Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADNICI SE I UVOZE

PLAĆA DO 12 TISUĆA KUNA Ovaj posao možete dobiti odmah i nikad ga ne izgubiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brodogradilište Uljanik traži zavarivače, ali kako ih nema na tržištu brodogradilište će ih samo školovati. Tko uspješno završi školovanje mogao bi imati plaću i do 12 tisuća kuna.

Branislav Dešanović radi kao zavarivač u pulskom brodogradilištu punih 30 godina. I taj ga posao, kaže, ispunjava. Sad radi na gradnji najvećeg jaružara na svijetu i na to je ponosan. 

U Uljaniku je na obje lokacije, u Puli i Rijeci, trenutačno zaposleno petstotinjak zavarivača. Traži se i nova radna snaga. "Uvijek te pikove u proizvodnji popunjavamo s kooperacijom tako da u svakom slučaju zavarivača još treba", kaže Denis Jambrošić, rukovoditelj službe obrazovanja i razvoja ljudskih resursa Uljanik grupe.

Radnike nije lako pronaći. Traže se mjesecima, a poslodavci su primorani čak i uvoziti radnu snagu. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12 tisuća kuna.

I zato, ne bi li ovu struku približili posebno mladima otvoren je europski program osposobljavanja. "To je prvo zanimanje gdje možete dobiti odmah posao. Taj je posao dobro plaćen u odnosu na ostala zanimanja i ako ste kvalitetni ne možete ga izgubiti", kaže Željko Habek, voditelj projekta Uljanik učilište. 

A osim u Hrvatskoj, zavarivača kronično nedostaje i u cijeloj Europi. "Prema zadnjim službenim podacima kojima raspolažemo postoji potreba za tisućama zavarivača u Europi. Dobri zavarivači odlaze u mirovinu i zato želimo biti uključeni u novi sustav njihovog osposobljavanja", kaže Heliana Gaspar Bibas iz Europske zavarivačke federacije. 

Ljude će pokušati privući modernom edukacijom i novim alatima, no Jorge Huete Cesol iz Španjolske udruge za zavarivanje, kaže da to neće biti lako  jer ljudi misle da je riječ o prljavom poslu, međutim s današnjom tehnologijom i te su se stvari promijenile.

Dobit će i on-line platformu sa svom literaturom i zanimljivo pisan kurikulum. Nova je to i primamljiva prilika za sve nazaposlene. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene