Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao u Hrvatskoj

POSLODAVCI VAPE ZA RADNICIMA Zabrinjava 281.598 nezaposlenih koji sjede kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačno je dakle u Hrvatskoj više od 280 000 nezaposlenih, a domaći poslodavci ne mogu naći kvalitetne i obrazovane radnike. Primjerice, brodogradilištima kronično nedostaje takve radne snage.

Potraga za radnicima nije jednostavan posao. Naprotiv, sve je teže zaposliti domaćeg čovjeka. "U Hrvatskoj je vrlo teško naći kvalitetnog radnika brodograđevne struke znači zavarivača, brodomontera, brodocjevara", ističe Kristijan Ivančić, suvlasnik i član uprave brodogradilišta.

Pročitajte i ovo Izbori Važna poruka DIP poručio poslodavcima: "Omogućite radnicima da glasuju 17. travnja" Ilustracija "Sinovi i kćeri" Ogromna nezaposlenost natjerala ih na bizaran potez: "Nismo mi drukčiji od mladih koji imaju posao"

Osim što možda nemaju iskustva i što se mnogi tijekom brodograđevne krize nisu ni htjeli prekvalificirati za neko od 'metalnih' zanimanja, mnogi su i otišli 'trbuhom za kruhom'.

Prema anketi portala Moj posao napravljenoj na 3200 ispitanika, čak 75 posto hrvata selilo bi zbog posla. U svijet ili Europu. 14 posto njih spremno je promijeniti grad unutar Hrvatske.

Ipak, 281.598 nezaposlenih koji sjede kod kuće i ne rade, i više je nego zabrinjavajuće. Danijel, koji je po struci bravar, nije htio da mu se to dogodi. Nakon sezone, tražio je stalan posao. Sad radi kao pomoćni bravar. "Ovo mi je u mojoj struci i ja se nadam ostat čim duže", kaže.

U brodogradilištu koje smo posjetili, trenutačno su u izgradnji četiri broda. Bave se i remontom. Izradom sekcija za druga brodogradilišta. Potreba za radnom snagom je velika. Pomoći su stigli i Dalmatinci.

Radit će i mnogi stranci, jer još uvijek nema dovoljno radnika. Poslodavci očekuju da će se već ove godine ponovo otvoriti kvote za uvoz radne snage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene