Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila HGK

Trend koji izaziva zabrinutost: Nevjerojatno je čega Hrvatska najviše uvozi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke o uvozu i izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prva četiri mjeseca ove godine. Zabrinuti su zbog rasta uvoza nekih dobara.

Najviše uvozimo meso i to u samo četiri mjeseca u vrijednosti 102 milijuna eura, što je za 13 posto više od vrijednosti u istom periodu prošle godine. Prednjači svinjsko meso. 25% je porastao uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda pa je visina uvoza u vrijednosti od 64 milijuna eura. Uvoz proizvoda na bazi žitarica i škroba na razini je, kao i lani, 59 milijuna eura. U to ulaze kruh, peciva i kolači. Voća smo uvezli u vrijednosti 54 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Izvoz rastao više od uvoza, ali... Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna...

Izvoz nam se dijelom povećao. Najviše izvozimo ribu, u vrijednosti od 67 milijuna eura, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše od ove brojke odnosi se na svježu ribu, točnije, tunu. Različite prehrambene proizvode izvozimo u vrijednosti 55 milijuna eura, što je isto kao lani. Riječ je, primjerice, o šećeru i čokoladi. Čak 24% povećao nam se izvoz žitarica poput kukuruza i soje u zrnu te je iznosio 45 milijuna eura. Raste nam i izvoz pića i alkoholnih pića, vrijednost je 40 milijuna eura, što je povećanje za 9%.

Ukupna brojka kaže kako smo samo prva četiri mjeseca ove godine uvezli poljoprivredno prehrambenih proizvoda vrijednih 842 milijuna eura, a izvezli u vrijednosti 543 milijuna eura.

Hrvatske proizvode ovoga tipa najviše izvozimo u Sloveniju, Italiju, BiH, Njemačku i Srbiju. A prehrambene namirnice najviše uvozimo iz Njemačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Nizozemske.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene