Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik test za političare, ali i građane

Kakvi su odnosi snaga četiri najjače stranke uoči lokalnih izbora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za građane to je prilika da promijene načelnike, gradonačelnike i župane čijim radom u posljednje 4 godine možda nisu bili zadovoljni. Ili pak glasovima nagrade one koji su ispunili njihova očekivanja.

Za velike stranke to je važan test jer upravo će izbori u svibnju pokazati nove odnose snaga.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

HDZ, gledajući lokalne izbore, u globalu ima izgleda poboljšati rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore. No njihova su slaba točka veliki gradovi. U Zagrebu, za koji već godinama nemaju pravog kandidata, ni sada se ne mogu nadati gradonačelničkoj fotelji. U Rijeci i Osijeku također će teško osvojiti mjesto gradonačelnika. Za sada, jedino dobro kotira njihov kandidat Andro Krstulović Opara u Splitu. S druge pak strane, njihova su jaka točka županije. Vlast imaju u njih 11.

SDP na ove lokalne izbore pak ulazi sa strepnjom. Za Zagreb nemaju vlastitog kandidata, a najviše ih pogađa što njihova do sad neosvojiva utvrda - Rijeka- više i nije tako sigurna. Vojku Obersnelu poziciju ozbiljno ugrožava nekadašnji HDZ-ovac, a sada nezavisni Hrvoje Burić. S dugogodišnjim partnerom HNS - om odnosi nisu idilični kao nekad. U nekim se sredinama podupiru, u nekima su oštra konkurencija. Postigne li SDP- slabiji rezultat nego na prošlim izborima što nije nerealno, to bi moglo uzdrmati poziciju Davora Bernardića na čelu stranke.

Za Most će na lokalnim izborima najveći test biti upravo svojevrsna kolijevka Mosta - Metković. Za sada, čini se, mogu biti mirni jer njihova Katarina Ujdur ima prednost nad HDZ-ovim Daliborom Milanom. Most je vrlo jasno odvojio koaliciju na nacionalnoj razini s HDZ-om od lokalnih izbora. Suradnje nema, a nerijetko su i vrlo žestoki suparnici. Most ozbiljno ulazi u utrku za županije. Jake kandidate suprotstavio je upravo HDZ-u. Na krajnjem jugu zemlje Nikola Grmoja protiv dosadašnjeg župana Nikole Dobroslavića. U splitsko Dalmatinskoj županiji Miro Bulj juriša na poziciju Zlatka Ževrnje, a Tomislav Panenić želi od Bože Galića preuzeti Vukovarsko - srijemsku županiju.

HNS pak za ove lokalne izbore ima asa u rukavu. Njihova Anka Mrak Taritaš prva je kandidatkinja koja u posljednjih 17 godina ima realnu šansu s trona svrgnuti Milana Bandića. To im daje vjetar u leđa i nadaju se boljim rezultatima nego na prošlim izborima. Već tradicionalno njihova je utvrda na sjeverozapadu zemlje gdje, što sami, što uz suradnju s SDP-om, nemaju veću konkurenciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene