Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s radnom snagom

''Mi kontinuirano tražimo između 100 i 150 radnika koje ne možemo naći''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz više od 224 tisuće nezaposlenih, hrvatski poslodavci tražili su za ovu godinu 23.707 stranih radnika za zapošljavanje. Odobreno im je tri puta manje dozvola.

Problema s radnom snagom imaju mnogi sektori: od turizma i ugostiteljstva do strojogradnje. Udruga poslodavaca se žali, traže i promjenu pravila za zapošljavanje stranaca.

Pročitajte i ovo Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) POMOĆ EKONOMIJI Majetić o paketu mjera za spas gospodarstva: "Radna mjesta su prioritet" Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca (Foto: Dnevnik.hr) Kompenzacijske mjere Poslodavci o povećanju minimalca na 3250 kuna: "To je udar na industriju"

Zidara, tesara, armirača, soboslikara - svega toga u građevini nedostaje.

„Mi kontinuirano tražimo između 100 i 150 radnika koje ne možemo naći. Time su limitirane naše mogućnosti izvođenja“, kaže Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke.

Za ovu godinu građevinskom sektoru odobreno je ukupno 2080 dozvola za zapošljavanje stranih radnika.

„Kvota koju smo dobili apsolutno nije dovoljna, nju treba povećavati“, kaže Kamenski.

Tražili tri puta više od odobrenog

Ukupno, poslodavcima je za ovu odobreno 7026 dozvola za zapošljavanje stranaca, a tražili su tri puta više. U HUP-u se žale na sporost dobivanja suglasnosti za odobrene kvote i traže promjenu pravila.

„Jednostavno možemo u dogovoru u razgovorima s burzom sa stvarnim stanjem na tržištu rada i potrebama koje se javljaju iz mjeseca u mjesec definirati te kvote na mjesečnoj razini“, kaže Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

U problemu je i metalna industrija. Nedostaje im, kažu, oko 5000 radnika. Za radnicima posebno vapi sektor brodogradnje.

„Morat će se dobro snaći da nađu adekvatnu radnu snagu, trebat će se povezati sa školama, s institutima i fakultetima kako bi se pronašla adekvatna radna snaga“, kaže Vesna Mlinarić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

"Veće plaće vratile bi ljude"

Upozoravaju da je 20.000 metalaca napustilo Hrvatsku. Veće plaće, kažu, vratile bi i zadržale ljude.

„O čemu mi sad možemo govoriti, kad u normalnom radnom vremenu, bez prekovremenih sati zapravo radnik u zemljama EU-a i europskog ekonomskog prostora kad on zaradi gotovo za tjedan dana prosječnu plaću u Hrvatskoj“, kazala je Mlinarić.

Davor Majetić ističe kako je hrvatsko gospodarstvo još uvijek slabo, „nije još uvijek izašlo potpuno iz krize te nema prostora za dizanje plaća“.

Kako planiraju riješiti problem nedostatka radne snage uz više od 224.000 nezaposlenih upitali smo Ministarstvo rada.

„Važno je razvijati sve oblike obrazovanja kroz koje će nezaposleni steći potrebne kvalifikacije i kompetencije te osigurati da se provedba obrazovanja što je moguće više poveže s potrebama gospodarstva. Planiramo mjerom obrazovanja obuhvatiti 9500 osoba tijekom 2017. godine“, poručuju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

S jedne strane veliki broj nezaposlenih, s druge veliki broj potrebnih radnika i većih kvota - pokazatelji su da nam je tržište rada - u neredu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene