Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NORIJADA

Maturanti se rano razišli s Bundeka, hitna pomoć imala niz intervencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački maturanti proslavili su svoj dan, a nakon početka na Trgu bana Jelačića prošetali su do Bundeka gdje im je organiziran program do noćnih sati. Već uobičajeno, zabilježen je niz intervencija hitne pomoći zbog alkoholiziranosti.

Oko devet tisuća zagrebačkih maturanata stiglo je na Bundek gdje su završetak srednjoškolskog obrazovanja slavili do noćnih sati.

Pročitajte i ovo Neslužbena norijada u Zagrebu Velika galerija Maturanti diljem zemlje slave kraj škole unatoč preporukama, u jednoj županiji ipak su im organizirali tradicionalnu povorku Slika nije dostupna SRETNO I PAMETNO! Neslužbena norijada u Zagrebu: Pogledajte kako maturanti na Bundeku slave zadnji dan škole

Zagrebačka policija privela je do 16 sati tri osobe zbog korištenja pirotehnike, a hitna medicinska služba imala je ukupno 13 intervencija povezanih sa slavljem maturanata, i to uglavnom zbog konzumacije alkohola. U policijsku postaju su zbog korištenja pirotehnike odnosno baklji bila privedena trojica maturanata, no nakon obrade su pušteni. Osim toga nisu zabilježeni veći incidenti, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu do 16 sati imao je ukupno 13 intervencija povezanih s Norijadom, od čega se u dva slučaja radilo o lakšim ozljedama, a ostalo o prekomjernoj konzumaciji alkohola, kazao je dežurni liječnik Darko Sinjeri.

15-ak intervencija hitne pomoći

Slavlje maturanata počelo je oko podneva na glavnom zagrebačkom trgu odakle su uz techno glazbu iz DJ kamiona uputili prema jezeru Bundek gdje je za njih priređen glazbeno-scenski program koji će trajati do 22 sata.

Na Bundeku su maturante zabavljali DJ Mike, Kings Live, DJ FRX, a kao specijalno iznenađenje najavljen je pjevač Ivan Zak. Cijelo vrijeme maturantske proslave na Bundeku dežurale su zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa bio je pojačan javni gradski prijevoz.

Na Bundeku je bila i reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak, koja je u javljanju uživo za Dnevnik u 19:15 kazala kako maturanti i dalje slave, ali ih je znatno manje nego tijekom dana. "Kako su mi rekli, dio njih već je otišao svojim kućama, jer kombinacija neprospavane noći - jer tuklumare još od sinoć - sa suncem, visokim temperaturama i ovim količinama alkohola za mnoge je ipak bila previše."

Potvrdila je kako je bilo 15-ak intervencija hitne pomoći, i to ponajviše zbog alkohola, dok je policija imala tri postupanja, i to zbog pirotehnike, što je, kaže, dosta manje no prijašnjih godina.

Slavlje je započelo na Trgu bana Josipa Jelačića oko pola 12, a odvijalo se pod budnim okom ekipa policije i hitne pomoći. Maturanti su se već tradicionalno posipali brašnom, a alkohol je tekao u potocima.

Maturanti "aktivirali" i vatrogasce

Čim su maturanti napustili Trg, na teren su izašli radnici Čistoće koji su središnji zagrebački trg ubrzo "vratili u normalu". Desetak minuta prije 13 sati, u vrijeme kad je kolona prolazila pokraj Save, jedan od maturanata bacio je s Mosta slobode signalnu raketu u osušenu travu i raslinje oko rijeke, što je izazvalo požar, piše Srednja.hr. Pozvani su vatrogasci, koji su uspjeli prvo vatru staviti pod kontrolu, a potom je i u potpunosti ugasiti.

Kolona se kretala trasom Trg bana Josipa Jelačića - Praška - Trg Nikole Šubića Zrinskog - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara – Ulica Hrvatske bratske zajednice - Avenija Većeslava Holjevca - Damira Tomljanovića Gavrana - Bundek.

Ovisno o prolasku kolone kroz grad, u tramvajskom i autobusnom prometu dolazilo je do povremenih zaustavljanja i preusmjeravanja.

Za to vrijeme preusmjeren je tramvajski promet te su linije 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17, koje uobičajeno prolaze središnjim gradskim trgom, preusmjerene na Glavni kolodvor.

40.000 mladih diljem Hrvatske slavilo svoj dan

Grad Pula također je organizirao proslavu završetka školske godine, a gradska fešta trajala je od 10 do 14 sati. Maturante su smjestili na zelenu površinu kod DC Rojca kako bi građani mogli koristiti obližnji parking. 

Iako su organizatori uoči proslave pozvali maturante da brašno, umjesto posipanja, doniraju Crvenom križu ili nekoj drugoj udruzi ili ustanovi po vlastitom izboru, čini se da ih slavljenici nisu poslušali. 

Vatreno je bilo i u Dubrovniku, gdje su se mogle vidjeti bengalke. Životni priroteti danas maturantima nisu obuhvaćali upis na fakultet ili državnu maturu. Pohvalnu su sliku pak opet poslali osječki maturanti, kojih je oko 1500 zaplesalo kvadrilju.

U Varaždinu se nije slavilo - zbog pada gradskog proračuna i maturanti su ostali bez organizirane zabave.Organizirano ili ne, diljem Hrvatske više od 40.000 maturanata slavilo je svoj dan. I početak novog životnog razdoblja.

Čestitku maturantima uputio je i ministar obrazovanja Pavo Barišić. "Ja bih im želio prvo da se nakon završetka škole opuste, zabave, raduju se završetku i novim počecima. Onima koji nastavljaju svoje školovanje želim da se pripreme dobro za maturu, za upise na studije, a onima koji idu na posao želim puno uspjeha u traženju posla." (Hina/S.Ve.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene