Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ popustio Mostu

POREZNA REFORMA U VLADI Ministar iznio sve detalje - evo što se sve mijenja u poreznom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i Most ipak su se dogovorili oko porezne reforme koju je Vlada danas uputila u saborsku proceduru s prijedlogom izmjena 15 zakona.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se odmah na početku sjednice Vlade na poreznu reformu koja, kako je rekao, predstavlja prvu i ključnu mjeru za unaprjeđenje ukupne gospodarske situacije u zemlji.

"Porezna reforma je veliki paket zakona, ima ih čak 15. Njezini su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, naglašenija socijalna pravednost, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, poticaj demografije, obrtništva i poduzetništva te poticaj poljoprivrednicima. Uz rasterećenje poduzetnika i građana, vodili smo računa i o održivosti javnih financija te deficitu na razini 2 posto BDP-a. Predloženim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi, a za 1,8 milijuna naših građana pada porezno opterećenje. Onima kojima se ništa ne mijenja po pitanju dohotka, smanjit će se davanja za struju, odvoz otpada. Postigli smo dogovor s našim socijalnim partnerima. Zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i najnižu za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige", kazao je Plenković. 

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade peti krug porezne reforme Premijer na sjednici Vlade otkrio kad nove mjere stupaju na snagu i koliko će trajati: ''Cilj je smanjiti širenje zaraze i broj preminulih''

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da će se smanjena stopa PDV-a od 13 posto primjenjivati na dječje sjedalice, isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada.

Snižena stopa PDV-a više se neće primjenjivati na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. Uvode se stope od 25 posto. 

Također, prag za ulazak u sustav PDV-a diže se s 230 na 300 tisuća kuna, no čeka se suglasnost EK i početak primjene najvjerojatnije od 1.1. 2018. godine. Isto je i s odbitkom od 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnog automobila ili nekog drugog sredstva za prijevoz. 

Promjene u porezu na dobit

Kad je riječ o porezu na dobit smanjuje se opća porezna stopa s 20 na 18 posto, a za sve porezne obveznike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje stopa ide na 12 posto. Ukida se olakšica za reinvestiranu dobit. Učinak promjena procjenjuje se na 373 milijuna kuna.

Uvodi se mogućnost paušalnog oporezivanja gospodarskih djelatnosti neprofitnih organizacija ukoliko nisu obveznice PDV-a. Obrtnicima koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje, daje se maksimalna mogućnost da mogu obračunati dobit prema novčanom načelu odnosno njih se, objašnjava Marić, štiti ako imaju određeni broj nenaplaćenih računa. 

U sustavu doprinosa najveća je novina uvođenje obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i na drugi dohodak, ali po upola sniženim stopama (mirovinski 10 posto i zdravstveni 7,5 posto). Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će 50 posto doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa.

Građanima će ostati 1,5 milijarda kuna

Kad je riječ o povećanju neoporezivog dijela dohotka na 3800 kuna, ta će izmjena obuhvatiti 1,8 milijuna građana, a procjena je da će im ostati 1,5 milijardi kuna više, kazao je ministar.

"Osnovni osobni odbitak dižemo na 3800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu... Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće", naveo je.

Novine u porezima vezanima za nekretnine

Poreznu stopu na kupnju nekretnine država spušta s 5 na 4 posto, ali se ukida olakšica za kupnju prve nekretnine. Umjesto komunalne naknade plaćat će se porez na nekretnine.

"Za veliku većinu građana neće doći do povećanja rashoda na ime ovog poreza. Računat će se po kvadraturi, stanju nekretnine i dobi", kazao je Marić. Više bi tako mogli plaćati oni koji imaju novije nekretnine.

Novina je i da se za građane ukida obveza prijave prometa nekretninama, već bi se porezna obveza utvrđivala po službenoj dužnosti, ističe Marić, dodajući i da bi prihod od tog poreza ubuduće u cijelosti išao lokalnim jedinicama.

Uvodi se jedinstvena zastara za dug od šest godina. Također, predlaže se i ukidanje poreza na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike.

Novina je i da će se porez na cestovna vozila plaćati prilikom registracije vozila, poručio je Marić. Više se neće oporezivati vozila starija od 30 godina, smanjuje se i porez na vozila koja imaju 8 i 9 sjedala jer su adekvatna za prijevoz većeg broja osoba te veće obitelji. 

Vlada osnovala Povjerenstvo za BiH

Vlada je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Premijer Plenković rekao je da Hrvatska želi učinkovito pružiti pomoć svojim državljanima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode istrage o navodnim ratnim zločinima u BiH. To se odnosi i na aktualni slučaj Orašje i na druge slučajeve.

Svrha povjerenstva je bolja usklađenost s ciljem kvalitetnije pripreme obrane osoba koje su po zapovjednoj odgovornosti optužene ili su pod istragom za navodne ratne zločine.

U povjerenstvu će biti predstavnici ministarstava branitelja, obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, pravosuđa i predstavnici iz premijerova ureda. Na čelu će mu biti ministar branitelja Tomo Medved.

Vlada je također usvojila i zakon o potvrđivanju protokola za pristupanje Crne Gore NATO-u i uputila ga u Sabor na odlučivanje po hitnom postupku. Crna Gora prošle je godine pozvana u članstvo NATO-a, a protokol o pristupanju u procesu je ratifikacije u državama članicama.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da Hrvatska snažno podržava širenje NATO-a i pristup Crne Gore jer će to osnažiti sigurnost i stabilnost europskog jugoistoka, a to jača i sigurnost Hrvatske.
 

Petrov: PDV za ugostitelje raste kako ne bi rasla cijena struje

Kako je u četvrtak prije sjednice Vlade izjavio Božo Petrov, čelnik Mosta, PDV za ugostitelje ostat će na 25 posto kako se ne bi povećavala cijena struje. Od toga će biti izuzeti hotelijeri. PDV na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala neće se povećavati kao niti PDV za hotelijerske usluge. Također, Most planira dati amandman kako državnim dužnosnicima plaće ne bi rasle uslijed poreznih izmjena.

"Nakon konstruktivnih razgovora koje smo zadnjih tjedana vodili s partnerima u Vladi, postigli smo dogovor. Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije", rekao je Petrov.

Most je imao prigovore na povećanje PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, kao i na ukidanje najniže stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove, a nije ih zadovoljio argument ministra Marića da će se poskupljenje kompenzirati manjim porezom na komunalne usluge - struju i odvoz smeća.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, prilikom boravka u Opatiji, rekao kako će poduzeti sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju porezne reforme.
 

 

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene