Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove zabrane

VELIKA IZMJENA ZAKONA O DUHANSKIM PROIZVODIMA Doznajemo gdje bi cigareta mogla biti zabranjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska priprema veliku izmjenu Zakona o duhanskim proizvodima. No, dok vladajući kuju novi zakon, visi im nad vratom kazna iz Europe, jer kasne s primjenom takozvane duhanske direktive.

Dok se i dalje čeka kada će na kutijama cigareta stajati uznemirujuće fotografije, već se govori o novim zabranama pušenja. Novim Zakonom o upotrebi duhanskih proizvoda moguća je zabrana pušenja u neposrednoj blizini javnih prostora, poput škole, vrtića, bolnice, igrališta.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa"

"Da se mene pita - ja bih zabranio pušenje u svim javnim prostorima", rekao je Darko Milinović iz Odbora za zdravstvo. Primjerice, cigareta bi bila zabranjena 20 metara od školske zgrade. A na Hrvatskoj je da napokon donese Zakon o duhanskim proizvodima. Već smo dobili jedno upozorenje od Europske komisije.

"Za očekivati je da ćemo dobiti i drugo pismo. Nema opasnosti od financijskih sankcija jer nema nikakvih administracijskih zapreka da Zakon ne bi bio donesen u prvom kvartalu iduće godine", rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva iz Mosta.

A trebao je biti donesen u svibnju ove godine. ''HDZ je imao interese da u dogovoru s duhanskom industrijom dođe do što kasnije primjene Zakona", rekao je Siniša Varga iz SDP-a, potpredsjednik Odbora za zdravastvo.

Kako je Nova TV prva i objavila, na nekim su duhanskim proizvodima već stavljene šokantne fotografije posljedice pušenja. "Mi ne možemo zabraniti prodaju proizvoda proizvedenih u EU-u, ti proizvodi su usklađeni s europskom direktivom", dodaje Bekavac.

A do 20. svibnja 2017. sve zemlje Europske unije moraju se uskladiti oko toga kada se više neće smjeti prodavati cigarete bez novih fotografija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene