Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno

Ekskluzivne snimke heroja koji stavljaju život na kocku da pomognu neznancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog donosi priču o intervencijama zagrebačkih vatrogasaca koji su nam ekskluzivno ustupili vlastite snimke.

Situacije u koje ulaze su one od kojih bismo svi instinktivno pobjegli, a televizijska kamera ne bi izdržala, jer u požarima temperatura se penje do 600 stupnjeva. I oni su nečiji sinovi, muževi, očevi koji svoj život svakodnevno stavljaju na kocku kako bi pomogli nama, potpunim neznancima.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Od opasnih požara garaža i podruma u kojima je vidljivost ravna nuli, preko požara višekatnica sve do prometnih nesreća u kojima hidrauličkim škarama režu metal kako bi oslobodili unesrećene – sve to spada u rok službe naših vatrogasaca.

Idu tamo gdje nitko drugi ne ide

Tamo gdje nitko drugi ne ide, pa ni naše kamere, idu oni. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba. Dečki koje želite vidjeti onda kada je najteže.

Ove su godine već odradili više od 1.000 intervencija što je kažu nešto više od prosjeka. Jedan od najopasnijih požara buknuo je 25. ožujka u podzemnoj garaži u naselju Hrgovići. Prvi poziv na 193 stigao je u 14 sati i 11 minuta.

Umjesto da ostanu smireni i daju osnovne informacije poput točne adrese, vrste objekta, broja katova na zgradi i jesu li ugroženi ljudi, oni koji zovu nerijetko su potpuno pogubljeni.

Od prvog poziva do ovog alarma, prošla je svega jedna minuta. A od trenutka kada se u postaji upale crvena svjetla i na semaforu označe brojevi vozila koja idu na intervenciju, do trenutka njihova izlaska iz postaje ne smije proći više od minute.

Goranu je nakon tek mjesec dana u službi, upravo to bila prva intervencija na navalnom vozilu. I kaže, neće je zaboraviti dok je živ.

„Na sve izlaze gdje izlazi dim i toplina vi morate ući unutra. Pa ulazim u prostor gdje ne vidim kolegu na pola metra znači, mi se moramo vezati jedan za drugoga, biti skupa uvijek i nikad se ne odvajati! Jednostavno ne vidite unutra ništa! To vam je kao da zatvorenih očiju hodate u prostoru gdje uopće ne znate gdje idete“, kaže vatrogasac Goran Kelečić

Pomoći ćete ime ako se držite po strani

Obučeni su da pruže brzu i učinkovitu pomoć, a vi ćete njima i unesrećenima najviše pomoći ako se jednostavno samo maknete i držite po strani. Bili vi slučajni prolaznik, student ili znatiželjni saborski zastupnik.

Problem je i elementarno neznanje. Ono uz paniku, kažu vatrogasci čini čuda.

Kako iz prve ruke izgledaju intervencije heroja koji svaki dana čuvaju naše živote pogledajte u videoprilogu.

 

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene