Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki izbori 2016.

Donald Trump - Otkud mu bogatstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump, milijarder koji pretendira na mjesto predsjednika SAD-a, rođen je sa zlatnom žlicom u ustima. Njegovi preci, baš kao i on, novac su voljeli okretati velikim dijelom na nekretninama.

Friedrich Trumpf, djed republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, iz skromne njemačke mnogočlane obitelji, otisnuo se preko Atlantika krajem 19. stoljeća. Ubrzo je do izražaja došao njegov talent za zaradom. Mladić koji je amerikanizirao svoje ime u Frederick Trump, otvarao je bordele za kopače zlata. Njegov prvi biznis bio je krčma ''Puddle Dog'', u kojoj je točio alkohol i nudio žene za zabavu. Kada je zlatna groznica počela jenjavati, Frederick se vratio u rodni kraj Bavarske i ondje se oženio. Nije dugo trebalo da se vrati u Ameriku. Umro je 1918. u dobi od 49 godina, od upale pluća. Prije toga je kupio nešto zemlje kako bi pokrenuo biznis s nekretninama, ali smrt ga je pretekla u ostvarivanju tog plana.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna Izbori u SAD-u Počinju pripreme za dugu izbornu noć, milijuni Amerikanaca već glasovali prijevremeno

Sve je na sebe preuzeo njegov najstariji sin Fred, koji je od oca naslijedio poduzetnički duh. Rođen je 1905., a već je s deset godina ušao u svijet rada. Za to je vrijeme pohađao gimnaziju Richmond Hill. Frederick je preminuo kada je Fred imao 13 godina. No, mladiću nije trebalo dugo da pokrene vlastiti biznis. Budući da je bio maloljetan, s 15 godina je s majkom pokrenuo posao s garažama. Kompanija koju su osnovali Eizabeth Trump & Son postala je temelj Trump carstva koji je danas poznat diljem svijeta.

Prvu kuću sin Fredericka, a otac Donalda, sagradio je sa 17 godina. U svojim 20-ima građevinom se bavio u Queensu, kasnije se šireći u druge dijelove New Yorka. Obiteljske kuće gradio je i prodavao za približno četiri tisuće dolara. Otvorio je i supermarket Trump Market, koji je prodao trgovačkom lancu te se vratio građevini. 1936. oženio se s Mary Anne MacLeod s kojom je dobio petero djece.

U međuvremenu Fred Trump stječe mnogo kontakata pomoću kojih dobiva masu sigurnih poslova, jer ih plaća – država. Gradio je barake i jednostavne stanove za osoblje američke mornarice. S povratkom tisuća vojnika nakon Drugog svjetskog rata, gradio je stanove spremne za useljenje. Projekte je plaćala američka Federalna agencija za stanogradnju, a radilo se o tisućama stanova. Do kraja života, odnosno svoje 93. godine, Fred Trump zgrnuo je bogatstvo koje se tada (1999.), procjenjivalo na oko 300 milijuna dolara.

1970-ih u poslu mu pomaže sin Donald koji je kazao kako sanja o ipak nešto impresivnijim i luksuznijim građevinama za razliku od onih koje je gradio njegov otac. I nije dugo čekao na to. 1980-ih otac mu je posudio milijun dolara, a Donald je izgradio zgradu Trump Tower na Manhattanu, i danas impresivnu i poželjnu te skupocjenu nekretninu. Bio je to početak njegovog manijakalnog građenja luksuznih građevina.

Donaldov otac Fred Trump zgrnuo je bogatstvo koje se u trenutku njegove smrti 1999. procjenjivalo na oko 300 milijuna dolara.

Njegov biznis s nekretninama nastavio je Donald, ali osim velikih zgrada koje je gradio, tu su i veliki porazi. Trump je, naime, bankrotirao čak pet puta.

Iako on tvrdi da vrijedi deset milijardi dolara, Investopedia  procjenjuje da je njegova vrijednost 3,9 milijardi dolara. Autor Trumpove biografije Jerome Tuccille piše da Trump projekte uglavnom gradi u partnerstvu s drugima koji su uložili veći dio kapitala, a njegov najveći ulog je tek razvikani brand Trump.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene