Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

VEĆ JE ZAISKRILO Hoće li Mostov zahtjev dovesti do propasti preko 250 općina u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Male općine boje se za opstanak zbog Mostova zahtijeva da se izdvajanje za plaće zaposlenika smanji s 20 na 15 posto prihoda.

Načelnici malih općina ističu da bi to općine moglo dovesti do potpune propasti. No, s druge strane, velik ih se broj godinama ne uspijeva samostalno financirati.

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Lišanama Ostrovičkim - jednoj od općina s najmanjim prihodima u Zadarskoj županiji. Proračun od 2 milijuna kuna većinom čini novac koji dobiju od države. Sami zarade pola milijuna i gotovo sve potroše za plaće šestero zaposlenih.

"Dugoročno to nije održivo", priznaje Ivica Musić, načelnik Lišana Ostrovičkih (HDZ). Musića međutim brine Mostov zahtjev za smanjenjem izdavajanja za plaće na 15 posto prihoda. "Općina neće postojati, morat će se gasiti, odnosno, općina će opstati da tu budu volonteri", kaže on.

Od volontiranja se ne može živjeti. U općini je zaposlen i jedini komunalni djelatnik u Lišanima. S druge strane, općina s niti 700 stanovnika nema ni vodovodni sustav.

Pitanje je to koje se provlači godinama i muči mnoge. Prema istraživanju Ministarstva uprave, koje je provedeno prije nekoliko godina od 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, neučinkovitima se pokazalo njih 273.

U skladu s Mostovim zahtjevom, otpuštati zaposlenike ili smanjivati plaće trebala bi i Općina Jasenice, čiji je načelnik potpredsjednik Udruge hrvatskih općina.

"Mogu odgovorno reći da je to ključ u bravu za 250 općina u Republici Hrvatskoj. Ako su tako mislili raditi reformu, onda ja ne znam s čim bih to usporedio, onda nek uzmu benzina i nek počnu palit s kraja", kaže Martin Baričević, spomenuti načelnik općine Jasenice.

Izgleda da je već zaiskrilo. A problem koji dosad nije uspjela riješiti niti jedna Vlada - odavno je gorući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene