Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DALMACIJA U PLAMENU

Pakleni ponedjeljak kod Splita: Pogledajte kako je sve počelo i što se sve događalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U večernjim satima vatra je ušla i u Split i zaprijetila kvartovima, no oko 23 sata stavljena je pod kontrolu. Iza ponoći ponovno su se razbuktali požari u Podstrani i Strožancu. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević rekao je da vatra više ne prijeti kućama, ali da nije ništa gotovo jer još ima izdimljavanja.

Najvažniji detalji o katastrofalnom požaru

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Petrinji Izgubio kontrolu Intervenirali i vatrogasci: Sletio u kanal, teško je ozlijeđen Požar u stanu u Splitu - 3 Gasilo 10 vatrogasaca FOTO Izbio požar u stanu: Ozlijeđene dvije osobe

- vatra je ušla u Split i zaprijetila naseljima Kila i Mejaši. U večernjim satima vatra je stavljena pod kontrolu

- kasno navečer razbuktao se požar iznad Strožanca i Podstrane, stradalo je nekoliko kuća i počela je evakuacija

- u gašenju požara i sanaciji požarišta sudjeluje više stotina vatrogasaca, pomažu im i pripadnici Hrvatske vojske

- zbog jakog vjetra tri kanadera, koja su sudjelovala u gašenju, prestala su letjeti u ponedjeljak predvečer

- zapalilo se nekoliko kuća i automobila u Žrnovnici

- gorio je i Karepovac, splitsko odlagalište otpada

- raketna baza u Žrnovnici nalazila se u vatrenom okruženju i to u trenutku kad su u njoj bili ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović. Nešto poslije 20 sati javljeno je da je baza obranjena, baš kao i baza specijalne policije u Mravincima

- gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je da je Split nespremno dočekao požar

- sve što trebate znati ako se nalazite u Splitu možete pročitati OVDJE 

Tijek događaja pratite u nastavku:

05:50 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević u najnovijem javljanju u program Radio Splita izjavio je da se i dalje nalazi u Strožancu. "Većina snaga je tu, sinoć smo opet imali borbu za kuće, ali uspjeli smo srediti stanje, požar sada ide dalje brdom, više kućama ne prijeti", rekao je Kovačević. "Što se tiče vjetra, čini nam se da će jutros biti situacija povoljna, čim kanaderi budu mogli poletjeti, poletjet će. Imamo i svježih snaga, došle su nam kolege iz Varaždina, Karlovca, Zagreba, Sesveta. Znači, iz cijele Lijepe Naše imamo svježe snage", dodao je. Kaže da se ne može još reći da je sve gotovo, s obzirom da ima još izdimljavanja. "Ne može se sve sanirati, ali nije ništa alarmantno. U Tugarima i dalje gori, ali ništa nije ugroženo što se tiče objekata i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i ovdje u Strožancu", rekao je još Kovačević. Na pitanje novinara što učiniti u slučaju prodimljavanja, Kovačević je kratko savjetovao: "Zatvoriti prozore objekata i vozila, ako imate gumu doma, polijevajte, zovite vatrogasce. Ako možemo, doći ćemo, ali rastegnuti smo, ovdje stotinu kuća ima, a uz skoro svaku je cisterna da ih možemo braniti", zaključio je.

05:45 Zbog požara su zatvorene: brza cesta Solin – Klis (DC1) u oba smjera, županijska cesta Tromilja – Šibenik (ŽC3277), županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i županijska cesta Mravinci – Žrnovnica (ŽC6270). 

05:15 Brojna vatrogasna vozila stigla su oko 4 sata u Strožanac. Vatrogasci, HGSS i brojni građani branili su kuće od vatre koja se spuštala prema moru. Perun i kuće branili su i pripadnici Torcide, njih mnogo koji su napravili živi zid i obranili kuće. Ljudi su stizali iz raznih krajeva Hrvatske, a do evakuacije stanovništva srećom nije došlo. Ipak su mnogi odvodili djecu noseći najnužnije sa sobom. Mnogi stranci napuštali su apartmane, prenosi Slobodna Dalmacija.

04:48 Izuzetno je dobro došla pomoć 28 vatrogasaca iz Karlovca sa sedam vozila. Trenutno gase vatru kod škole u Podstrani. U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split doznaje se da je izgorjelo nekoliko kuća i da će broj izgorjelih objekata biti velik, ali vjeruju da neće biti smrtno nastradalih osoba. "Do sada je izgorjelo oko 4500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika. Tijekom 24 sata primili smo više od 5000 poziva. Od 3:30 sati stanje na požarištu malo se smirilo jer nam se smilovao vjetar", kažu u Centru.

04:44 Vatrogasci iz Podstrane i Strožanca provode besanu noć. Vatra je i dalje blizu kuća.

03:45 Vatrena stihija u Strožancu ponovno se razbuktala, brane se kuće najbliže šumi koja gori. Ima dosta ljudi, možda i nekoliko stotina. Prebacuje se od kuće do kuće, voda se kantama dodaje iz ruke u ruku, a tu su i vatrogasci s više vozila, prenosi Dalmatinski portal.

03:25 "Bilo je dobro, ali je onda vjetar naglo pojačao i vatrenu liniju počeo nositi put Podstrane, sve kuće koje se nalaze put Žrnovnice vatrogasci su branili koliko su mogli, ali bili su to apokaliptični prizori. U jednom je trenutku nastupilo zatišje u trajanju od oko 20 minuta, mislili smo da će se smiriti, ali onda je put drugog dijela Strožanca i Podstrane počelo nositi...", rekao je reporter Radio Splita, prenosi Jutarnji list.

U hotelu Lav situacija je zasad u redu, tamo nema nikakve evakuacije, iako se stanje na požarištu čitavo vrijeme prati.

02:48 Prema prvim informacijama vatrogasaca s terena, dvije su kuće u Strožancu izgorjele.

02:43 Vatra je došla na 50-ak metara od kuća u Podstrani, javlja Dalmatinski portal.

02:31 Hrvatska udruga kriznog menadžmenta objavila je karte koje pokazuju gdje se nalaze požari u Dalmaciji.

02:23 Požar na području Žrnovnice gotovo je sasvim ugašen, ali sada su ugrožena gornja sela u Podstrani, javlja Slobodna Dalmacija.

01:56 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević na radiju je dao najnovije informacije o situaciji na požarištu. Istaknuo je kako su u Strožancu uspjeli obraniti kuće, no požar ide dalje prema Podstrani.

Na terenu je više od 300 ljudi, a nadu pruža slabljenje bure. Ujutro bi na požarište trebali stići i kanaderi.

01:46 Domagoj Mikić javlja kako se vjetar smiruje, što bi moglo pomoći vatrogascima da obuzdaju požar.

01:23 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u noći s ponedjeljka na utorak ocijenio je kako je najgora situacija s požarima na splitskom području prošla te je pozvao Splićane da se više ne samoorganiziraju radi obrane od vatre jer za to nema potrebe.

"Nema više potrebe za samoorganiziranjem jer profesionalci su na terenu i trebamo izbjegavati samoinicijativne akcije i ne izlaziti pred vatru jer ćemo tako doprinijeti da se ne dogodi tragedija", poručio je Krstulović Opara.

Također je pozvao Splićane da tijekom noći ne koriste pretjerano vodu i da ugase perilice radi omogućavanja boljeg pritiska vode koji je potreban vatrogascima za polijevanje požarišta.

"Pozivam sugrađane da u utorak ujutro što manje koriste automobile na splitskom području radi rasterećenja gradskih ulica, jer smo u ponedjeljak imali poteškoća zbog gustog prometa koji je otežavao kretanje vatrogascima i policiji koji su odlazili na požarišta", kazao je Krstulović Opara.

01:12 Vatra se približila hotelu Lav, javlja Dalmatinski portal.

01:02 Vatrogasci iz Zagreba s desecima vozila uputili su se prema Splitu, u pomoć kolegama. Prema Splitu krenuli su i vatrogasci s karlovačkog i ogulinskog područja.

00:58 Mario Jurič javlja kako je u Podstrani i Strožancu počela evakuacija te da su ugrožene kuće.

00:46 Reporter Nove TV Domagoj Mikić javio je kako je kod Strožanca vatra već progutala nekoliko kuća te dio guste borove šume.

00:21 Rasplamsao se požar u brdu iznad Strožanca, vatra je prešla na južnu stranu brda i spušta se prema Strožancu i Podstrani. Požar je aktivan sa sjeverne strane magistrale, iznad hotela Lav. Vatrogasci su već stigli na požarište, piše Slobodna Dalmacija. Reporter Nove TV Mario Jurič javlja kako požar prijeti kućama.

00:12 Facebook je aktivirao "safety check" stranicu na kojoj se korisnici mogu javiti ako se nalaze u Splitu.

00:04 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak kasno navečer posjetio je požarište u naselju Mravinci u istočnom dijelu Splita, koje je tijekom dana bilo na udaru vatrene stihije te je situaciju ocijenio boljom no što je bila, ali još ne zadovoljavajućom.

"Zaustavljen je vrlo prijeteći požar koji se kretao prema sjedištu specijalne interventne policije u Mravincima i kućama u tom naselju, tako da je situacija sada puno bolja, ali još uvijek ne mogu reći da je stabilna", rekao je Božinović.

Također se još ne može reći da je situacija zadovoljavajuća na cjelokupnom opožarenom području u okolici Splita i istočnom ulazu u grad, pa će vatrogasci na požarištima dežurati cijelu noć.

22:50 Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader rekao je da nema potrebe za evakuacijom Splita jer grad uz pomoć vatrogasaca iz ostalih dijelova Hrvatske ima dovoljno snaga za obranu od vatrene stihije.

Sanader je ustvrdio kako je intervencija vatrogasaca bila pravodobna i da su postupili prema planovima, ali su bili suočeni s pojavom orkanske bure koja je puhala stotinu kilometara na sat i nenormalnom brzinom širila požar, a posao im otežava nepristupačan teren koji je pod neprohodnim raslinjem.

23:35 Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je da je da je Split obranjen i da je sve pod nadzorom, a da vatrogasci trebaju još samo ugasiti požar na predjelu Mejaša, što će uskoro biti i učinjeno.

Ravnatelj Crvenog križa grada Splita Tomislav Gojo potvrdio je kako je u Spaladium Areni u Lori pripremljeno 200 kreveta, pokrivača, hrane i vode za prihvat lakše ozlijeđenih gasitelja, kao i za moguću evakuaciju ugroženog stanovništva.

"Zvao me je ravnatelj županijske Hitne pomoći i tražio da osiguram mjesta za lakše ozlijeđene vatrogasce koji su nastradali u požaru te zatražili liječničku pomoć. Isto tako smo morali osigurati i mjesta za eventualnu evakuaciju stanovništva s ugroženih dijelova požarišta. To je prihvatni centar u kojem možemo smjestiti 200 ljudi", rekao je Gojo. Dodao je kako je za prihvat spreman i Studentski centar.

HEP je obavijestio Stožer da se ulažu veliki napori kako bi se za dva sata osigurala opskrba električnom energijom u dijelu istočnih kotareva Brda, Ravne njive, Neslanovac i dio Mejaša.

Stanovnici Žrnovnice, Srinjina, Sitnog Gornjeg i Donjeg na struju će trebati pričekati još neko vrijeme jer se tijekom noći, a i zbog još uvijek aktivnih požarišta, ne može pristupiti popravku dalekovoda. Mole se građani da maksimalno smanje potrošnju vode i električne energije, poručuju iz Stožera.

23:30 Zbog vatrene stihije u Dalmaciji, koja je u ponedjeljak navečer nošena burom zahvatila i splitske gradske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, u utorak u 9:30 sati bit će održan sastanak Kriznog stožera u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije, kojem će nazočiti premijer Andrej Plenković.

23:05 Vatra je pod kontrolom na širem području Splita, osim Tugara. Još gori na Mejašima, kod trafostanice, no sve je pod kontrolom, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Potvrdio je i kako je vatra na Karepovcu ugašena i trenutno je to požarište pod nadzorom.

23:00 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetio je Općinski sud Dračevac u istočnom dijelu Splita kojemu je prijetilo da ga zahvati vatra koja hara tim dijelovima grada te je izjavio kako situacija sa zgradom više nije tako dramatična kao što je bila.

"Vatra se bila približila zgradi Općinskog suda Dračevac na 50 metara, ali je betonski plato spriječio njezino napredovanje prema zgradi suda i situacija trenutačno nije dramatična kao što je bila", rekao je ministar Bošnjaković te dodao kako se nada da će se situacija na tom dijelu požarišta tijekom noći smiriti, ali je i upozorio na mogućnost da vjetar ponovno razbukta vatru.

22:45 Predsjednik vatrogasne zajednice Ante Sanader cijeli je dan proveo na kriznim žarištima.

"Gasi se sve polako, iako vjetar stalno okreće, no prognoza je da bura pada pa se nadam da će ujutro biti sve ugašeno. Hvala svima na pomoći, ljudima iz Dubrovnika, Rijeke, iz Like, a stiže i potpora iz Zagreba", kazao je Sanader, javlja Slobodna Dalmacija.

Šef vatrogasaca Dražen Glavina vjeruje da je najgore prošlo.

22:42 Građanima je upućen apel da smanje potrošnju vode i struje, spuste rolete te da radi rasterećenja prometnica ne koriste automobile.

22:30 Predsjednica će zbog požara skratiti svoj posjet Salzburgu te se prijevremeno vratiti u Hrvatsku

22:20 Reporterka Sofija Preljvukić kazala je kako u Splitu vlada nesvakidašnje stanje.

"U gradu vlada opće stanje straha, ljudi stvaraju zalihe vode", izvijestila je Preljvukić.

22:15 Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako ljudi cijeli dan čuvaju svoje kuće.

"Teška je situacija, ali ljudi su raspoređeni. Bit će ovo duga noć. Činimo sve da sačuvamo ljude i kuće. Drago mi je da smo predvidjeli situaciju s raketnom bazom u Žrnovnici i da smo je uspjeli obraniti", kazao je Krstičević i dodao kako se nada da će vjetar oslabiti preko noći.

22:00 Reporter Nove TV Andrija Jarak u Izvanrednim vjestima javio se uživo iz Žrnovnice nadomak Splita.

"Žrnovnica je u potpunom mraku. Izgorjelo je nekoliko kuća, ali je obranjen HEP-ov distribucijski sutav. Opara kaže da su spremni planovi za evakuaciju. Problem je u uskim splitskim ulicama. Karepovac nije ugrožen", izvijestio je Jarak.

21:45 Ekipa Nove TV zabilježila je dramatične prizore iz splitskog naselja Kila u koje je u večernjim satima ušla vatra. Snimku pogledajte ovdje.

21:35 Kaštela i Solin potpuno su bez struje

21:30 Premijer Andrej Plenković izjavio je da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji. Zahvalio je svima koji gase požare te najavio da ćemo, ako bude potrebno i ako tako procjene naše službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini.

21:25 Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara apelira na građane da uđu u svoje domove i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima. Poziva građane da ne kreću samostalno na požarišta, već da se stave na raspolaganje policiji li vatrogascima koji će ih uputiti dalje.

21:20 Benzinske postaje Lukoila (na početku brze ceste Solin – Klis) i Smokovik prema neslužbenim informacija zasad su uspješno obranjene

21:15 Stotine ljudi su na ulicama u vatrom ugroženim kvartovima. Pripadnici Torcide pomažu vatrogascima i vojsci u gašenju požara

21:13 Zatvoreni su  i evakuirani trgovački centri Mall of Split i City Center One

21:10 Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klimatizacijski uređaj u prostoriji u u kojoj borave. Više pročitajte ovdje.

21:00 Reporter Nove TV Mario Jurič javlja kako je vatra ušla u Split te prijeti kvartovima Mejaši i Kila

20:50 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara kazao je kako 50 vojnika stiže u splitsko naselje Kamen

20:40 Rano večeras veći dio Splita prekriven je gustim dimom koji vjetar nosi iz prigradskih istočnih naselja Žrnovnice, Sitnog Donjeg i Gornjeg te Tugara, a u gradu se osjeća i oštar miris paljevine.

20:19 Zatvorena je i državna cesta D8, izlaz iz Splita prema Podstrani, potvrdila je policija. Prethodno je potvrđeno da je zatvorena i brza cesta Solin – Klis.

Na prilaznim cestama Splitu prilična je gužva jer stanovnici ugroženih mjesta automobilima bježe iz kuća s najpotrebnijim stvarima. 

20:17 Andrija Jarak, reporter Nove TV, javio je da je obranjena baza specijalne policije u Mravincima iz koje su uspješno evakuirano naoružanje i streljivo. Također je objavljeno da je uspješno obranjena i raketna baza u Žrnovnici, koja se predvečer našla u vatrenom okruženju. 

20:00 "Vatra dolazi do Dračevca, reorganiziramo snage. Neke kuće poviše Žrnovnice su nagorjele. Ljudi ne žele napustiti svoje kuće. Oni koji mogu gase svoje kuće. Sve je opasno dok se vjetar ne smiri. Dolaze nam dodatne snage sa strane. Na terenu je više od 400 vatrogasaca. Ovdje je preko 150 vatrogasnih vozila, ali je to malo za ovakav požar. Očekujemo da će se bura tijekom drugog dijela noći smiriti. Da nije bilo bure, možda bi požar mogli ugasiti vatrogasci i bez kanadera. Ova fronta se proširila do samoga Dračevca. Mi ne smijemo pozivati ljudi da nam pomognu. Ljudi nam pomažu na svoju ruku", kazao je Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije

Prema informacijama stanovnika sa splitskog područja, požar je u Kučinama, mjestu iznad Splita, došao do samih kuća. Većina muškaraca ostala je braniti svoje kuće, a žene i djeca sklonili su se u Split. Požar se s Kučina spušta i prema Solinu, a brza cesta Solin –Klis zatvorena je. 

Policija je izvjestila da je požar zahvatio i Karepovac, splitsko odlagalište otpada, potvrdio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara reporteru Nove TV Mariju Juriču. "Uspjeli smo spasiti strojeve, nitko nije ozlijeđen, ali su kuće ugrožene", rekao je Opara. Na to područje trebalo bi stići i 50 hrvatskih vojnika, potvrdio je ministar obrane Damir Krstičević.  

19:35 U Žrnovnici se otvorila nova fronta.

"Žrnovnica je u potpunom dimu. Sve najgore što se moglo dogoditi, dogodilo se. Otvorila se nova fronta i to je nemoguće pokriti. Ovdje je tako gusti dim da je teško i disati", kazao je Jarak.

19:30 Reporter Nove TV Andrija Jarak u Dnevniku se javio uživo iz Žrnovnice.

„Vatra se opasno približila kućama iznad mjesne crkve. Vatra je na nekoliko metara od kuća. Sa sve četiri strane dolaze stihije. Vlada panika i šire se dezinformacije“, izvijestio je Jarak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističe kako je situacija ozbiljna, a gašenje otežavaju nepovoljni vremenski uvjeti.

„Situacija je ozbiljna, ovo je najkompleksniji požar ovog ljeta. Situacija s vremenom dodatno otežava jer vjetar neprestano puše i mijenja smjerove. Vrijeme onemogućava vatrogascima akciju na određenim mjestima. Treba izraziti divljenje na hrabrosti vatrogascima i građanima koji brane svoje kuće. Tu je i GSS, sve snage su angažirane kao i dodatne snage Hrvatske vojske. Svi ovdje ulažu maksimum mogućeg. Ako vjetar popusti, bit će lakše. Nema informacija o žrtvama, no materijalne štete vjerojatno će biti. Tamo gdje je potrebna evakuacija, to će se učiniti. Svi smo ovdje na zadaći spasiti živote i imovinu“, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Razgovarao je i sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem

Ovo je prava katastrofa. U pomoć dolaze dodatne vatrogasne zajednice iz unutrašnjosti. Nedostaje cisterni, ali izdržat ćemo. Usred jake bure, nosi na refule i pali nove vatre“, kazao je Tucaković. 

19:28 Mario Jurič, reporter Nove TV, javlja da je u Žrnovnici situacija kaotična. "Vatra je zahvatila nekoliko kuća, izgorjelo je i nekoliko automobila. U raketnoj bazi Žrnovnica nalaze se i dva ministra koje je okružila vatra", javlja Jurič.

Više od 200 vatrogasaca pokušava obuzdati vatrenu stihiju, a dodatni problem je to što nema više ni pomoći iz zraka. "Kanaderi više ne mogu letjeti. Nitko ne zna što donosi noć", kaže Jurič.

Pavle Gruica, stanovnik Sitnog Gornjeg, cijeli dan sudjeluje u gašenju požara. Kaže da je požar jako velikih razmjera te da je u Žrnovnici jako kritično jer je vatra doslovno ušla u kuće. "Trenutno se nalazimo u okruženju s tri strane, imamo samo jedan koridor za izvlačenje", rekao je Gruica, dodajući da vjetar ometa svako nastojanje da se nešto učini.

"Dali smo cijeli dan sve od sebe, obranili smo kuće. Stvarno se ne bih mogao usuditi prognozirati što će se dogoditi kroz noć. Požar je došao vrlo blizu Splitu. Ovo je požar neviđenih razmjera sa strašnim posljedicama", kaže Gruica, dodajući da gori na Klisu, u Tučepima, Šestanovcu, na Hvaru... "Prepušteni smo sami sebi. Branili smo kuće s kantama i šibljem, uspjeli smo nekako to obraniti. Ali bura se pojačava", rekao je Gruica.

19:23 U predgrađu Splita pada pepeo, javljaju čitatelji DNEVNIK.hr-a, požar je sve bliži gradu.

18:40 Stotinu hrvatskih vojnika stiglo je u Žrnovnicu, najistočni dio Splita, kako bi bili raspoređeni na požarište i pomogli gasiteljima, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da su tri kanadera CL-415 angažirana na požarištima kod Podstrane, a dva kanadera CL-415 i tri zračna traktora tri AT-802 kod Radošinovaca, a dva zračna traktora upućena su na požarište kod Bibinja.

18:30 "Gotovo je, vatra je došla do kuća. Evakuiraju nas, ali od dima ne vidim doslovno ništa, bojim se, užasno se bojim", javila je telefonski mještanka Žrnovnice Slobodnoj Dalmaciji koja je nakon cjelodnevne borbe s vatrom odlučila napustiti svoj dom.

Požar napreduje i prema Kučinama i prema Velikom Broćancu pokraj Splita. Vatra se ubrzano širi i napreduje prema kućama.

18:10 Jedan krak požara proširio se prema zapadu iznad Korešnice i Kučina na samoniklu borovu šumu. Gusti dim nadvio se i nad Splitom. Požar se i dalje širi s Mosora. Požarištem odjekuju i detonacije.

17:55 Mještani Žrnovnice dolaze u DVD i traže da im se da oprema, piše Slobodna Dalmacija.

"Gori mi kuća, ne mogu je gasiti! Plamen je 50 metara visok, oni šalju dvoja vatrogasna kola. Ja živin od toga da vanka po svitu obučavan ljude za gašenje požara. Dajte nan opremu", uporni su i glasni mještani, no vatrogasci ih uvjeravaju kako im nemaju što dati. Gori borovina, sada je još bliže kućama. Kronično nedostaje snaga na terenu.

17:44 Na opožareno područje stigao je i treći kanader.

17:42 "Pet kanadera i tri air tractora trenutačno su u zraku", izvijestio je reporter Nove TV Šime Vičević u Vijestima u 17 sati.

17:35 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako vjeruje da je najgore iza nas. Više pročitajte ovdje.

17:32 "Raketna baza Žrnovnica je okružena, ali angažirali smo vojnike i vjerujem da ćemo je obraniti", izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević je pohvalio angažman vatrogasaca te dodao da vjeruje da će zajedničkim angažmanom požar uspjeti staviti pod kontrolu.

17:16 Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazao je kako se očekuje dolazak još jednog kanadera na opožareno područje.

17:09 Ante Gabrić, stanovnik mjesta Sitno Gornje kazao je kako nitko nije vjerovao da će se požar ovako raširiti.

"Od ranih jutarnjih sati bilo je teško. Nismo mogli povjerovati da će to zbilja biti tako. Oko 9 sati ujutro se vjetar okrenuo prema mjestu. Vladala je panika i žestoki kaos, nismo mogli vjerovati. Svim naporima smo obranili crkvu. Ovo nas je iznenadilo. Turisti su bježali, a neki su išli gledati požar pa su umalo stradali", kaže Gabrić.

17:00 Borba vatrogasaca s vatrenom stihijom nastavlja se.

"Čini se kako je bura malo popustila, ali ništa još nije gotovo. Opožarena linija duga je 9 kilomatara, a široka 2 kilometara. Bilo je i evakuacija, ljudi nisu mogli vjerovati što se događa. Nitko sa sigurnošću ne može reći kad će požar završiti", izvijestio je reporter Mario Jurič u Vijestima Nove TV u 17 sati.

16:22 U vojarni "Sv. Nikola" u Splitu, u pripravnosti je 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga  Hrvatske kopnene vojske, za koje je planirano upućivanje na područja najugroženija požarima.

16:20 Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

16:11 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će mjesta u Dalmaciji koja su zahvatili veliki požari. Oko 16:30 sati bit će u Srinjinama kod Žrnovnice, izvijestili su iz MUP-a.

16:00 Vatrogasci su u poslijepodnevnim satima obranili kuće u Tugarima.

15:40 Premijer Andrej Plenković također je najavio moguće angažiranje dodatnih snaga.

"Ako bude potrebe dodatno ćemo angažirati rezervne i oružane snage kako bi se usred sezone spriječio slijed vrlo neugodnih požara", kazao je Plenković.

15:20 Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban izjavio je kako je situacija ozbiljna, ali ne i katastrofalna.

"Ovaj  požar prolazi između kuća. Popeo se na brdo Perun, strah nas je da se ne proširi prema jugu. Momci su već danima na nogama i umorni su. Svaka im čast. Zasada su gorjele dvije kuće. Vjerojatno je riječ o stiroporu. Imat ćemo oko 220 vatrogasca na ovom području, pomoć smo tražili, iz unutrašnjosti dolazi još 80 vatrogasaca, Očekujemo i ministra Božinovića. Imamo još devet aktivnih požara u županiji. Nadamo se da će kanaderi poletjeti za koju minutu. Stanovnici su bijesni jer nema dovoljno ljudi", kazao je Boban.

Župan ističe kako nisu zakazali u organizaciji.

"Vatrogasci gotovo pet dana nisu bili u svojim kućama. Ne mogu ni u snu razmišljati da su zakazali. Svatko traži krivca. Moram pohvaliti stanovnike", kazao je Boban.

Rekao je i kako su zatražili pomoć vojske i u kontaktu s ministrom obrane.

15:05 Dva kanadera gase požar u Podstrani, potvrđeno nam je u MORH-u.  Ukupno je 7 protupožarnih aviona angažirano na požarištima diljem obale.

"Požar se brzo širi, vjetar jako puše. Vidimo kako kanader pokušava gasiti požar. Zasada nitko ne spominje evakuaciju, ali nije ugodno ovo gledati", javlja čitatelj portala DNEVNIK.hr iz Podstrane.

14:45 Vatrogasci  još uvijek čuvaju požarište kod Perkovića, nedaleko od Šibenika gdje su se noćas borili s velikim požarom nošenim jakim vjetrom. Još se na pokojem mjestu dimi. Vatrogasci teren čuvaju iz opreza, zbog jakog vjetra koji puše na tom području.

14:40 Požar je prešao brdo Perun te se širi prema Podstrani, javlja čitatelj portala DNEVNIK.hr koji nam je poslao fotografiju snimljenu u blizini hotela Meridien Lav.

 

14:25 "Još uvijek nema organiziranog gašenja. Radimo po prioritetu. Gdje su kuće, tu gasimo. Vjetar stalno okreće pa nam ne mogu pomoći ni zračne snage", kaže Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

14:20 Reporter Nove TV Mario Jurič u Vijestima u 14 javio se s prve linije obrane od požara.

"Situacija je i dalje vrlo kritična. Stanje je katastrofalno, požar se i dalje širi. Ljudi govore kako je izgorjelo pet ili šest kuća, no nismo se mogli probiti do njih. Vatrogasci pokušavaju obuzdati stihiju, a pomoć kanadera ne stiže zbog olujne bure. Nekoliko vatrogasaca je ozlijeđeno. Cijelo područje je bez struje i vode, a promet je na nekoliko prometnica zaustavljen. Situacija je vrlo, vrlo kritična", izvijestio je Jurič.

14:00 "Katastrofa, gore kuće, gori sve. Vatrogasaca je malo, možemo se samo moliti Bogu i nadati se da će nam poslati kanader. Ima puno evakuiranih. Bojim se da ćemo ostati bez kuća i domova. Ne znam što će biti dalje. Ako nam ne dođe kanader, možemo samo Boga moliti. Netko govori da je izgorio i vrtić", kazala je Sanja Stepinac, mještanka mjesta Sitno Donje.

13:50 U kući u mjestu Sitno Donje hitna je pronašla tijelo starije osobe. Zasad nije poznato je li smrt povezana s požarom, doznaje se iz PU splitsko-dalmatinske. Reporter Nove TV Mario Jurič javlja kako je osoba vjerojatno preminula od srčanog udara.

13:38 O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima

13:35 Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima te kako bi isprali oči

13:30 Vatra je stigla čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i zadnjim atomima snage bori protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše te stalno mijenja smjer vatre.

12:30 Iako ozlijeđeni, vatrogasci se i dalje bore s vatrom. Više pročitajte ovdje.

12:25 Požari su zabilježeni i u mjestu Ruda kod Sinja i u Radošiću, doznaje se od vatrogasaca. Gori i kod Benkovca.

 

12:20 Koliko je situacija na terenu ozbiljna, svjedoči Pavle Gruica, stanovnik mjesta Sitno Gornje.

"U Sitnom Gornjem kuće gore, branili smo crkvu. Ovo je katastrofa neviđenih razmjera. Linija vatre je duga skoro od Omiša do Splita, ovo je nemoguće braniti. Dajemo sve od sebe. Ne možemo se boriti s ovako velikom burom. Ova vatra je nezaustavljiva. Bojim se. Prva kuća je na 100 metara, vatra nas je opkolila. Ako se popodne vrati maestral, ne znam što će se dogoditi", kaže Gruica

12:00 "Situacija je vrlo teška, požar nije pod nadzorom desetak kilometara od Splita. Jaka bura otežava posao vatrogascima, kanaderi ne mogu stići. Na terenu je više od 150 vatrogasaca, neki su zatražili pomoć. U ovim trenucima sve je u rukama vatrogasca koji teško mogu obuzdati ovakav požar bez kanadera. Sve raspoložive snage su na terenu. Zatražene su i dodatne snage", izvijestio je Mario Jurič iz mjesta Sitno Gornje u Izvanrednim vijestima Nove TV.

10:25 Požar u mjestu Sitno Donje zahvatio je i nekoliko kuća.

10:10 Požar kod Omiša ne jenjava. Kanaderi ne mogu pomoći. 150 vatrogasaca je na terenu, neki su zatražili liječničku pomoć.

9:49 Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko od izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio je obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik – Perković.

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

9:39 Na požar borove šume i niskog raslinja na lokaciji Bogomolje –Sućuraj upućeno je 10 vozila i 35 vatrogasaca te jedan kanader. DVD Hvar javlja kako su eksplodirale i 3 mine zaostale iz Drugog svjetskog rata.

9:25 Reporter Nove TV Mario Jurič javlja kako je u mjestu Srinjine jedna kuća djelomično izgorjela. Izgorio je i kontejner koji se nalazi tik do kuća. Stradali su i strojevi, šteta se mjeri u tisućama kuna.

 

9:00 Zračne su snage od ranog jutra na požarištima u Dalmaciji, doznaje se iz Ministarstva obrane. Na požarište na otoku Hvaru upućen je jedan kanader dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva kanadera i dva AT-802.

Zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu na lokaciji Srinjine kod Splita.

08:30 Gori i u Bogomolju na Hvaru gdje je požar planuo također u noći s nedjelje na ponedjeljak. Na Hvaru gori gusta borova šuma, a u gašenju sudjeluju sva tri hvarska dobrovoljna vatrogasna društva kojima pomažu i zračne snage.

08:00 Omiški vatrogasci rekli su nam da na tom području gori više manjih požara, ali da im najviše problema zadaju dva najveća, onaj kod Tugara i kod Šestanovca, s kojim su se vatrogasci borili i cijelu nedjelju, ali ga još nisu uspjeli staviti pod kontrolu.

O površini zahvaćenoj vatrom još uvijek nema punih informacija zbog teških uvjeta, dima, ali i vjetra zbog kojeg se požar i dalje širi.

Zbog požara oštećena su i tri dalekovoda na tom području, potvrdili su nam splitski vatrogasci.

07:25 Zbog velikog požara koji je tijekom noći izbio u mjestu Tugare nedaleko od Omiša i koji se proširio i na Srinjine (prema Splitu) za sav je promet zatvorena cesta Srinjine – Sitno Donje.

07:15 Splitski vatrogasci dojavu o požaru dobili su u noći s nedjelje na ponedjeljak u 0:42, a na terenu su apsolutno svi. S požarom se cijelu noć borilo 109 vatrogasaca s 32 vozila, a oko sedam ujutro u pomoć su im krenula i tri kanadera koji su zatraženi još tijekom noći, u 3:45.

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene