Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Heroji u avionu

Drama na letu iz Melbournea: Putnici obuzdali muškarca koji je prijetio da će raznijeti avion

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac Šri Lankanske nacionalnosti koji je navodno prijetio da će raznijeti avion malezijske aviokompanije pušten je iz mentalne institucije nekoliko sati prije nego što je ukrcao na avion, tvrdi policija. Muškarca, koji je tijekom incidenta nosio crni uređaj veličine lubenice, zaustavili su putnici čije je djelovanje opisano kao "herojsko".

Šef policije Graham Ashton rekao je da je 25 godina star muškarac kartu za let kupio nakon što je pušten iz Monash medicinskog centra. Dodao je kako su prvi izvještaji tvrdili da postoji mogućnost da postoji više od jednog počinitelja ili više od jednog eksploziva u avionu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Ilustracija Šok u avionu Pilot prigušio svjetla i počeo gledati sadržaj koji je šokirao putnika: Otišao je na WC i nakon toga zaspao

Ashton je rekao kako je policiji dano dopuštenje da osumnjičenika ispita nakon što je procijenjeno da je sposoban biti intervjuiran. "Ova slučaj više ne tretiramo kao teroristički incident", rekao je Ashton te objasnio kako je policija zbog novih izvještaja slučaj počela tretirati kao problem mentalnog zdravlja. Da se ovaj incident dogodio u Europi ili SAD-u, putnici bi još uvijek bili u avionu, zaključio je Ashton.

David Andrews, premijer australske savezne države Viktorije, dao je svoju potporu policiji te dodao kako suosjeća s putnicima. Rekao je kako su putnici bili susretljivi jer su znali da policija mora znati s kime ima posla.

Crni uređaj veličine lubenice

Jedan od putnika rekao je da je muškarac, u trenutku u kojem je pokušao ući u pilotsku kabinu, nosio veliki crni uređaj koji je imao nekoliko antena koje su iz njega stršile.

"Nikad nisam vidio ništa poput toga. Bio je veličine lubenice. Bio je ogroman", rekao je putnik koji je dodao da je uređaj imao "dvije antene koje su stršile iz njega, ali je također izgledao kao da ima iPhone utičnicu koja iz njega visi."

Avion je trebao poletjeti s aerodroma u Melbourneu do Kuala Lumpura, kada je muškarac uletio u prostor poslovne klase i počeo zahtijevati razgovor s pilotom, stoji u reportaži The Sydney Morning Heralda.

Jedan od putnika opisao je trenutak u kojemu je muškarac navodno zaprijetio da će raznijeti avion. Rekao je kako se suočio s putnikom, koji je trčao prema začelju aviona, gdje ga je zadržala skupina putnika.

Ti putnici vezali su muškarca, a avion se okrenuo kako bi se vratio u Melbourne. Jedan od putnika na svojem je Twitter profilu objavio sliku obuzdano muškarca.

Uređaj koji se s lakoćom unosi u avion

Avion je sletio 40 minuta nakon polaska. Nakon slijetanja, policija se držala osam kilometara od aviona. Nakon više od 90 minuta čekanja, dobro naoružane snage specijalne policije ušle su u avion i uhitile muškarca.

Policajac Tony Langdon rekao je da je muškarac držao "elektronički uređaj", ali je brzo utvrđeno kako uređaj nije eksplozivan. Nije htio otkriti detalje o uređaju, ali je rekao da ne predstavlja prijetnju i da je "nešto što svatko na dnevnoj bazi može nositi." Zbog ovoga je uređaj, bez da je podignuta razina opreza, u ruksaku s lakoćom unesen u avion.

Langdon je djelovanje putnika koji su zaustavili muškaraca opisao kao "herojskim", te pojasnio kako su uspjeli smiriti situaciju i avion ponovno učiniti sigurnim.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene