Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasnimo s rokovima

HRVATSKOJ PRIJETE GOLEME KAZNE Sve je stalo jer se jednom ministru nije svidio plan drugog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S izvršenjem rokova koje nam je Europska unija dala za zbrinjavanje smeća, uvelike se kasni. Hrvatskoj prijete golemi penali, a plan gospodarenja otpadom tek završava s javnom raspravom. Sve je stalo jer se ministru Dobroviću nije svidio plan koji mu je ostavio bivši ministar Zmajlović, a od svog radikalnog zaokreta odustao je pod pritiskom HDZ-a.

Mještanima u blizini splitskog Karepovca vjetar će do daljnjeg nositi neugodne mirise smeća.

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 Sortirnica u Mihačevoj Dragi FOTO Ovo je riječki projekt zbog kojeg su u akciji europski istražitelji: Dovršen prije godinu dana, nikad nije počeo s radom Slika nije dostupna Nikako da se uvede red SUSTAV KOJI JOŠ NIJE ZAŽIVIO Ne počne li se plan primjenjivati Hrvatska bi mogla izgubiti 475 milijuna eura

„Kod juga ja sam kolateralna žrtva smeća koje dolazi sa jugom“, kaže Frane Bućan.

I da vjetar drugačije puše - za zatvaranje Karepovca treba izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Ali to je stopirao ministar Dobrović.

„Izgubili smo godinu dana, svi pripremljeni projekti u vrijednosti od 2 milijarde kuna za ovu godinu, bilo je potrebno samo ugovoriti radove, novac je osiguran, sve je to bačeno u vodu“, kazao je bivši ministar Mihael Zmajlović.

Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan

Jer Dobroviću se nije svidio Zmajlovićev plan gospodarenja otpadom, a prošlom HDZ-u nije odgovarao Dobrovićev plan. Pa se tek sada, kada "gori pod nogama", pronašao kompromis.

„Radi se o 475 milijuna eura koje možemo dobiti iz fondova vezano uz izgradnju centara gospodarenja otpadom“, kaže HDZ-ovac Branko Bačić.

Javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom traje još dva dana, u sabor još nije stigao - ali ocjena oporbe je tu.

„Ono što je poprilično šokantno je da je taj program izrađen poprilično zbrda-zdola“, rekla je Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a.

Ministar Dobrović šuti. Brani ga Nikola Grmoja.

„To je plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, koji se brine o kružnom gospodarenju otpadom, koji ne pogoduje otpadnoj mafiji, i velikim centrima za gospodarenje otpadom“, kaže Nikola Grmoja.

Građani će biti obvezni odvajati otpad

Zmajlović tvrdi da Mostov plan ide u korist Milana Bandića.

Za njega je u ovom prijedlogu plana osigurano 100 milijuna kuna nenamjeskih sredstava za takozvano interventno rješavanje pitanja gospodarenja otpada u Zagrebu dok za sustavno rješenje opet neće biti novaca.

Kada se plan usvoji, građani će biti obvezni odvajati otpad.

U novom planu ministar je postavio ciljeve i iznad onih koje traži Europska unija. A s druge strane samo komunalni otpad koji bismo u iduće tri godine trebali svesti na 50% tek je na 18.

Kazne su milijarde kuna, no ministra Dobrovića zasad za to nije briga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene