Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šok za Britance

Britanska premijerka May najavila izvanredne parlamentarne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May dala je izjavu ispred Downing Streeta 10 pri čemu je najavila održavanje izvaredenih parlamentarnih izbora 8. lipnja. Izvanredne izbore podržava i oporba.

Nakon redovitog sastanka s užim kabinetom Vlade, britanska premijerka Theresa May obratila se javnosti.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Najavila je izvanredne parlamentarne izbore koji će se održati 8. lipnja. Izvanredne izbore premijerka bi mogla raspisati ako tako izglasa dvije trećine zatsupnika u parlamentu, a vođa oporbe Jeremy Corbyn već je prije najavio da bi laburisiti podržali takav potez.

To je potvrdio i nakon objave premijerke. ''Pozdravljam premijerkinu odluku da Britancima da priliku da glasuju za vlast koja će na prvo mjesto staviit interese većine'', napisao je u priopćenju.

Razlog izvanrednih izbora je, kaže May, protivljenje oporbenih stranaka planovima za Brexit. Smatra da će na izborima građani odlučiti koga žele da ih vodi dalje u tom procesu.

U obraćanju javnosti istaknula je da ne želi da oponenti ugroze pregovore oko Brexita. ''Ako sada ne održimo izbore, ova igra će se nastaviti'', rekla je.

Britanski analitičari navode kako su ovi izbori potrebni kako bi se osiguralo snažno i stabilno vodstvo koje Britanija treba radi provođenja Brexita, odnosno svaki glas koji dobije konzervativna stranka na čelu s May značit će jače pregovore o izlasku Britanije iz EU, piše Guardian.

Tim Farron, lider opozicijske stranke liberalnih demokrata, odmah nakon izjave premijerke poslao je priopćenje u kojem navodi da su ovi izbori prilika građanima da promjene smjer u kojem ide njihova zemlja. ''Ako želite izbjeći katastrofalan i težak Brexit, ako želite zadržati Britaniju na jedinstvenom tržištu, ako želite otvorenu, tolerantnu i ujedinjenu Britaniju, ovo je vaša prilika'', napisao je u izjavi.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon naglasila je da će izbori odrediti budući smjer za Škostku.  

Glasovanje o podršci trebalo bi se u parlamentu održati u srijedu. S obzirom na to da konzervativci imaju 330 zastupnika, a laburisti 229, prilično je jasno da postoji konsenzus o raspisivanju izbora za lipanj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene