Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama se nastavlja, banke ostaju zatvorene

U DRUŠTVU ZIMBABVEA I KUBE - Evo što su Merkel i Hollande poručili Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Francuske i Njemačke poručili su u ponedjeljak grčkoj vladi da vrata za pregovore s kreditorima ostaju otvorena, ali su je pozvali da brzo iznese nove prijedloge za dogovor "novac za reforme".

"Vrata za razgovor su otvorena", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 50 mlrd u 3 godine za opstanak Grčka vlada: MMF je potvrdio, naš dug je neodrživ Slika nije dostupna Doslovno Grčka dobila dodatnu sekundu za otplatu duga

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa pozvao je da brzo iznese "ozbiljne i vjerodostojne" prijedloge.

Merkel je rekla da nisu ispunjeni uvjeti za razgovor o programu koji uključuje stabilizacijski fond EU-a i pozvala Ciprasa da ponudi prijedloge ovoga tjedna.

"Jasno kažemo da vrata za razgovore ostaju otvorena i da u tom smislu treba razumjeti sutrašnji sastanak čelnika eurozone. Ali, u isto vrijeme kažemo da nisu ispunjeni uvjeti za početak pregovora o konkretnom programu Europskog stabilizacijskog mehanizma", rekla je Merkel.

Dvoje čelnika nastavit će razgovore za večerom. Hollande i Merkel zatražili su hitan sastanak čelnika eurozone u utorak u Bruxellesu na kojem će razgovarati o Grčkoj.

Tsipras rekao Draghiju da želi ukidanje ograničenja prometa kapitala

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je predsjedniku Europske središnje banke Mariju Draghiju tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak kako treba hitno ukinuti ograničenja prometa kapitala u Grčkoj, objavio je vladin dužnosnik.

Dvojica čelnika također su razgovarala o stanju likvidnosti grčkih banaka, dodao je.

Grčke banke zatvorene su više od tjedan dana, koliko su na snazi i ograničenja podizanja gotovine na bankomatima, nakon što je vlada uvela ograničenja kretanja kapitala da bi spriječila kolaps bankarskog sustava.

MMF poručio Grčkoj da joj ne može dati novac zbog neplaćenog duga

MMF je u ponedjeljak poručio Grčkoj da ne može dati novac zemljama koje nisu platile dug međunarodnim vjerovnicima, rekao je predstavnik MMF-a.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde razgovarala je s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom o rezultatima referenduma na kojem su Grci u nedjelju odbacili uvjete međunarodnih vjerovnika za nastavak financiranja.

"Direktorica je objasnila da fond u skladu sa svojom politikom prema neplaćenim dugovima ne može isplaćivati novac", rekao je on.

U prošli utorak istekao je program međunarodne financijske pomoći, a Grčka je tehnički bankrotirala jer nije mogla platiti dospjeli kredit MMF-u od 1,6 milijardi eura.

Tako je postala prva razvijena zemlja koja nije platila dospjelu ratu MMF-u, našavši se u društvu zemalja kao što su Zimbabve i Kuba.

MMF spreman pomoći

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći Grčkoj "ako ona to zatraži", izjavila je u ponedjeljak direktorica te novčarske ustanove Christine Lagarde dan nakon što su Grci referendumom odbacili uvjete međunarodnih kreditora.

'Nadam se da će europske institucije, europska demokracija izdržati ovaj test'

'Pomno pratimo stanje i spremni smo pomoći Grčkoj ako to ona zatraži', izjavila je Christine Lagarde.

Grčki su birači s više od 60 posto glasova u nedjelju odbacili reforme i proračunske rezove koje u zamjenu za isplatu nove rate zajma od njih zahtijevaju vjerovnici (MMF, Europska unija, Europska središnja banka).

U kratkom priopćenju Lagarde ne objašnjava tko bi službeno trebao zatražiti pomoć.

Uobičajeno MMF dodjeljuje pomoć na zahtjev države koja je u velikim financijskim poteškoćama.

No stanje je specifično u Grčkoj koja nije MMF-u isplatila dospjelu ratu kredita od 1,6 milijarde eura.

MMF nije odmah reagirao na rezultate nedjeljnog referenduma koji je podijelio eurozonu i očekuje se da njezini čelnici u utorak ne budu složni na sastanku na vrhu.

MMF, koji bi trebao sudjelovati na tom summitu, poziva Grke da provedu nove mjere, ali istodobno poziva Europljane da ublaže svoj zahtjeve prema Grčkoj i tako joj pomognu premostiti golemi financijski jaz.

MMF procjenjuje da Grčkoj treba najmanje 50 milijarda eura u iduće tri godine, od čega 36 milijarda svježeg novca iz Europe.

Varoufakis nakon ostavke skočio na motor i odjurio iz Ministarstva

Iako je Grčka propustila podmiriti dospjelu ratu od 1,6 milijarda eura, ona s MMF-om ima ugovor do proljeća 2016. Na papiru ima prvo od MMF-a primiti još 16 milijarda eura pomoći.

Euclid Tsakalotos imenovan ministrom financija

Zamjenik ministra vanjskih poslova Euclid Tsakalotos, ujedno glavni grčki pregovarač s međunarodnim vjerovnicima, imenovan je u ponedjeljak ministrom financija kao nasljednik Yanisa Varufakisa koji je nakon referenduma podnio ostavku, objavilo je grčko predsjedništvo.

Cakalotos je diskretni ekonomist, sušta suprotnost nekonvencionalnom Varufakisu.

U utorak će Tsakalotos prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

ZAŠTO SU ZAOKRUŽILI 'NE'? 'Imam 30 i magisterij, nemam posao i živim s roditeljima'

55-godišnji sveučilišni profesor rođen je u Rotterdamu i školovan na britanskom sveučilištu Oxford, a od travnja je koordinator grčke pregovaračke ekipe u Bruxellesu kada je postalo jasno da na sastancima eurozone Yanis Varufakis svojim osebujnim stilom iritira europske kolege.

Pred novim grčkim ministrom financija teška je zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petmjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize.

Grčke banke ostaju zatvorene u utorak i srijedu

Grčke banke ostat će zatvorene u utorak i srijedu, a dnevni limit na bankomatima ostat će 60 eura, objavio je čelnik grčke udruge banaka u ponedjeljak.

Banke u Grčkoj bile su zatvorene cijeli prošli tjedan nakon kraha pregovora o programu pomoći i trebale su se ponovno otvoriti u utorak, prije nego što su birači uvjerljivo odbacili uvjete kreditora na referendumu u nedjelju.

"Odlučili smo da banke ostanu zatvorene još dva dana, u utorak i srijedu", rekao je Louka Katseli nakon sastanka s predstavnicima ministarstva financija i banaka.

Grčka je prošlog tjedna usvojila kontrolu prometa kapitala i naredila bankama da zatvore šaltere nakon što je Europska središnja banka (ECB) zadržala visinu ključnog programa za likvidnost ELA na važećoj razini od 89 milijardi eura pa se zemlja suočila s manjkom likvidnosti.

Ta vladina uredba istječe u ponoć i bit će zamijenjena novom.

ECB-ov odbor trebao bi se također sastati do kraja dana kako bi raspravljao o hitnom programu za likvidnost, nakon što je grčka središnja banka zatražila da se povisi njegov plafon.

ELA je trenutno jedini izvor financiranja za grčke banke a time i za grčko gospodarstvo.

U međuvremenu je istekao program međunarodnih kredita za Grčku a novi nije usvojen, pa nisu ispunjeni uvjeti ni za provedbu ELA-e.

(Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene