Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašena uzbuna

"Iznimno opasan": Uragan Irma prešao u petu, najvišu kategoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Irma je u utorak postao "iznimno opasan uragan" pete, najviše kategorije na ljestvici koja mjeri takve pojave, priopćio je američki Institut za uragane (NHC).

Pripreme za dolazak uragana "moraju se ubrzati i završiti na području za koje je proglašena uzbuna za uragan", ističe NHC. Irma je u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu bila 440 km istočno od Antigve, praćena vjetrom od 280 km/h.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karipske otoke uništio uragan Prije 7 dana raj, danas pakao: "Nemamo hrane, vode, a zbog razbojnika ne spavamo i branimo se mačetama!" Slika nije dostupna Irma ''ubila'' najmanje 28 ljudi Uragani za sobom donose brojne opasnosti, ali jedna je najgora

Uzbuna za uragan proglašena je za Antigvu i Barbudu, Britanske i Američke Djevičanske otoke, Sveti Kristofor i Nevis, otoke Sveti Martin i Sveti Bartolomej te za Portoriko.

Uzbuna za uragan znači da meteološka služba predviđa dolazak uragana za 36 sati.

I mnoga druga područja na Karibima izdala su upozorenje u očekivanju točnijih informacija o putanji kojom će se Irma kretati.

Uragan se trenutačno kreće brzinom od 22 km/h i očekuje se da će okrenuti na zapad-sjeverozapad u utorak navečer, kada treba stići na Privjetrinske otoke.

Po nekim predviđanjima, na putu uragana mogli bi se naći Haiti, Dominikanska Republika i Kuba.

Krajem tjedna mogao bi zahvatiti Floridu, a onda možda i američku istočnu obalu dok se zemlja polako oporavlja od rušilačkog pohoda Harveyja.

Očekuje se da će Irmu pratiti vjetar snage 250 km/h, što je bila i najveća brzina Harveyja koji je odnio najmanje 42 života i pričinio golemu materijalnu štetu koja bi mogla premašiti 100 milijarda dolara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene