Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sela nakratko evakuirana

Šestanovac: Vatra više ne prijeti kućama, bura se smiruje, a stanovnici spremaju hranu za vatrogasce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki šumski požar izbio je u nedjelju ujutro u mjestu Prpuša u Dalmatinskoj zagori. Gorjelo je u nedjelju i u Brodarici kod Šibenika gdje su vatru gasila i dva kanadera.

Iz Centra za zaštitu i spašavanje u Splitu u ponedjeljak ujutro su nam potvrdili da je cesta D39 otvorena za sav promet.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

U nedjelju ujutro buknuo je veliki šumski požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, kojega gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage, izvijestili su vatrogasci.

No u nedjelju predvečer situacija se konačno poboljšala. Kako doznajemo od Marija Juriča, reportera Nove TV, koji je cijeli dan s vatrogascima na terenu stanje se konačno smirilo, a vjetar opao. Vatra nije ugašena u potpunosti, ali je pod kontrolom, vatrogasci su na terenu i čuvaju požarište, a situaciju olakšava činjenica da se bura malo smirila.

Stanovništvo se, kako nam kaže Mario, zaista potrudilo i spremili su hranu vatrogascima, neki su čak ispekli i kokice.

Planulo u nedjelju ujutro

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u nedjelju ujutro u 8:50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata.

Stanje na terenu pratio je cijeli dan i reporter Nove TV Mario Jurič

"Bura jača, a opožarena površina gotovo je veća od 800 hektara. Jačanje bure stvara velike probleme vatrogascima i, kako posljednje informacije govore, stižu i dodatne snage na požarište. Kanaderi ovdje uopće nisu mogli doći cijeli dan, a vatrogascima su cijeli dan pomagali i mještani. Na terenu je više od 200 vatrogasaca koji će ovdje dežurati cijelu noć", izvijestio je za Dnevnik reporter Nove TV Mario Jurič.

"Normalno da te je strah, dosta je sve obraslo, visoka je borova, hrastova i smrekova šuma, sve je zaraslo. Bilo je dosta ozbiljno, vrlo blizu kuća, maslenika i vinograda, tako da je to sve nekako trebalo spasiti i pokazati ljudima puteve kojima se može najlakše i najbrže doći. Vatrogasci su s nama skupa napravili odličan posao. Bura jača, teško je predvidjeti što će se događati kroz noć", kazao je mještanin Stipe Ribičić iz mjesta Ribičići.

Zračne snage MORH-a dva puta su se pokušale probiti do požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle početi gasiti požar. Po riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

"Vrlo dramatičan dan ovdje na požarištu, 200-tinjak vatrogasaca i dalje se bori s vatrenom stihijom. Vatra se vrlo brzo širila tijekom cijelog jutra i cijelog dana, a vatrogasci i mještani je pokušavaju obuzdati. Sve je zapravo krenulo rano jutros, uz pomoć bure požar se brzo širi. Jedan vatrogasac je zatražio liječničku pomoć, jedna kuća je nagorjela, a ima i stradalih domaćih životinja. U jednom trenutku i sami smo se našli u vatrenom obruču, ali uz pomoć mještana i vatrogasaca ta situacija je brzo riješena. Vatra svako malo priprijeti kućama, mi smo trenutno u Donjim Merčepima kod Šestanovaca, vatra se nalazi nekoliko desetaka metara iza nas. Za sada nema velike opasnosti za kuće, ali svi su u velikoj pripravnosti. Po tko zna koji put ponavlja se isti scenarij - čim zapuše bura rasplamsaju se požeri. Još jednomt se šalje apel svima da pripaze s vatrom, jer se s vatrom ne smije igrati - posljedice su nakon toga katastrofalne. Bura ovdje i dalje otežava gašanje, kanaderi ne mogu doći u pomoć vatrogascima i mještanima. Pred njima su neizvjesni sati i noć jer se očekuje pojačavanje bure", izvijestio je reporter Nove TV Mario Jurič za Vijesti u 17.

"Isključili su nam struju, ne možemo gasiti s vlastitim gumama. Nešto pokušavamo obraniti, ali ne možemo. Užas. Bila je i Hitna, ljudi svarno padaju u afan", kazala je jedna mještanka.

"Kaos, što drugo reći. Vjetar je najgori. Jer se vrti u krug, vatrogasci ne mogu napraviti te barikade koje inače rade. Vode nema, struju su isključili. Znači, mi ne možemo točiti vodu".

 

#Šestanovac: Ne prestaje borba s vatrom koja i dalje prijeti kućama. @DNEVNIKhr pic.twitter.com/MPQTztDydU

— Mario Jurič (@JuricNovaTV) July 16, 2017

 

"Ugrožene su kuće, a požar je izvan kontrole, javlja Javna vatrogasna postrojba grada Splita. Gašenje otežava jaka bura. U pomoć je pozvan i kanader, ali je pitanje hoće li moći sudjelovati u gašenju zbog jakog vjetra", izvijestio je Jurič.

Na tom području naime puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla mijenjati smjer.

Božo Pejković, zamjenik zapovjednika DVD-a Zadvarje kaže kako su sve kuće obranjene te da po njegovim informacijama nijedan objekt nije izgorio.

Mještani su govorili kako je izgorjelo lokalno groblje, no Pejković je tu informaciju demantirao. Od požara se brani kuća po kuća, a jedan je vatrogasc završio na hitnoj.

"Ovo je totalni kaos"

"Ovo je totalni kaos, nemamo vode, nije izgrađen vodovod, a struja je isključena", kaže stanovnik Prpuše Mate Vukušić.

Požar se, javlja Jurič, širi prema Šestanovcu.

Dio stanovnika Prpuše i sela Katuni je evakuiran, kao i stanovnici sela Ribičići. Zbog požara je, odnosno gustog dima koji se širi s požarišta, zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac, izvijestila je splitska policija.

Zapovjednik operativnog područja Imotska krajina Ivica Čelan kaže kako je jedna kuća počela gorjeti, ali vatrogasci su uspjeli spriječiti veću štetu.

"Stanje je i dalje vrlo nepovoljno", kaže Čelan.

U gašenju požara pomažu i stanovnici sa motokultivatorima i spremnicima vode.

Kuće u Brodarici obranjene u zadnji tren

Požar je jutros izbio i kod Brodarice pored Šibenika. Vatra je zbog jake bure prijetila kućama, no dva kanadera koji su stigli na požarište vodenim su bombama u zadnji su trenutak spriječili širenje vatre.

Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju.

Kanaderi su oko 12,20 sati napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi u potpunosti ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre i obnavljanja požara.

Po prvim izvješćima iz Županijskog centra 112, u gašenju požara u Brodarici sudjelovao je 61 vatrogasac s 23 vozila i dva kanadera.

Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć.

Nagorjela je jedna greda s krova jedne kuće, no ozbiljnije posljedice zasad su izbjegnute.

Mještani Brodarice i sami su sudjelovali u gašenju požara, polijevajući vodom suho raslinje u blizini kuća.

Zbog gustog dima koji se nadvio nad Jadransku magistralu, zbog sigurnosti vozača i vatrogasaca cesta je bila zatvorena za promet, koji je bio preusmjeren cestom preko Boraje. (Hina/M.J)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene