita, odnosno neočekivanoj pobjedi. Završavajući kampanju, obećao je da će ujediniti zemlju iza sigurnih granica i "Ameriku pretvoriti u prioritet".

Amerikanci 8. studenoga neće glasovati samo o predsjedniku. Bira se i novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) i trećina Senata (34 senatora).

Diljem SAD-a održat će se i 157 raznih referenduma o različitim pitanjima. U Kaliforniji će se, primjerice, odlučivati hoće li pornografski glumci morati nositi kondome i o tome hoće li se ukinuti smrtna kazna, u nekim državama građani će se izjašnjavati o minimalnim plaćama, u drugima o legalizaciji marihuane. Ovo zadnje pitanje medijima je i najzanimljivije.

Devet američkih država glasovat će o liberalizaciji zakona o marihuani, a očekivani pozitivni rezultati mogli bi potaknuti njezinu legalizaciju i na saveznoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene